A tavaszi aukció egyik legfontosabb darabja Bak Imre Festmény II. című alkotása, a hazai absztrakt festészet egyik ikonikus remekműve. A 30 millió forintos kikiáltási árról induló festmény minden eddigi rekordot megdönthet Bak életművében. Az idén 25 éves Virág Judit Galéria tavaszi aukcióján Nádler István, Reigl Judit, Maurer Dóra, Keserü Ilona alkotásai és a Szölke-gyűjtemény is kalapács alá kerülnek. Az árverés teljes anyaga március 16–26. között ingyenesen megtekinthető a Falk Miksa utcai galériában.

Március végén, két egymást követő napon tart árverést a Virág Judit Galéria. Március 27-én a Kongresszusi Központban háború utáni és kortárs festészeti aukció lesz, olyan alkotókkal, mint Nádler István, Reigl Judit, Maurer Dóra és Keserü Ilona. Az aukció egyik szenzációja a Szölke-gyűjtemény, amelynek magját a 80-as, 90-es években készült művek alkotják. A több száz művet számláló kollekció rendkívül sokszínű, nemcsak festményeket, hanem szobrokat, grafikákat, érméket is magában foglal. 

 Az árverés kiemelt darabja Bak Imre 1969-es, Festmény II. című alkotása lesz, amelynek kikiáltási ára 30 millió forint, így akár új életműrekord is születhet. Az alkotás Bak 1965-ös nyugat-európai tanulmányútja után született, akkor, amikor a művész átállt az olaj használatáról az akrilra. Hazatérése után Bak a magyar konstruktivista hagyományra, a népművészetre, valamint a legfrissebb nyugati tendenciákra reflektálva hozott létre nemzetközi viszonylatban is jelentős műveket. Ennek a korszaknak az egyik legjelentősebb alkotása a Festmény II. 

A grafikai aukció a Virág Judit Galériában lesz, március 28-án. A válogatott, kiemelkedő kvalitású alkotások teljes keresztmetszetét nyújtják a 20. századi magyar művészetnek. A századfordulót Munkácsy Mihály, Mednyánszky László, Rippl-Rónai József és Vaszary János alkotásai reprezentálják. Kalapács alá kerülnek még többek közt Patkó Károly, Kádár Béla, Victor Vasarely, valamint Nádler István, Konok Tamás és Maurer Dóra munkái. 

Az érdeklődők a két árverés anyagát személyesen is megtekinthetik március 26-ig a galériában, online, valamint virtuális túra formájában ITT és ITT

Címkék