Megújult honlappal és programkínálattal vár mindenkit újra a Svábhegyi Csillagvizsgáló, pár perce a Normafától. Az ország legnagyobb távcsöveivel a napkitörések vagy holdkráterek mellett galaxisokat, csillagközi gázködöket és felrobbant csillagmaradványokat is nézegethetünk, de csapatépítőt is tartanak.

A csillagvizsgáló intézmény létrehozásáról a budai hegyekben még 1920-ban született döntés, 1928-ra készült el a park legnagyobb csillagvizsgáló kupolája, a Budapest-kupola: az itt elhelyezett 60 cm-es Zeiss-Heyde tükrös távcső akkor az ország legnagyobbja volt, és máig elég impresszív látvány a laikusok számára. 

Az intézmény teljes nevén az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézete, de mindenki csak Svábhegyi Csillagvizsgálóként ismeri. Most egy időszakos zárvatartás és korlátozott működés után végre megújult programkínálattal és lehetőségekkel várja az érdeklődőket: a nappali és éjszakai bemutatókon derült időben H-alfa távcsővel vizsgálhatjuk biztonságos körülmények közt a napfelszín részleteit, éjjel holdkrátereket, a Jupiter holdjait és felhősávjait, a Szaturnusz gyűrűjét, galaxisokat, csillagközi gázködöket és felrobbant csillagmaradványokat lehet szemlélni, de a csillagászok tartanak lézeres csillagképtúrát, interaktív előadásokat, kísérleteket, és a meteoritokat kézbe véve vagy mikroszkópon át tanulmányozhatjuk a hullócsillagok anyagát is. 

Az intézmény célja, hogy a Világegyetem szépségét és a tudomány eredményeit elérhetővé tegyék mindenki számára. A részletes programokról és árakról további információ itt.