Ukrajnában háború dúl, a vonatról leszálló vagy a határra megérkező arcokból pedig a miénkhez egészen hasonló életek olvashatók ki, amelyek most egyik napról a másikra változtak meg. Ilyen körülmények között érthető, hogy sokunkat megérintett a Budapestre érkezők sorsa. De hogyan segíthetünk jól, és milyen lehetőségek állnak előttünk? Erre kínálunk most néhány ötletet, a teljesség igénye nélkül.

A nagyok

Szinte minden nagyobb segélyszervezet beindította már adománygyűjtő akcióját, önkénteseik személyesen is részt vesznek a határon, a nagyobb vidéki városokban vagy a fővárosban a háború elől menekülők segítésében. Ezeket a kezdeményezéseket fogja össze a hogysegíts.hu, ahol összefoglalták nekünk, hol és hogyan segíthetünk önkéntesként, adományokkal vagy akár szállásadással.

A honlap az alábbi szervezetek kezdeményezéseit fogja össze:

Jó, ha tudjuk, hogy a legnagyobb segélyhely a Nyugati pályaudvaron van, a bajbajutottak itt könnyen kaphatnak tárgyi adományt, jogi vagy egészségügyi segítséget, és a szálláskeresésben is segítik őket. Ezenkívül a Keletinél és a nagyobb pályaudvarokon is működnek segélyhelyek. Ha van néhány óránk, és szívesen beállnánk valahova segíteni, célszerű figyelni a fenti szervezetek Facebook-oldalát, ahonnan gyorsan értesülhetünk arról, hol és hogyan segíthetünk például szendvicsekkel, ételekkel. A friss banán állítólag mindig hatalmas sláger, ha pedig ételt, szendvicset ajándékozunk, ne feledkezzünk meg a laktóz- vagy a gluténérzékenyekről. A vegetáriánus opció pedig olyan apró kedvesség lehet, amit sokan értékelnénk, ha egyik napról a másikra kizökkentenének minket a mindennapi életünkből.

Oktatás, egészség, jogsegélyszolgálat

A legtöbb felsőoktatási intézmény is segíti a bajbajutottakat. A SOTE klinikáin sürgős esetben minden ukrán állampolgár orvosi ellátásban részesülhet. Az egyetemen pedig azok a hallgatók és oktatók is folytathatják szakirányú tanulmányaikat és munkájukat, akik a háború miatt kénytelenek voltak ezeket félbeszakítani. Szintén fontos információ, hogy a SOTE Nagyvárad téri tömbjében is leadhatjuk azokat a vény nélkül kapható gyógyszereket, vitaminokat, higiéniai szereket, betétet, tampont, pelenkát és babaételt, amit a menekülteknek szánunk.

Az ELTE-n, a MOME-n és a legtöbb felsőoktatási intézményben szintén van lehetőség arra, hogy a háborús övezetből érkező hallgatók folytassák tanulmányaikat, és a legtöbb egyetem saját gyűjtőakcióval is segíti a bajbajutottakat.

Nemcsak egészségügyi, de jogi tanácsra is szükség lehet, fontos, hogy a menekültek tisztában legyenek és jól használják az előttük álló törvényi lehetőségeket. Ebben segít a ukrainelegalaid.org, ahol képzett jogászok segítségével több nyelven kaphatnak tanácsot. Ha jogászok vagyunk, és érzünk magunkban kedvet, mi is csatlakozhatunk a felhíváshoz.

Kisebb kezdeményezések

Ha nem tudunk vagy nem szeretnénk nagyobb akciókban részt venni, nézzünk körül saját lakóhelyünk környékén, mert elképzelhető, hogy kedvenc kávézónk adományleadó hellyé vált, a szomszédos turkálóban babaruhát gyűjtenek, esetleg kedvenc sörözőnk alakult át szendvicsgyárrá. A Turbina Kulturális Központ például közösségi foglalkozásokat hirdet, ahol a menekültek biztonságban, melegben, valamilyen szórakoztató elfoglaltság közben felejthetik el pár órára a jelent. Ehhez az aktivitáshoz önkénteseket keresnek. A Szeszgyárban melegételt és szendvicseket készíthetünk a rászorulóknak, a Tuning Burger a határon segítene teával és tápláló burgerekkel, a SISKO Studiónál pedig elsősorban babaruhákat és gyerekek számára szükséges tárgyakat adományozhatunk. Kedves bulihelyünk, a Budapest Park adománypontot működtet, a Chez Dodóban pedig maracujás macaron vásárlásával segíthetünk. 

Címkék