Azt hittük, csak pop-up esemény, de végül kiderült, hogy a legendás Pesti Burger alapítója, a hazai burgerforradalom kirobbantója, Háda Imre hosszabb időre visszahelyezte székhelyét a Tompa utcába. A Flaska Borbárból már jól ismert Almási Ádám által teljesen átalakított Chili Bar & Food az erős gin- és koktélvonal mellett az újraálmodott burgerkölteményekkel is várja a rajongókat.

Utat törni talán a legnehezebb. Amikor 2014 környékén sorra nyíltak Pesten a jobbnál jobb burgerezők, akkor kezdtünk csak ráeszmélni, hogy valójában milyen színes, tartalmas és mély világ ez. Mi, akik a 90-es évek bohó tinijeiként rengeteget lógtunk a csillogó-villogó Nyugatot elhozó Mekik fényűzőnek hitt, hatalmas beltereiben és toltuk hajnalban, a buli végeztével a csalamádés-puffancsos „Petőfi-burgert” a Moszkván, mi elhittük, hogy ez az igazi, ez maga a szabadság. Nekünk akkor csak ennyi jutott. El sem tudtuk képzelni, hogy létezik frankó házi szósz, minőségi marhahúspogácsa és valóban friss házi buci. Háda Imi elkezdte, és egyre többen követték. A többi pedig már történelem. 

A folyamatosan rehabilitálódó Ferencváros egyik legmenőbb gasztroutcáján – a Tompában – szép lassan mindegyik hely megtalálja a maga gazdáját, októberben a teljes ráncfelvarráson átesett Chili Barba is újra élet költözött. Hangulatos belső tér, gin-tonikok, válogatott spiritek és a fő mutatvány: tízféle, a Pesti idejébe repítő, de már chiliesített Háda burger

Háda Imre Pesti Burger és Bár nyitása óta fontos szereplője a IX. kerület gasztronómiájának: először a Páva utca és a Tompa utca sarkán, majd 2018-tól a Tűzoltó utcában készítették a burgereket, ahonnan a Millenáris Pesti Kolbászdájába vezetett az út, hogy végül visszatérjen újra a kályhához, a Tompa utca elejére.

A dupla sajt & dupla bacon (150 g black Angus marhahúspogácsa, dupla cheddar sajt, dupla pirított bacon, házi burgerszósz, római saláta, lilahagyma-lekvár, paradicsom, jalapeño, pirított buci – 3490 Ft) mellett a vega burgert (100 g grillezett kecskesajt, cheddar sajt, házi burgerszósz, római saláta, lilahagyma-lekvár, paradicsom, pirított buci – 2990 Ft) is megkóstoltuk, és bár a dolgok természetéből eredően soha semmi nem lehet tökéletes, ezek igencsak közel voltak hozzá! Egyensúlyos, összetett, mély ízeik és könnyedségük mellett hatalmas erényük, hogy nagyon el vannak találva az arányok, közel sincsenek túlpakolva. Így kell kifinomult és elegáns burgert készíteni!

A szigorúan medium húspogácsa magyar tarka helyett most ír black Angus, a vöröshagymalekvár lilára váltott, de a szenzációs buci továbbra is a Marmorstein Pékségből érkezik, ahogy a többi összetevő, az állagok, az arányok és az összhatás is a régi emlékeket rántja elő belőlünk. Sokan gondolták az egykori forradalmat látva, hogy a burger egy egyszerű műfaj. Valóban az, ha nem rontunk el semmit

Minőségi alapanyagokból, szívvel-lélekkel kell csinálni, és nem üzemi ketchupot használni a házi burgerszósz helyett, mondván, a vendég úgysem veszi észre. A sok középszerű próbálkozó mellett máig megvannak az ikonikus burgerű hivatkozási pontok, mégis jó érzés volt újra megtapasztalni, hogyan is kell a forradalmakat kirobbantani.

Címkék

Elérhetőségek

Chili Bar & Food 1094 Budapest, Tompa utca 7. Facebook-oldal Weboldal