Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

Szabadidő

Így cicáztunk régen Budapesten – Kedvenc képeink a Fortepanról

Legyen szó aranyos házi cicusokról, a macskakiállítás szépségeiről vagy éppen metrón utazó cicákról, a Fortepan bővelkedik a jobbnál jobb képekben.

Szabadidő Hírek

Több zöldfelület és tó is lesz Budapest első közparkjában, a Városmajorban a felújítása után

A Városmajor átfogó fejlesztésére, bővítésére tavaly év végén tájépítészeti tervpályázatot hirdettek, amelynek győztese az OpenSpace Kft. tájépítész-iroda és a Deichler Jakab Stúdió közös munkája lett. Mutatjuk a látványterveket!

A tervpályázatot a Budapest Fejlesztési Központ írta ki. Olyan modern, a kor és az élhető, fenntartható városok szellemiségének megfelelő közpark kialakítására vártak tájépítészeti terveket, ami magas színvonalon szolgálja ki az előírt funkciókat. A pályaművek elkészítése során figyelemmel kellett lenni a fejlesztés egységes stratégiai célkitűzéseire. Ezek között szerepelt a közpark zöldfelületének növelése, a közösségi terek megújítása, a közpark gépjárműterhelésének csökkentése, a meglévő zöldfelület értékmegőrző megújítása, a közpark ökológiai viszonyainak javítása érdekében vízfelület létrehozása, a közpark belépési pontjainak, kapuinak fejlesztése, valamint a 21. század tájépítészeti színvonalának megfelelő minőségű parkinfrastruktúra és arculat kialakítása.

Alapvető tervezői elvárás volt, hogy a már meglévő, jó állapotú értékeket megőrizzék és védjék is. Ilyen értékek a Városmajori Jézus Szíve-templom, a parkban található műalkotások, illetve a park idős fái is. A tavat egyébként a Városmajori Színpad helyén szeretnék majd kialakítani, ennek elköltöztetéséről még folynak a tárgyalások. A park közepén egy hatalmas, zöld, ligetes tisztást, egy úgynevezett napozórétet hoznak majd létre, mellette terül majd el a Feneketlen-tó méretű tavacska, mely körbesétálható lesz, a partján pedig kényelmes utcabútorok, padok és asztalok lesznek.

A Városmajor zöldjét több mint másfél hektárral megnövelik, új fákat, cserjéket, növényeket ültetnek el, ráadásul a park teljesen autómentes lesz. Tematikus parkrészeket alakítanak ki minden korosztály számára, illetve több közösségi sportpályát is építenek, és a jelenlegi futókört meghosszabbítják. Lesznek ezenkívül pelenkázóval felszerelt mosdók, ivókutak és jó minőségű utcabútorok is. Végül, de nem utolsósorban pedig kutyás élményparkot is kialakítanak, melyben külön része lesz a kis testű és a nagy testű kutyáknak. 

Forrás: epiteszforum.hu, valamint Fürjes Balázs Facebook-oldala.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Szabadidő

A Buitenzorg-lak kertje nyomában

Március 8-án egy különleges sétán zarándokolhatjuk végig a kertben látható, szuvenírként hazahozott vagy utólag megrendelt keleti műtárgyakat, megismerve az Ázsiában őshonos növényeket, a kínai és japánkerti elemeket.

Gasztró Szabadidő

Vendégségben a Walter Rózsi-villában

A Walter Rózsi-villa egy híres operaénekesnő otthonaként, egykor nagyszabású fogadások és díszes összejövetelek impozáns helyszíne lehetett. Március 9-én, a primadonna egykori villájában ismét a vendéglátásé lesz a főszerep: az Onyx Alkotói Közösség tagjai a meghívottak három tematikus programra.

Kultúra Szabadidő

Essentia Artis 2024

Március 1. és május 7. között látogathatjuk az Essentia Artist, a Magyar Művészeti Akadémia 2023-ban végzett művészeti ösztöndíjasainak kiállítását és programsorozatát. Az esemény keretében az építészet, a film- és fotóművészet, az irodalom, az ipar- és tervezőművészet, a képzőművészet, a népművészet, a színház, a zene és a művészetelmélet területén tevékenykedő alkotók mutatkoznak be.

Szabadidő

Turistajelzések-kisokos – Mi mit jelent az erdőben

Egy kirándulás alkalmával, főleg szűz terepen, nem kis bonyodalomtól és bolyongástól menthet meg minket, ha tisztában vagyunk minden, fára festett jelzés jelentésével.

Neked ajánlott

A