A II. kerületben mindig is pezsgett a kulturális élet, azonban az idén 50 éves Marczibányi Téri Művelődési Központban, a 60. születésnapját ünneplő Budai Táncklubban, a Klebelsberg Kultúrkúriában és a Vízivárosi Galériában minden eddiginél több és izgalmasabb program vár ránk a tavaszi szezonban. Különleges színházi előadások és zenei programok, minifesztiválok és tanfolyamok egész sorából válogathatunk.

Érkezik például Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra, részt vehetünk a FreeSzemlén, a Freeszfe tavaszi programsorozatán, Saly Noémi előadásával pedig a gasztronómia területére kalandozhatunk. És azt tudtátok, hogy a Marczi olyan klasszikus programoknak is helyet ad, mint a Ki nyer ma? zenés vetélkedő? Mindeközben folyik a kert permakultúrás s megújítása, és számos zöldrendezvény kap helyet a szabadtéren, többek között itt lesz a Fény utcai piacon megrendezésre kerülő Bicaj Börze után az egész napos dzsembori, de a Marczi hangulatos zöldterei folyamatosan nyitva állnak előttünk.

50 éve a közösség szolgálatában

A Marczibányi Téri Művelődési Központ 1972 óta a II. kerület kulturális fellegvára, melyet akkoriban a Budai Hírmondó „kacsalábon forgó ifjúsági palotaként” emlegetett. De története jóval régebbre nyúlik vissza, 1803-ban Marczibányi István vásárolta meg az üresen álló dűlőt, és már akkor a budai ifjúságnak dedikálta, „játszás és tornázás” céljára. A külterületnek számító rét hamarosan a térképre is felkerült, a századfordulón pedig megkezdődött a beépítése, s ekkor vette fel a Marczibányi tér nevet. 

Marczibányi István, Csanád megye alispánja a művészetek és a tudományok mecénása volt, vagyonából az elesetteket gyámolította, fürdők, kórházak és templomok alapítása fűződik a nevéhez. Az önzetlen adakozás és a közösségért végzett munka pedig a Marczibányi Téri Művelődési Központ legnagyobb öröksége. Marczi becenéven a II. Kerületi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. részeként, a Klebelsberg Kultúrkúriával, vagyis a Klébivel, a Berczik Sára Budai Táncklubbal és a Vízivárosi Galériával szorosan együttműködve közel fél évszázada vesz részt a kerület kulturális felvirágoztatásában.

Tavaszi programkavalkád

A Marcziban és a Klébiben mindig pezseg az élet, de az idei tavasz igazi kulturális csemegékkel kecsegtet. Zenei fronton elsősorban a jazzé lesz a főszerep, április 9-én a Marcziban egész napos Big Band Napot rendeznek a Budapest Jazz Orchestrával, akik másnap Tóth Verával adnak közös esti koncertet. A Klebelsberg Kultúrkúriában rendszeresek a Klébi Jazz Klub estjei, március 11-én a Kollmann Gábor Quintet, április 9-én a Nagy János Trió, május 12-én pedig az Oláh Krisztián Quartet ad koncertet. A jazz mellett további zenei csemegékre is számíthatunk a Marcziban, március 26-án a Kaláka együttes Huzella Péterrel a felnőtteknek fog koncertezni, április 23-án pedig Dés László egy zongora társaságában nemcsak énekelni fog, de a dalok keletkezésének történetéről is mesél majd.

Színházi fronton Földessy Margit rendezésében március 20-án érkezik a Marcziba a Doctor Herz, majd sokunk nagy kedvence, a Padlás április 8-án, a L'art pour l'art Trió pedig a Csirkebefőtt című mulatságos előadással lép színpadra április 29-én. Oláh Ibolya is a Marczi vendége lesz egy különleges előadással, színházkoncerttel lép majd színpadra a tavasz folyamán több alkalommal is.

Izgalmas beszélgetésekből és előadásokból sem lesz hiány a Marcziban. Eltűnt kincsek, elveszett művészek néven folyamatosak Antalffy Péter történelmi standupjai, a HVG könyvbemutatókkal és beszélgetésekkel érkezik. Március 21-én a Két Noémi nagykanállal című előadáson a gasztronómia területére kalandozhatunk, ahol Saly Noémi művelődés- és gasztrotörténész és Sümegi Noémi kulturális újságíró beszélgetnek majd a böjti időszakról.

