Ahogy korábban ígértük, beszámolunk a lyoni Bocuse d'Or szakács-világbajnokság döntőjének fejleményeiről, ahol a magyar csapat az előkelő 11. helyen végzett. Veres István mellett a magyar csapat: Hamvas Zoltán elnök, Széll Tamás coach és Molnár Bence commis. A világbajnokságot Franciaország nyerte, második helyezett Dánia, a harmadik pedig Norvégia. Gratulálunk! Még az eredményhirdetés előtt elértük a helyszínen lévő Jókuti András Világevőt, aki a rendezvény egyik műsorvezetőjeként testközelből élhette át a feszült pillanatokat.

We Love Budapest: András, milyennek láttad belülről a versenyt, és mik a megérzéseid?

Jókuti András: Gyakorlatilag mindegyik fontos versenyzőnek meg tudtam kóstolni az ételét, aminek alapján nagyon erős versenynek tartom az idei Bocuse d'Ort, és azt gondolom ezzel együtt, Veres Istiéknek ott kell végezniük a legjobb 10-ben. Egyáltalán nem lenne meglepő ez a remek eredmény a részükről, mert nagyon jól sikerült minden, amit elterveztek, az ételek frissek, izgalmasak voltak, az idővel is végig jól álltak, a francia commis-t is be tudták vonni a feladatokba (ami elvárás a zsűri részéről – a Szerk.), és nem utolsósorban semmi feszültség, csak jó hangulat uralta végig a magyar csapat versenyét. 

WLB: Hogyan reagáltak a versenyzők az új kihívásokra? Gondolok itt például az elviteles tematikára.

J. A.: Nagyon nehéz tippelni vagy jósolni, mert számos helyen módosult a verseny a korábbiakhoz képest. A pandémiára reagálva többségében egyszerűbb alapanyagokból és egyszerűbb készítési technikákkal kellett dolgozniuk a versenyzőknek, a korábbi luxusélelmiszerek helyett inkább a rusztikusabb megoldások felé vitték az idei Bocuse-t. A sok újdonság miatt pedig sokkal nehezebb tippelni is, mert nem tudni, a zsűri hogyan fog reagálni az egyes nemzetek megoldásaira.

WLB: Az elviteles dobozokba csomagolt ételsornál milyen megkötések voltak?

J. A.: Ez is egy olyan kérdéskör, ami módosíthat a végső eredményen, ugyanis a fenntarthatóság eszmeiségétől indíttatva kizárólag természetes, növényi alapanyagokat – például papírt, bambuszt, fát – lehetett használni a csomagolásnál. Volt olyan versenyző, akinek feltehetően a cukorhasználat miatt meglehetősen műanyaghatást keltett a doboza, illetve olyan is, aki – bár gyönyörűen mutatott – belülről megvilágította a dobozban az ételeket, ami azért a növényi alapanyagok kizárólagos használatából, valljuk be, nem lehetséges. A magyar csapat szándékosan egy olcsóbb verziót választott, mert a környezettudatosság és a pandémia ezt a tapasztalatot hozta, míg más láthatóan több száz eurós csomagolásokat mutatott be. A zsűrin a sor, hogy hogyan értékeli a látottakat.

WLB: Napjainkban rendkívül népszerű a skandináv irány a fine dining világában, azonban ez egy francia főzőverseny. Mennyire várnak hagyományos európai ízeket az ítészek?

J. A.: Ez valóban egy francia verseny, de ne felejtsük el, hogy az utóbbi 10 évben a skandinávok igencsak átvették az uralmat, gyakran még a dobogón is nehéz őket megszorongatni. Azonban a versenyben a részt vevő országok zsűritagjai is ott ülnek az asztalnál, ami igazságossá teszi a megmérettetést, hiszen az ízeknek működniük kell Brazíliától Tokióig.

WLB: Hálátlan szerep, de mit mondanál, ha tippelned kellene a dobogós helyezések tekintetében?

J. A.: Az említettek miatt szorosabbnak tartom a versenyt, mint a korábbiakban, mert a zsűri előre kiszámíthatatlan reakcióin kívül az esetleges büntetéseken és egészen nüansznyi dolgokon is múlhatnak a helyezések, valamint szerintem például az amúgy rendkívül erős norvégok is picit halványabban szerepeltek a vártnál, a hústáljuk legalábbis biztosan, a dobogó környékére azonban simán odaérhetnek. Mindennel együtt egy dán–svéd–francia dobogót simán el tudok képzelni.

A Bocuse d'Orral párhuzamosan, szeptember 25-én Párizsban került megrendezésre a Chaîne des Rôtisseurs gasztronómiai világszervezet Ifjúsági Szakács-világbajnoksága, amin a Novák Iván, Kovács Lázár és Barka Áron vezette magyar csapat hatalmas sikert aratott. Párizsban párhuzamosan zajlott a tavaly elmaradt 2020-as és az idei évi, 2021-es világbajnokság. A 2020-as nemzeti verseny győzteseként Lendvai Levente, a budapesti Arany Kaviár Étterem sous-chef-je, a 2021-es nemzeti verseny győzteseként Szabó Kevin, a tatai Platán Restaurant & Café szakácsa képviselte Magyarországot. A Chaîne Ifjúsági Szakács-világbajnokságon mindkét magyar versenyző kiválóan helytállt: Lendvai Levente dobogós (2.) helyezést ért el, Szabó Kevin pedig a szintén megtisztelő 4. helyen zárt! Gratulálunk!

Címkék