A Magyar Nemzeti Levéltár komplex fejlesztéséről még 2020-ban született döntés. Korszerűsítik és kibővítik az óbudai épületet, illetve a Bécsi kapu téren álló Országos Levéltár épületét nemcsak felújítják, hanem Pecz Samu eredeti tervei alapján bővítik azt is. Utóbbi épületben tárolják majd az 1867 előtti, az óbudaiban pedig az 1867 utáni iratokat. A munkálatok rövidesen elkezdődnek.

A munkálatok két helyszínen folynak majd: a Várban és Óbudán. Előbbi helyszínen a Várkapitányság irányításával visszaépítik a Bécsi kapu téri történelmi épület II. világháborúban megsérült tornyát, amit 1945-ben felrobbantottak. Megépítik a palota korabeli építésze, Pecz Samu által tervezett, de soha fel nem épült épületszárnyat is, amivel biztosítani tudják majd a levéltár folyamatos bővülését. Itt látogató- és információs központ is helyet kap, az épület előtt pedig rendezett kis parkot alakítanak ki. 

Óbudán, a Lángliliom utcában épül fel a Magyar Nemzeti Levéltár raktárbázisa és kutatóterme. A jelenlegi levéltári épületet felújítják és modern épületegyüttessé formálják át, a föld felett található raktárakban pedig a levéltári iratanyag korszerű tárolására, kutatására és védelmére nyílik majd lehetőség. Az óbudai komplexum látványterveit Turi Attila Ybl Miklós-díjas építész készítette.

Idetartozik az is, hogy létrehoznak egy olyan családtörténeti kutatóközpontot is, ami az egész országra kiterjed, és ami gyorsabbá, egyszerűbbé és hatékonyabbá teszi a kutatásokat. A Magyar Nemzeti Levéltár a 17. századtól egészen 1980-ig a teljes magyar anyakönyvi állománnyal rendelkezik. 
 
Forrás: PestBuda, Magyar Nemzeti Levéltár

Címkék