A következő hét nap változatos programjai biztosítják számotokra, hogy megfelelően ki tudjatok kapcsolódni, unatkozni pedig biztosan nem fogtok. A karneváli időszak még tart, amit ha eddig még nem ünnepeltetek meg, akkor irány a Római, ahol fánkparádéval és verklimuzsikával is mulathattok. Különleges esemény kap helyet Óbuda egyik karakteres helyszínén, a Harisnyagyárban található Studio Kvardában, Botanique Showroom POP-UP Növényvásár címmel, ahol grafikus- és fotósmunkák, DJ-szettek, finom ételek, italok és zöldek társaságában gyönyörködhettek a Hármashatár-hegy naplementéjében, a belépőjegy árát beváltva pedig egy vagy akár több növény társaságában távozhattok. Érdemes betekinteni a Cseh Filmkarneválra is, hiszen a filmek olyan aktuális társadalmi és individuális problémákra mutatnak rá, amelyek mindig mutathatnak újat, különösen, ha egy másik nemzet szemszögén keresztül világítanak rá. A jobb idő a sportnak is kedvez, de ezt ezúttal a föld alatt futva, bolondos jelmezben is megtehetitek.

Február 17., csütörtök

Soós Bertalan: Autósok – kiállításmegnyitó

Október második felében van egy hét, amikor a nap első és utolsó sugarai alacsony szögben szántanak végig Budapest leghosszabb sugárútjain, így a vakító fény pont szembevilágítja a forgalomban részt vevőket. Reggel a városból kifelé igyekvőket az Üllői úton, este a belváros felé araszolókat pedig a Rákóczin. Kevésbé örül a sofőr, annál inkább a fotós, hiszen ilyenkor a piros lámpánál várakozó, szürke hétköznapokban fel sem tűnő autósok életének egy-egy esszenciális mozzanata természetes rivaldafényt kap.

Az 500 mm-es teleobjektívvel készített fotókon az erős fényviszonyoknak köszönhetően az árnyékban lévő képrészletek teljes feketeségbe vesznek, így rendkívül kontrasztos képek születnek. A szemkikockázásról a lehajtott napellenző árnyéka gondoskodik, emiatt személytelenül koncentrálhatunk a karakterekre, a fények és árnyékok furcsa játékára, továbbá olyan szokatlan, intim és vicces részletekre, amelyekre valószínűleg sosem figyelnénk fel.

Soós Bertalan fotós első önálló kiállítását Winkler Róbert nyitja meg a Főfotóban, február 17-én 19 órakor.

További infók 

Testet öltő inkluzivitás – hibrid kiállítás

Az öltözék, amit viselünk, nem csak funkcionális szereppel bír: ruháink identitásunk kifejezőeszközei is egyben. Ugyanez igaz bármilyen kiegészítőre, legyen szó ékszerről, orvosi segédeszközről vagy végtagot helyettesítő protézisről. A Testet öltő inkluzivitás kiállításon magyar és nemzetközi alkotók inkluzív szemléletben készült munkáin keresztül megtapasztalhatjuk, hogy a digitális fejlődés új kapukat nyitott meg a divat- és formatervezésben: innovatív technológiák tudatos használata élhetőbb és inkluzívabb jövőt ígér. Okosruhák segíthetnek az elrejtőzésben vagy akár az önkifejezésben; generatív tervezéssel kényelmes és esztétikus protézist készíthetünk; 3D szkenneléssel és nyomtatással pedig személyre szabott dizájntárgyakat hozhatunk létre. A kiállítás egyaránt szól dizájnerekhez és laikusokhoz, hogy mind a tervezés, mind a befogadás gesztusát inkluzívabb irányba terelje, és a „kevesek ügyét” mindenki ügyévé emelje a köztudatban.

További infók

Február 18., péntek

678cult&art kortársgaléria-fesztivál

678 cult&art célja, hogy létrejöjjön Budapesten egy olyan kortárs fesztivál, amely összeköti a belső kerületeket a kultúrát kedvelő, akár műértő belvárosi polgárok számára. Február 18-án és 19-én, naponta két vezetett túrán mutatkozik be egy-egy galéria a VI., a VII. és a VIII. kerületből.

