Csontváry Pirosruhás gyermek című festménye 1994-ben került elő egy magángyűjteményből. Eddig mindössze háromszor szerepelt kiállításon, most négy napig megint látható lesz – mielőtt eladják.

A Pirosruhás gyermek című Csontváry-festmény 1894-ben készült, és máig tartó rejtély övezi: nem tudni, pontosan ki szerepel a képen, ki az a fura tekintetű, kissé talán morcos gyerek, aki modellül szolgált a művésznek. A művészettörténészek szerint két megoldás lehet: vagy egy rokon gyermeket festett le Csontváry, vagy pedig Bellát, az 1863-ban elveszített lánytestvérét ábrázolja a festmény, és előtte tisztelgett a képpel. Csontváry testvére egyébként egy tűzvészben hunyt el, amikor a festő gyerekkorában leégett szülővárosa, Kisszeben. Lehet, hogy a ruha színe erre utal. A kép rejtélyességét tovább erősíti Csontváry sajátos, misztikus színvilága, na és a képen szereplő gyermek tekintete, ami átható, igéző, már-már delejező. Szembenéz velünk, ami eleve szokatlan.

A festményt most négy napig megcsodálhatják mindazok, akik március 3. és 6. között ellátogatnak a Bálnába, az Art and Antique vásárra, ott pedig felkeresik a Virág Judit Galéria standját. A művészeti mustrán az idén 25 éves galéria XX. és XXI. századi festők kiemelkedő alkotásait állítja ki. A legnagyobb szenzációnak Csontváry festménye ígérkezik, illetve Moholy-Nagy László Benett Sculpture című műve. Rajtuk kívül Vaszary János, Rippl-Rónai József, Reigl Judit, Szinyei Merse Pál, Csernus Tibor, Taubert László és Bak Imre alkotásait is láthatjuk. Csontváry Pirosruhás gyermek című alkotását egyébként a Virág Judit Galéria eladásra kínálja majd a vásáron.

Címkék