Végleg elzárják az autósok elől a pesti alsó rakpart belvárosi szakaszát, ami a Lánchídtól délre eső, egészen az Erzsébet hídig tartó szakasz. A kivitelezést a jövő év első felében kezdik meg, miután a 3-as metró középső szakaszának felújítása lezárult.

Az, hogy a pesti alsó rakpartot fokozatosan átadják a gyalogosforgalom számára, régi terv, ami egyre inkább megvalósulni látszik. Mivel a Lánchídtól délre eső, belvárosi szakasz a világ egyik legszebb épített környezete, ezért is vált indokolttá, hogy teljesen autómentessé tegyék. Jelenleg a tervezés, a részletek meghatározása folyik a Fővárosi Önkormányzat civil munkacsoportja, a zöld- és civil szervezetek, az Autóklub szakemberei és az érintett kerületi önkormányzatok által. Azt is tisztázni fogják, hogy milyen hosszan indokolt az autómentes szakasz. 

Nyaranta most már hagyomány, hogy a hétvégékre autómentessé teszik a pesti alsó rakpartot a Szent István parktól a Bálnáig, de hogy a döntés is erre a távra vagy csak a Lánchíd és az Erzsébet híd közötti szakaszra szól majd, az most még a jövő zenéje, igaz, a közeljövőé. Az viszont biztos, hogy bármekkora szakaszt tesznek is autómentessé a pesti alsó rakpartból, az komoly befolyással lesz a pesti, Duna menti átmenő forgalomra, könnyen a teljes megszüntetését hozhatja. A rakpartra megálmodott sétautat a gyalogosok mellett kerékpárosok is használhatják majd, sőt egyes közszolgáltatások autói is (a szemétszállítás, a Főkert, a mentők, a tűzoltók és a rendőrök járművei), ha a helyzet megkívánja.

Címkék