Részt vevő galériák: Molnár Ani Galéria, Deák Erika Galéria, INDA Galéria, TOBE Gallery, Telep, K6 Projekt Galéria

További infók 

Réti Iringó: Hatás alatt – bemutató

Február 18-án mutatják be Réti Iringó első darabját és színházi rendezését, a Hatás alatt című drámát az idén 10 éves Jurányi Ház kamaratermében. Egy család széthullásának foszlányait követhetjük végig Dobra Mara, Keszég László és Tarr Judit szereplésével, keresve a választ olyan nehéz és fontos kérdésekre, mint hogy mikortól beszélhetünk családon belüli erőszakról, ismétlődik-e a szülői minta, hogy lehet véget vetni az ördögi körnek. 

További infók 

Freud Café – Annyi ember vagy, ahány nyelvet beszélsz?

Freud Café február 18-i alkalmán a soknyelvűség, valamint a nyelv hatása az önkifejezésre lesz a középpontban. Az esemény előadója Hansjürgens Anna Mária klinikai szakpszichológus, aki nagy tapasztalattal rendelkezik az idegen nyelven tartott pszichoterápiában. Elmondása szerint a lélektani problémák feldolgozásában egy másik nyelv használata nagy segítség lehet, különösen a nehezen kimondható érzések esetén. Az előadás után a közönség bevonásával gondolkodnak majd ezekről a kérdésekről.

Moderátor: Sinkovics Andrea, klinikai szakpszichológus, pszichoanalitikus pszichoterapeuta 

További infók 

Ancient Alien – Eddie Wolf első önálló kiállítása

Alternatív univerzumok, az ideák világának teremtményei jelennek meg Eddie Wolf grafikáin. Táltosi szerepben hívja elő félig állati, félig földön kívüli lényeit, melyeket maga az anyag kezelése kelt életre. Az állati lét az ártatlanságot, a természethez való közeledést jelképezi, míg a földön kívüli létformák túlmutatnak a létezőn, az emberin, és isteni magasságokba hívnak.  
 
Alkotásaival nem a saját világába szeretne bevezetni minket, hanem egy életszemléletet, érzést akar átadni egy benyomáson keresztül, mely intenzív impulzus által képes felszabadítani minket saját elképzeléseink alól. Célja, hogy ráébresszen minket „teremtőerőnk” kiteljesítésére, felismerésére és arra, hogy valójában: „Minden ember teremtő ember.”  

További infók 

Esti iskola  Történelem másképp – A város ostrom után: női sorsok Budán

A beszélgetés szokatlan nézőpontból, női szemszögből mutatja be, hogyan élték meg és mi lett a nőkkel az ostrom után 1686-ban és 1945-ben, továbbá milyen szerepet játszottak a város újraépítésében. A hadi események bemutatása helyett a mindennapi élet olyan kérdései kerülnek előtérbe, mint a romeltakarítás, élelem- és vízszerzés, lakáskörülmények, gyermeknevelés, hitélet, betegségek és járványok.

További infók

Blahalouisiana – lemezbemutató

Február 18-án a Blahalouisiana bemutatja negyedik nagylemezét az Akvárium Klub NagyHalljában. Az estre különleges látvánnyal készülnek, valamint a zenekarhoz csatlakozik Áron András 'Apey' és Vitáris Iván is. A lemez már megjelent dalai – a nyári hangulatú Nem ereszt és a Fishing On Orfű himnuszának választott Szívemet kitépted – és a további új szerzemények mellett a klasszikus kedvencek is felcsendülnek az esten.

További infók 

Február 19., szombat

Borjour Magnum 2022

Február 19-én érkezik az év legnagyobb borkóstolója 220 kiállítóval és több mint 1000 kóstolható borral. Ezenkívül mesterkurzusokraelőadásokra és gasztronómiai kiállítókra is számíthatunk a 12. Borjour Magnumon. Az eseményre látogatók pedig szavazhatnak is, hogy mik legyenek a Borjour Magnum kedvenc borai.

