A pesti alsó rakpart különböző szakaszai a Kormány és a Főváros együttműködésében alakulnak át, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának döntése alapján. Ma írták ki a közbeszerzést, amelynek keretében a pesti oldalon a Salkaházi Sára rakpart és a Közraktár utca közötti rész újulhat meg, az átépítés után pedig várhatóan egy újabb zöld, gyalogos- és kerékpárosbarát Duna-parti szakasznak örülhetünk.

A jelenleg megújuló szakasz a Szabadság híd fölött, a Havas utca vonalában kezdődik, és a Boráros térig tart. Északon a RAK-PARK-projekthez és a már korábban átadott, Parlament fölötti részhez kapcsolódik. A beruházás keretében a Boráros tér is átalakul, a H6-os (ráckevei) és a H7-es (csepeli) HÉV-vonalakat a felszín alatt fogják bevezetni a Kálvin térig, így a Petőfi híd és a Rákóczi híd között végig gyalogossétány jöhet létre a folyó partján. Sőt, a Rákóczi híd pesti hídfője alatt is folytatódik a sétány, és a Csepel-sziget északi csúcsáig tart majd, így hamarosan hosszú, összefüggő gyalogossétányon lazulhatnak majd a pestiek. 

A közbeszerzéshez szükséges ajánlattételi felhívást ma tették közzé, a beruházás uniós és hazai finanszírozással valósulhat meg, és tanulmánytervek készítésével, forgalmi modellezéssel és a meglévő, korábbi tervek felülvizsgálatával veheti kezdetét. Az elvárások szerint 1,2 kilométer hosszú közút újulhat meg, és a projekt keretében zöldebbé és kevésbé forgalmassá válik a Boráros tér is. A Salkaházi Sára rakparton és a Közraktár utcában szűkített közúti felületet és ehhez igazodó parkolók tervezését várják el. Emellett kiemelt cél a jelenlegihez képest bővülő gyalogosfelület, valamint összefüggő és a meglévő hálózatba illeszkedő kerékpársáv létesítése, így a Bálna előtti, rossz kialakítású kerékpárút megszüntethető. 

Címkék