Apró tappancsok, kis denevérfülek és csintalan tekintetek: a közösségi médiában felbukkanó kutyás és cicás képeknek nehezen tudunk ellenállni, főleg akkor, amikor a Mindenki Fogadjon Örökbe Egy Kiskutyát oldalán a bemutatkozásokat olvasva beleszerelmesedünk az összes állatba, legszívesebben azonnal felpattannánk a kanapéról, és az első menhelyről hazahoznánk egy négylábút.

Kutyát vagy cicát örökbe fogadni az egyik legcsodásabb dolog, és ezen az úton rengeteg alapítvány segíthet. A tavaszi és nyári hónapokban többen vágnak bele a gazdilétbe, mi pedig a Mindenki Fogadjon Örökbe Egy Kiskutyát (MFÖEK) alapítvánnyal összefogva segítünk nektek eligazodni az örökbefogadás, az ideiglenes befogadás („idizés”) és a felelős állattartás világában. Amellett, hogy a tavasz beköszöntével egyre több kutyás tartalomra számíthattok tőlünk, havonta mutatunk nektek örökbe fogadható mentvényeket, lesznek olyan kutyák és cicák, akikkel olvasóink ismerkedhetnek meg először.

Gyepmesteri telepről szerető gazdikhoz

Az egy éve tartó járványhelyzet miatt sok időt töltünk otthon, átálltunk a home office-ra, és többet járunk kirándulni. Az egyedüllét oldását egyre többen látják egy kedves kis kedvenc örökbefogadásában. Ez nagyon jó hír, hiszen Magyarország gyepmesteri telepein és menhelyein több százezer gazdátlan kutya és cica él kennelekben, ketrecekben, láthatatlanul, várva arra, hogy valaki hazavigye. Egy örökbe fogadott kutyus vagy cica igazi szeretetgombóc. Saját tapasztalat, hogy a simogatásból és a játékból sosem elég – nem mintha bánnánk –, és folyamatos díszkíséretet biztosítanak, amíg a hintaágytól a barackfáig vagy a paradicsompalántákig sétálsz.

Ugyanakkor nem szabad bedőlni az impulzusnak és hirtelen döntést hozni: az állattartás komoly áldozatokkal és felelősséggel jár. Egy kutya vagy cica nem játékszer és nem unaloműző, ők évekig a társaink lesznek, akiknek ugyanolyan gondoskodásra, aktív foglalkozásra és szeretetre van szükségük, mint nekünk. Az örökbefogadás jó és fontos, ha eldöntötted, hogy szeretnél elindulni ezen az úton, most az MFÖEK-val együttműködve segítünk eligazodni, hogyan is kezdj neki.

Cuki bemutatkozások, elvarázsoló Insta-képek és ami mögötte van

A MFÖEK oldalával biztosan találkoztatok már, és az is lehet, hogy voltatok már valamelyik örökbefogadó-napjukon a Kőlevesben. De mivel is foglalkoznak a színes, frappáns és vicces négylábú-bemutatkozó szövegek megírásán túl, amiket sokkal szívesebben olvasunk, mint egy Tinder-profilt?

Az MFÖEK egy 2014-ben alakult, kizárólag önkéntesekből álló állatmentő szervezet. Főleg három vidéki gyepmesteri telepről, az ózdi, a miskolci és a kisvárdai ebtelepekről mentenek kutyákat és cicákat, akiket ideiglenes befogadóknál helyeznek el.

A mentvények orvosi ellátást kapnak, megkezdődik hozzászoktatásuk a városi élethez, és végleges, az igényeikhez leginkább passzoló családot/gazdát keresnek nekik. Eddig közel 700, 2020-ban 221 négylábút indított el a boldog, gazdis élet útján az alapítvány, havonta átlagosan 15-25 mentvény kerül a gondozásukba. A mentés mellett a gyepmesteri telepek támogatásával, a felelős állattartás, a prevenció, az örökbefogadás népszerűsítésével és a folyamatos edukációval foglalkoznak.

Örökbe fogadnék egy négylábút, mire figyeljek?

Ha egyre többet gondolsz arra, hogy szeretnéd az életedet megosztani egy kedves mentvénnyel, az örökbefogadás előtt van jó néhány átgondolandó szempont: élethelyzet, szabadidő, jövőbeni tervek és áldozatok meghozatala. Egy kutya vagy cica nem csak a napsütéses időben van veled, ahogy nem csak a játékban vagy az Insta-fotókon.

Az állattartás sok áldozattal jár: például korán keléssel. Őt akkor is le kell vinni sétálni, ha zuhog az eső, ha sár van vagy éppen fagy, hiszen szükségük van arra, hogy zöldbe, természetbe járjanak és más kutyákkal találkozzanak. Szerencsére ma már egyre több munkahelyre vagy bisztróba magunkkal vihetjük őket, de ha valamiért épp nem, akkor munka után bizony haza kell menni; ha betegek, akkor ugyanúgy gondoskodni kell róluk, mint saját magunkról, és ez a lista még folytatható. Nyitottnak kell lennünk a folyamatos tanulásra, a kutyánkhoz/cicánkhoz idomulásra.

Ha tényleg mindent átgondoltunk, fontos, hogy megismerjük a mentvényt és tudatosan válasszunk magunk mellé négylábú társat, hiszen mindegyik más, különböző igényekkel, mindegyik mellett teljesen más élet vár ránk. Lehet a kedvenc kutyánk egy juhászkutya, de egyáltalán nem biztos, hogy a mi életritmusunk számára megfelelő – ezzel egyikünk sem jár jól.

A mozgásigény az egyik leglényegesebb szempont a választáshoz,
az életkoron és a termeten kívül érdemes figyelni a kedvelt tevékenységekre, a tanulási kedvre, a többi állattal, emberekkel, gyerekekkel való kapcsolatra, és az esetleges nehézségeket, érzékenységeket és gyenge pontokat sem szabad figyelmen kívül hagyni.

Mit jelent a bűvös „idizés” fogalma?

Sok szervezet keres folyamatosan ideiglenes befogadókat – az MFÖEK mellett többek között az Eszkuláp Állatvédő Egyesület, az Összefogás az Állatokért Alapítvány és Az új kutyád is. Ha örökbefogadáson gondolkodunk, vagy segíteni szeretnénk a mentvényeken, akkor az ideiglenes befogadás, vagyis az „idizés” egy jó irány, hiszen segíthetünk a gazdikeresők szocializációjában, személyiségüket kiismerve pedig abban is, hogy a számukra legmegfelelőbb gazdához/családhoz kerüljenek.

Ahogy az örökbefogadás, úgy az idizés is nagy felelősséggel és elköteleződéssel jár: az ideiglenes befogadó vezeti be a mentvényt az emberrel való zökkenőmentes együttélés alapjaiba. Kielégíti a szükségleteit, orvosi vizsgálatokra és kezelésekre viszi – az alapítvány költségén. Persze nem kell megijedni, az idizés előtt a szervezet felkészít, valamint folyamatos útmutatást és támogatást ad, és gondoskodik arról, hogy a befogadóhoz a személyiségéhez, tapasztalatához és életviteléhez passzoló mentvény kerüljön.

Címkék