További infók 

The Many Faces of David Bowie Farsang – Újzenekar, Neonnutria

Az Újzenekar és a Neonnutria február 19-én egy estére megidézi David Bowie korszakait, zenéit, ruháit, dalszövegeit az Aurórában. Három helyszínen zajlanak majd az események, a Kioszkban az utolsó évek és a Blackstar-korszak elevenedik fel, a nagyteremben a Berlin-éra idejéből vetítenek koncertfelvételeket és interjúkat, míg a pincében a Ziggy Stardust-éra köszön vissza a két zenekar koncertjével.

Farsang lévén mindezeken felül a Bowie-jelmezes látogatók kedvezményt kapnak a belépő árából, a helyszínen pedig sminkes és fodrász segít majd a legautentikusabb Bowie-k megalkotásában. 

További infók 

Karnevál a Rómain – Fánkparádé és verklimuzsika

Február 19-én karneváli hangulattal érkezik a következő Római parti Piac a Nánási Udvarban. A megszokott termelői élelmiszerek és kézműves kincsek mellett több helyen is sül majd többek között klasszikus farsangi fánk különböző házi lekvárokkal ízesítve, aki pedig valamilyen különlegességre vágyik, az a rózsafánkot is megkóstolhatja. 

Mindezek mellett a velencei karnevált idéző jelmezesek felvonulása is fokozza majd a farsangi hangulatot, de a szervezők a vásárlókat is arra buzdítják, hogy jelmezben érkezzenek. Aki így tesz, az a készlet erejéig kis jutalomban is részesül.

További infók 

Botanique Showroom POP-UP Növényvásár

Budapest legújabb növényvására az egyre izgalmasabb arcát mutató Óbuda egyik karakteres helyszínén, a Harisnyagyárban található Studio Kvardában debütál február 19-én. A különleges hangulatról és vásárlási élményről válogatott grafikus- és fotósmunkák, DJ-szettek, finom ételek, italok és a Hármashatár-hegy naplementéje fog gondoskodni.

A helyszínen felkészült kertész szakemberek segítenek majd mindenféle hasznos tanáccsal, a növények helyspecifikus kiválasztásától a gondozásukig, de a Botanique Showroom meghívottjai között olyan szakértők is jelen lesznek, akikkel a fenntarthatóság témáját, komplex kihívásait járják körül.
 
További infók

Nyolcésfél Művészeti Vásár

Nyolcésfél Inspirációs Övezet célja egy olyan teret létrehozni a városban, amiben mindenki szabadon alkothat, és a saját képére formálhatja, ennek szellemében stúdiók, műtermek és próbatermek is helyet kaptak az épületben. Február 19-én művészeti vásárt tartanak, ahol nemcsak ismerkedni lehet az alkotók munkáival, hanem meg is lehet vásárolni azokat. A kínálatban a képeslapoktól a kitűzőkön át a kézműves ékszerekig mindent megtalálhatunk, így aki egyedi művészeti termékekre vágyik, mindenképpen ott a helye.

További infók 

Új Táncház – kollektív mozgáskísérletek Dorota-, Jü-, Qiyan-, DYMS-témákra

Összeérni látszik a Dorota, a Jü, a Qiyan és a Decolonize Your Mind Society zenei munkássága. A koncertjeiken táncolnak az emberek. Ráadásul sokan. Néha összehangoltan, egyszerre. Ezt az élményt szeretnék tovább hangolni mozgásművészetben érdekelt, érintett és táncolni vágyó emberekkel. Elindították az Új Táncház műhelyt, ahol kollektív mozgás- és zenei kísérleteken dolgoznak. Egy vezetett, részben irányított és improvizatív folyamatokba rendezett tánczenei esemény született, egységbe gyúrva a közönséget az előadókkal. Ez egy nyitott kísérlet első felvonása, a február 19-i eseményen többek között Dorota-, Jü-, Qiyan- és Decolonize Your Mind Society-számok átdolgozása fog megszólalni a Turbinában, az együttmozgást pedig táncos barátaik vezetik majd.

További infók 

Február 20., vasárnap

BBU Föld Alatti Futás 2022

A BBU Föld Alatti Futás idei futamának tematikája a farsang és a karneváli hangulat köré szerveződik, ennek szellemében várnak mindenkit, aki szívesen futna bolondos jelmezben, de annak sem kell otthon maradnia, aki az edzőruhára esküszik. Az esemény helyszíne a kőbányai pincerendszer, ahol különböző távokon lehet indulni, valamint különleges látvány, hangulatos zene és mutatványok teszik teljessé az élményt, a legjobb futókat pedig farsangi éremmel jutalmazzák.  

