Demcsák Csilla és párja, Savaş a fine dining és a gyorséttermek igencsak eltérő világa között tátongó űrt töltötte meg minőségi tartalommal, amikor a Budapesten jelenleg még igencsak alulreprezentált valódi török konyhát egy mindenki által elérhető, változatos kínálatú, minőségi alapanyagokból remekül főző, laza, hangulatos és klasszikus török étterem képében mutatja meg.

A Váci út – és Budapest – egyik legújabb és legmodernebb üzletházának, a Váci Greens E épületének belső udvaráról nyílik a nagy belterű, letisztult, mégis egyértelműen törökös világgal kialakított Boğaziçi (a Boszporusz török neve) étterem, ami a török vendégkörben is olyan érzést kelt, mintha Isztambul utcáiról tévedtek volna be egy autentikus reggelire, teára, netán egy spontán táncos mulatsággá alakuló faszenes grillvacsorára.

Azon a sztereotípián, hogy a török konyhát a „Hagyma, csípős mehet?” hajnali dönerezéseivel azonosítsuk, talán már túl vagyunk, mint ahogy abban is biztosak lehetünk, hogy a Törökországból az elmúlt bő 20 évben Magyarországra érkezettek közül nem mindenki volt feltétlenül képzett szakács. Lássuk be, a hazánkban megforduló brazilok sem okvetlenül a következő futball-világbajnokság potenciális győztesei. Szakmákról beszélünk, amikhez képzettség és érzék kell, de hála istennek egyre inkább belopózik fővárosi gasztronómiánk mindennapjaiba az igazi közel-keleti konyha és annak mással nem összehasonlítható életérzése.

A tavaly novemberben nyílt Boğaziçi konkrét célja az volt, hogy az Ankarában toborzott konyhai csapattal felülírja ezeket a sztereotípiákat, és egyszerre szólítsa meg a környék irodistáit, az utcáról beeső érdeklődőket és a beszélgető, közösen evő családi, valamint baráti társaságokat, mégpedig egy olyan, letisztult környezetben, ami rövid – vagy hosszabb – időre kiszakítja őket a dübörgő Váci út nyüzsgő, rohanó világából.

Mivel is kezdjük? Vidám török üzletemberek hagyományos és bőséges reggelizésére érkezünk, amiről nem gondolnánk, hogy ütemes tempóban zajlik, mivel – bár 8-kor nyit az étterem – már bőven elmúlt délelőtt 10 óra. Valahogy meg kellene tanulnunk a tőlünk délebbi népektől a minőségi „énidőt”, amivel az étkezéseinkre is nagyobb figyelmet és átélést biztosíthatunk. Mindennek megvan a maga helye és ideje ugyanis. A közös mezekóstolgatás közösségi élménnyé kovácsolhatja az amúgy általában csak gyorsan, sietve bekapott reggelijeinket. Tudom én, sosincs rá idő... Márpedig – a saját érdekünkben – legalább nagy ritkán meg kellene rá teremtenünk!

Egy klasszikus törökországi étterem pont így néz ki: ilyen a húskínálat, ilyenek a mezék, előttünk csinálnak mindent, kedvesek, mosolyognak, a pörgést pedig mi sem mutatja jobban, mint hogy gyakorlatilag 20-30 perc alatt a mezeválogatáson kívül megkaptuk a hatalmas – 3 személynek szánt, de 4-nek is elegendő –, zöldségekkel, húsokkal és egyéb körettel megpakolt grilltálat is.

Aki mégis sietne, annak döner kebabbal kedveskednek, aminél a kebab magára a húsra, a döner pedig az állítva forgatott sütésre vonatkozik, Törökországban ugyanis rengetegféle kebab közül lehet válogatni. Itt – a csirke mellett – a hagyományosan vékonyra vágott borjúszeletekből készült dürümmel találkozhatunk. Tudniillik a dürüm jelenti magát a hússal és különböző zöldségekkel töltött, majd joghurttal és csípős szósszal leöntött feltekert tésztát, ami a Boğaziçiben nem más, mint házi lavash-tésztába tekert borjúhús zöldségekkel.

A mezék között – a teljesség igénye nélkül – a klasszikus muhammara, hummusz, és antep ezme mellett ott az ATOM (fokhagymás joghurt vajas, csípős paprikaraguval) vagy a Boğaziçi  (joghurtos padlizsán paradicsomszósszal), de a húsok között is van például adana kebab (faszénen sült darált bárányhús lavash-sal és zöldségekkel), kuzu şiş (báránynyárs rizzsel vagy bulgurral és sült paradicsom, paprika) vagy akár tavuk kanat (csirkeszárnynyárs rizzsel vagy bulgurral és sült paradicsom, paprika). A finom és széles választék miatt mi a többszemélyes karisik izgarát ajánljuk, amin gyakorlatilag a teljes grillválogatást végigkóstolhatjuk. Zárásul pedig ki ne hagyjuk a fantasztikus künefét (kemencében sült, vékony szálú tészta sajttal, pisztáciával, kecsketejből készült fagylalttal – most átmeneti készlethiány miatt vaníliafagyival érkezett)!

Autentikus hangulat és ízek, Törökországból érkező alapanyagokból készülő remek ételek és szívélyes vendéglátás vár titeket, akár egy dürümért ugrotok le ebédidőben, akár török reggelivel vagy hústál vacsorával kényeztetitek magatokat és társaságotokat a vadonatúj, csillogó-villogó Váci úti irodaház alján, az üdítő frissességgel berendezett és patyolattiszta Boğaziçiben, amit szerintünk igazán kár lenne kihagyni, mert tudjuk, hogy sokan még Budáról is át fogtok járni!

Címkék

Elérhetőségek

Boğaziçi Traditional Turkish Dishes 1138 Budapest, Váci út 133. – Váci Greens E épület Facebook-oldal Weboldal