Részemről szerelem volt első látásra. Már fotók alapján is éreztem, hogy elindul bennem valami, de amikor végre élőben is megláttam, sőt végig is sétáltam a Dabas mellett található Szent Jakab tanösvényen – ami egyébként a Magyar Zarándokút része is, nem csak kirándulóhely –, már tudtam, hogy menthetetlenül elvesztem. Bármelyik évszakban szívesen végigmegyek a fapallókból kirakott, cölöpökre épített tanösvényen, ami rövid, könnyű, család- és kutyabarát, ami körül a természet mindig a legszebb arcát mutatja.

A Magyar Zarándokutat a méltán híres, középkori eredetű spanyol zarándokút, a Camino de Santiago mintájára alakították ki. A Dabas melletti Szent Jakab tanösvény az Esztergomtól a Baranya megyei Máriagyűdig tartó, hazai szent helyeket egybefűző zarándokút első szakaszához tartozik. Egyáltalán nem megerőltető, ráadásul rövid, mindössze két kilométer, és több dolog is különlegessé teszi – ezekről később. A tanösvényt 2014-ben adták át, a kezdőpontjánál pedig felállítottak egy Szent Jakab-szobrot, ami a spanyol Camino végállomásán, Santiago de Compostelában készült, és ott is szentelték fel. 

Akit esetleg hidegen hagynak a szentek és az a tény, hogy a Szent Jakab tanösvény zarándokút is egyben, az is élvezni fogja az itt töltött időt. Már az varázslatos, hogy cölöpökre épített fapallókon haladunk előre, időnként fahidakon kelünk át, apró szigetek kerülnek az utunkba, és ott van még a kétszintes kilátótorony is, ahonnan minden irányba belátni a tájat, olvadozhatunk 360 fokban. 

Mindez pedig azért lett így kialakítva, mert a tanösvény a Duna–Tisza-csatorna és a Duna-völgyi-főcsatorna találkozásánál található. Mocsaras, fás vidék, buja és vadregényes, amolyan ősi hangulatú táj, ahol egyáltalán nem lenne fura, ha egyszer csak feltűnne egy bőrökbe öltözött vitéz, az oldalán széles karddal, hogy megitassa a lovát az erre-arra kanyargó vízből. 

Ha autóval indulunk a Szent Jakab tanösvényhez, Inárcs felé kell letérnünk az M5-ösről, majd Dabas, azon belül a település Sári nevű része felé vennünk az irányt, ahol a Láp utcát kell keresnünk. Onnan indul a tanösvény. Busszal is mehetünk, Pesterzsébet felsőről indul, és a Dabas-Sári okmányhivatal megállónál kell leszállni, ahonnan csak pár perc séta a kirándulóhely. Vihetünk kutyát-macskát, egy egész családot, kis- és nagyobb gyereket, babakocsit, piknikkosarat, tollasütőket labdával, frizbit, focit, jógamatracot, még horgászni is lehet a sekély vizű csatornában. 

A Szent Jakab tanösvényen nemcsak végigsétálni üdítő élmény, hanem arra is alkalmas, hogy menet közben tábort verjünk egy egész napra, hogy csak ott legyünk a pillanatban meg a természetben. 

A Szent Jakab tanösvény ellenállhatatlan, végtelen nyugalom árad a helyből. A nagybetűs bukolikus vidék, ami után Vergilius is megnyalná a pennája végét, majd írna egy idillikus költeményt.

Címkék