A XIII. kerület csaknem egyhektáros ökoparkjában okosélménytér, rekreációs funkciók és okosváros-szolgáltatások is vannak, nyáron pedig szinte biztos, hogy sokan fognak majd a mesterséges tó mellett pihenni.

A Vizafogó lakótelep melletti területet eredetileg beépítésre szánták, de egy 2020-as átminősítés után és a lakosság bevonásával idén végre elkészült a 9290 négyzetméteres ökopark. 

A park a természetes felületképzés, a klímavédelem és a fenntarthatóság révén hozzájárul a városi hőszigethatás ellensúlyozásához, a környezeténél hűvösebb mikroklíma megteremtéséhez, s lehetőséget nyújt a szabadidő igényes eltöltésére” – mondta dr. Tóth József polgármester.

A park központi eleme egyértelműen a mesterséges dísztó, a mellette lévő sétányon pedig egy pavilont építettek kávézóval, büfével, illemhellyel és pelenkázóval. A parkban gondoltak az ökologikus csapadékvíz-elvezetésre is: a burkolt felületre hulló esővizet a zöldfelületek irányába vezetik, míg a pavilon tetőfelületéről a tóba folyik a víz, ezzel pótolják a párolgási veszteséget. 

A parkban pihenőpadok, nyugágyak, csócsó- és pingpongasztalok, kültéri fitnesz és futókör is van. 

A parkot az Objekt Tájépítész Iroda és az Archikon Építésziroda közösen tervezte, céljuk az volt, hogy az ökológiailag intenzív közpark ne csak kerületi, hanem fővárosi léptékben is jelentős közjóléti és zöldreprezentációs beruházás legyen. A Vizafogó park reggel 6-tól este 10-ig tart nyitva. 

Címkék