Augusztus 7. és 15. között két budapesti csillagvizsgálóban is szakavatott segítséggel nézhetjük meg az augusztusban látható Perseidákat távcsöves égibemutató keretében, kezdődik az Egy hét a csillagok alatt eseménysorozat.

Elérkezett az augusztus, a csillaghullás hava, és kezdetét veszi az Egy hét a csillagok alatt elnevezésű országos programsorozat, és több mint negyven helyszínen várnak majd minket távcsöves bemutatókkal. Ha ebben az időszakban felnézünk a fényszennyezéstől mentes égboltra, és kitartóak vagyunk, majdnem biztos, hogy látunk csillagokat elsuhanni, ráadásul ezekben a napokban megy keresztül a Persediák meteorrajon a Föld, amely a Perseus csillagképről kapta a nevét. Budapesten két helyre mehetünk majd – a Svábhegyi és a Polaris Csillagvizsgálóba – csillagokat nézni, gyönyörködhetünk a Holdban, a bolygókban – és a Tejútban, valamint a Perseidák hullócsillagzáporában.

Az Egy hét a csillagok alatt kezdeményezést tavaly indítottuk útjára. A pandémiás időszakban számos csillagászati programról, bemutatóról és táborról kellett lemondanunk, ugyanakkor a nyár folyamán érezhetően megnőtt az igény a szabadtéri tevékenységekre. Így született meg egy országos kampány ötlete, amely apropót teremt és figyelmet generál a csillagászati bemutatók számára” – olvashatjuk az eseménysorozat oldalán.

Budapesti vagy főváros környéki helyszínek, melyek a programsorozathoz eddig csatlakoztak:

  • Budapest – Polaris Csillagvizsgáló
  • Budapest – Svábhegyi Csillagvizsgáló 
  • Gyál – Ruszkai Ákos, amatőr csillagász 
  • Tata – TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgáló 
  • A további helyszínek itt olvashatók.

Címkék