További infók 

Pici Piac

Február 20-án lesz a 2022-es év első Pici Piaca. A Larus Rendezvényközpontban ezúttal is a legjobb hazai márkák hozzák el kedvenc baba-mama-gyerek termékeiket. Az 50 kiállító közt sok új arccal találkozhatunk, kínálatukban pedig megtalálhatunk mindent, amire a kismamáknak, babáknak és gyerekeknek szüksége lehet.

További infók 

Pazar mozaikok, színes üvegcsodák – Róth Miksa nyomában a pesti Csikágó rejtekén

Róth Miksa igazi nemzetközi sztár volt, aki egymás után nyerte meg a világkiállítások üvegfestészeti díjait, és aki fáradságos és sikeres munkájára Magyarországon először használta önérzetesen a nemes kifejezést: iparművészet. 

Korzózz Velünk sétáján fénnyel átitatott üvegképek és csillogó mozaikok nyomába eredhetünk a korabeli Pest leggyorsabban fejlődő városrészében. Ragyogó és látványos épülethomlokzatokon és egy különleges templom falai között fürkészhetjük a mozaikon megtörő vagy a tarka üvegen átszűrődő, megszínesített napfényt.

A séta érinti a szenvedélyes mester varázsos hangulatú otthonát is, amely ma az országban egyedülálló, eredeti berendezésű lakásmúzeum. A régi korokat idéző bútorok, képek és tárgyak között megelevenednek előttünk a múlt században itt élt család néha derűs, néha keserű mindennapjai. Megtekinthetjük az üvegfestmény- és mozaikgyűjteményt, ahol szemkápráztató remekművek között érthetjük meg az alkotó, Róth Miksa kivételes leleményességét és az üvegműhely páratlan virágzásának titkait.

További infók 

Belfast – premier előtti vetítés

A humoros, érzelmes és markánsan személyes történet egy fiú gyermekkorának krónikája a 60-as évek végéről a címbeli város zűrzavarában. A filmet az Oscar-jelölt Kenneth Branagh írta és rendezte, a szereplők közt van az Arany Glóbusz-jelölt Caitríona Balfe, az Oscar-díjas Judi Dench, Jamie Dornan, Ciarán Hinds és a filmvásznon most debütáló, tízéves Jude Hill. Dornan és Balfe egy szenvedélyes, munkásosztálybeli házaspárt alakítanak, akik belesodródnak a vérengzésbe. Dench és Hinds játsszák az éles eszű nagyszülőket. 

További infók 

Február 21., hétfő

Müller Péter Sziámi 70

Müller Péter Sziámi, a magyar popzene történetének emblematikus figurája, az URH, a Kontroll Csoport és a különböző névváltozatokkal és felállásokban működő Sziámi zenekarok frontembere hetvenéves. Ebből a jubileumi alkalomból jelenlegi formációja, a Müller Péter Sziámi AndFriends az Óbudai Danubia Zenekarral kiegészülve, valamint egykori zenésztársakkal és más jeles vendégekkel színesítve adja elő a zenész népszerű régi slágereit és egészen friss szerzeményeket úgy, ahogyan azok még sohasem szólaltak meg.  

További infók 

Útibeszámolók: Bejutni Észak-Koreába – Úton a világ legelszigeteltebb országában

Az Útibeszámolók című sorozat előadói, a hivatásos utazók (idegenvezetők, túravezetők) vagy a szinte mindig úton lévők (utazóbloggerek, útikönyvek szerzői) havonta egy alkalommal rengeteg fotóval, videóval színesített előadásukban osztják meg élményeiket, tapasztalataikat, praktikáikat a közönséggel az Eötvös10-ben. 

Február 21-én Perger István, A Keletiből Hongkongba című blog szerzője mesél Észak-Koreáról. Hogy lehet eljutni a világ legzártabb országába? Jó gondolat-e egyáltalán odamenni? Hányszor és hogy kell meghajolni a Kimek mauzóleumában?