Áprilisban, a költészet napján egész napos, sőt éjszakai versmondással készülnek majd a híres vendégek, de akár mi is a Marczi színpadára állhatunk szavalni, Szent Iván éjjelén pedig a kert ad majd otthont izgalmas előadásoknak. Zöldprogramokból sem lesz hiány, a Fény utcai piac Bicaj Börzéje után a Marczi kertje vár minket egy szuper dzsemborival. De folyamatosak a jógafoglalkozások és a tánctanfolyamok is. A Klébiben pedig érdekes kiállításokat nézhetünk meg, gyerekekkel kiváló program a Deák17 Galéria utazó tárlatát, az Én kicsi szörnyem csoportos meseillusztrációs kiállítást megnézni, mely április 10-ig várja a látogatókat.

Ne feledkezzünk meg azokról a programokról sem, melyek évek óta nagy sikerrel futnak a Marcziban. A kerámia-alkotóműhelyben Urbán Kriszta 20 éve várja a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt. A színházi nevelés is kiemelkedően fontos: Földessy Margit színházi programja 15 éve fut a művelődési központban. De nem hagyhatjuk ki a Ki nyer ma? vetélkedővel párosuló művészeti esteket sem, melyeket a rádiós játékból ismert ötletadó, Czigány György évek óta nagy sikerrel vezet.

Úttörő zöldítés a Marcziban

A Marczibányi Téri Művelődési Központ a színes programkínálat mellett idén a megújulás és a zöldítés mellett tette le a voksát. Céljuk, hogy a belső közösségi tereket úgy alakítsák át, hogy a programok és az előadások előtt és között is kellemesen lehessen időt tölteni, ezért megújul majd a színházterem előcsarnoka, és a központ bejárata előtti szabadtér is átalakul. Megszűnik a parkoló, és kellemes teraszos helyiség fogja várni az arra járókat. A gyönyörű, vadszőlővel körbefutott belső kertben relaxálhatunk vagy izgalmas szabadtéri programokon is részt vehetünk.

„A rendszeres programok mellett a megújulásra is nagy hangsúlyt fektetünk, mert hisszük, hogy az erő a közösségben van, ezért igyekszünk nemcsak a programok, de a terek közösségkovácsoló erejét is kihasználni” – meséli a fejlesztésekről Valasek Ildikó, a Marczi PR- és marketingvezetője.

„A rendszeres programok mellett a megújulásra is nagy hangsúlyt fektetünk, mert hisszük, hogy az erő a közösségben van, ezért igyekszünk nemcsak a programok, de a terek közösségkovácsoló erejét is kihasználni” – meséli a fejlesztésekről Valasek Ildikó, a Marczi PR- és marketingvezetője.

A hátsó kertben hamarosan megújul a játszótér, és Marczi Jam néven egy egyedülálló fejlesztési program is folyamatban van. Hazánkban úttörő módon a Marczi kertje  permakultúrás szemlélettel fog átalakulni (Kappeller Georgina, Oláh Borbála Rebeka és Reitz Angéla révén)  azaz a természet ritmusában, azzal szimbiózisban újul majd meg a kert.

„Egy olyan, ember és környezete között megvalósuló, kapcsolatteremtő teret szeretnénk itt létrehozni, ami igazi, mélybemenő változásokat, egy egészségesebb és élhetőbb közeget, valami valódit és maradandót hoz” – mondta Árgyelán Ágnes, a Marczi Jam projektvezetője.

„Egy olyan, ember és környezete között megvalósuló, kapcsolatteremtő teret szeretnénk itt létrehozni, ami igazi, mélybemenő változásokat, egy egészségesebb és élhetőbb közeget, valami valódit és maradandót hoz” – mondta Árgyelán Ágnes, a Marczi Jam projektvezetője.

Ehhez kapcsolódóan pedig olyan programok valósultak meg és várnak majd ránk a jövőben, mint a magbörze, a magfogó előadás, a palántacserebere, a mélymulcsos ágyások előkészítése, a közös ültetés és komposztálás, a gombászworkshop, valamint a szabadtéri jóga és még sok izgalmas zöldfoglalkozás.

Felhívás

A Marczibányi Téri Művelődési Központ idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját, ez alkalomból a marczi@marczi.hu e-mail-címre várják a régi fényképeket, történeteket, a portán pedig a tárgyi emlékeket, melyek a Marczihoz kötődnek. A beküldött anyagokat külső üveg- és falfelületeiken, közösségi oldalaikon és a jubileumi év kiadványában teszik majd közzé.

Címkék

Elérhetőségek

Marczibányi Téri Művelődési Központ 1022 Budapest, Marczibányi tér 5/A Facebook-oldal Weboldal