Szeptember 18. és október 9. között neves külföldi táncegyüttesek, jubiláló magyar művészek és a hazai közönség kedvencei érkeznek a Millenárisra, hogy fantasztikus előadásaikkal együtt ünnepeljenek a közönséggel a tánc egyik legrangosabb eseményén, a Budapest Táncfesztiválon.

A Budapest Táncfesztivál nyitóestéjén a Genfi Balett két előadással mutatkozik be. A Glory és a Paron című koreográfiákból álló táncest a mozgás-hangzás összhangját ígéri az előadásban felcsendülő Händel- és Glass-zeneművekkel. A Scapino Ballet Rotterdam holland társulat három jelentősen eltérő produkciót hoz el Budapestre. Justin de Jager koreográfiája, a break-dance stílusból ismert „threading”-technikára épülő Carried Alive mellett Ed Wubbe Risonanza című bájos duettje varázsol el minket, majd a The Great Bean című darabja a harsogó húszas évekbe repíti a közönséget. A fesztivál záró előadásaként lép fel a tanzmainz kortárs tánctársulata. A Soul Chain című művet Sharon Eyal izraeli koreográfus készítette, aki izgalmas kortárs tánccá ötvözi a balettet és az electro műfajt.

A hazai táncművészet egyik meghatározó előadója is biztosan emlékezetessé teszi az idei fesztivált: a Kossuth-díjas Ladányi Andrea hat olyan kiemelkedő férfi táncművésszel osztja meg a teret, akikkel eddigi pályája során együtt alkotott. Három hazai együttes is bemutatóval gazdagítja az idei Táncfesztivált. A Don Quijotét a Feledi Project előadásában, a Chaos | The Waves című táncművet a Győri Balett előadásában láthatjuk, valamint a 60 éves Pécsi Balett jubileumi estje is vár majd minket. A Nemzeti Táncszínház az elmúlt időszakban tíz bemutatót tartott az online térben, a kivételes idők búcsúztatására pedig most mind a tíz előadást élőben is láthatja a közönség. A Szegedi Kortárs Balett legújabb előadásaival érkezik: a The Black Paintings és a Blue című táncjátékot mutatja be, de láthatjuk majd a Gangaray Dance Company, a Frenák Pál Társulat, valamint Pirók Zsófia és a FlamenCorazónArte Táncszínház pazar produkcióit is.

Kovács Gerzson Péter és a TranzDanz a néptáncok rajongóinak nyújt majd felejthetetlen előadást, a Duna Táncműhely pedig az autentikus néptánc és a kortárs tánc elemeit vegyíti. A Székesfehérvári Balett Színház egy örök klasszikussal, a Hattyúk tavával érkezik, a Badora Társulat a KINGDOM című előadásában az érzékelés és a valóság kapcsolatára keresi a választ, a Duda Éva Társulat RAMAZURI című előadása pedig igazi tánccirkuszi kavalkádot ígér. Az idén 30 éves Budapest Táncszínház Egyszer visszatérsz című, két részből álló estjének első részében öt vendégkoreográfus készít rövid koreográfiákat táncművészeiknek, majd pedig Jiří Pokorný Egyszer visszatérsz koreográfiája lesz látható.

A Budapest Táncfesztiválra a Nemzeti Táncszínház nem kizárólag az ínyenc közönséget, hanem a kikapcsolódást, a tartalmas kulturális élményt keresőket is invitálja a Millenáris épületébe.

A Budapest Táncfesztivál részletes programja és a jegyvásárlás ezen a linken érhető el. 

Címkék