További infók 

Február 22., kedd

Térfoglalások – A Régi Műcsarnok történetei

Az Magyar Képzőművészeti Egyetem alapításának 150. évfordulójára rendezett eseménysorozat harmadik tárlata az egyetem műemléki épületeinek egyikét, az Andrássy út 69. szám alatt álló palotát állítja középpontba. Kik voltak a lakói? Mikor milyen célra használták? Volt kiállítótér, múzeum, vásári látványosság, hivatal, kabaré, színház és műterem. Egy épület életrajza – egy szelet a magyar művészet történetéből.

Amikor 1877-ben felavatták az épületet Műcsarnok néven, megosztva használta azt kiállításokra az Országos Magyar Képzőművészeti Társulat és az Iparművészeti Múzeum. Amikor ők elhagyták az épületet, és a Hősök terén felépült a tágasabb új Műcsarnok, az Andrássy úti házat már csak Régi Műcsarnokként emlegették.

A Régi Műcsarnok épületét ma a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Bábszínház közösen használja. Közvetlen szomszédságában, az Izabella utca felől csatlakozik hozzá a művészképzés egykori iskolaépülete. Az iskola és a Régi Műcsarnok épületét 1945 körül nyitották össze.  

További infók 

Hóvirágünnep 2022

Az enyhe februári időjárásnak köszönhetően igen hamar megjelentek a tavasz első hírnökei, így az Alcsúti Arborétumban is megkezdődött a Hóvirágünnep. A két és fél hektáron elterülő virágmező egyedülálló az országban, hiszen 7 hóvirágfaj 24 fajtáját csodálhatjuk itt meg.

További infók

Poppea megkoronázása – közönségtalálkozó az alkotókkal

Február 22-én, kedden közönségtalálkozó a Katonában: a Poppea megkoronázása című produkció alkotóival találkozhatnak a nézők az előadást követően, a Sufniban. A közönségtalálkozón Pálmai Anna és Rajkai Zoltán, az előadás főszereplői, valamint Dinyés Dániel zenei vezető vesz részt. A beszélgetést a Behívó, a Katona József Színház színházpedagógiai programjának munkatársai vezetik.

Néró
 akarja Poppeát. A császárt nem lehet visszautasítani. Mindenkin és mindenen átgázol, hogy a kétes hírű nőt maga mellett tartsa. Senki nem korlátozhatja az akaratát. Poppea meglátja a helyzetben a lehetőséget: császárnő akar lenni. És egyetlen túlkapás száz másiknak nyit utat.

Monteverdi háromszáznyolcvan éves operája és az új átirat is ezt a kérdést teszi fel: mi az a kiismerhetetlen, különös erő, ami egymás felé hajtja az embereket? Omnia vincit amor.
 
További infók 

Február 23., szerda

Cseh Filmkarnevál 2022
 
Cseh Filmkarnevál idén a hagyományos februári időpontban újra visszatér a Toldi moziba (miközben azokról sem feledkeznek meg a szervezők, akik bármilyen okból kifolyólag nem tudnak moziba menni – ők online nézhetnek meg több fontos filmet). A tavalyi év a cseh filmgyártás kiemelkedően erős éve volt, így most olyan filmeket mutatnak be, amelyeket sokadik alkalommal sem lehet megunni. Ezek az alkotások gyakran komoly témákat dolgoznak fel, legyen szó az idegen környezetbe került ember talajvesztéséről, törékeny családi kapcsolatokról, a mély traumákba süllyedő társadalom mikromodelljéről, a provinciális álerkölcs sújtotta „megtévedt“ egyének életéről vagy a diktatúrában élők szürke hétköznapjainak panoptikumáról.  

További infók 

Hadik Irodalmi Kvíz – Jane Austen és regényei

A februári Hadik Irodalmi Kvíz témája Jane Austen munkássága lesz. A kvízt Ruff Orsolya és Szeder Kata, a Könyves Magazin Jane Austen életművét feldolgozó podcastsorozatának, Az Austen-projektnek a házigazdái vezetik majd. A kvízre egyénileg, párban vagy csapatban is lehet jelentkezni, a győztes nyereménye egy üveg pezsgő és egy 5000 forint értékű utalvány a Hadikba.

További infók 

Címkék