Bréking / szabadidő

szerkesztés

Látványos bolygóegyüttállás van készülőben, úgyhogy vigyázó szemetek a decemberi égre vessétek!

Szerzők

  • Fürdős Zsanett

2021. 12. 01. 15:02

Különös látványban lesz részünk, ha december 10-én feltekintünk az éjszakai égboltra, mert a Vénusz, a Szaturnusz, a Jupiter és a Hold szinte libasorban áll majd az égen. Az izgalmas jelenséget szabad szemmel is láthatjuk majd, sőt, már december 6-tól érdemes figyelni az eget, mert ha a Mikulás szánját nem is vesszük észre, de a szebbnél szebb együttállásokban azért gyönyörködhetünk.

Nemcsak a Perseidák augusztusi hullócsillagzáporánál érdemes az éjszakai égboltra tekinteni, hanem minden évszakban, mert mindig láthatunk valami különlegeset: hullócsillagot, holdfogyatkozást vagy bolygóegyüttállást. December 10-én naplemente után az utóbbi megfigyelésére lesz lehetőségünk: a Vénusz, a Szaturnusz, a Jupiter és a Hold egymástól 10-20 fokra jár majd. 

Ahhoz, hogy láthassuk az égitestek vonalát, még csak távcsőért sem kell elrohannunk, ugyanis az együttállás igazi szépségét szabad szemmel is megcsodálhatjuk. 

Fotó: Svábhegyi Csillagvizsgáló

A négy égitest 17 órakor látható majd teljes pompájában, az együttállás első szabad szemes tagja, a Vénusz olyan fényes lesz, hogy már napnyugtakor megpillanthatjuk. A Szaturnuszt a sötétedés beálltakor vehetjük észre, ahogy narancssárgás „csillagként” ragyog felettünk, ő lesz egyébként a legkisebb a látható bolygók közül. Ha a gyűrűjét is szeretnénk megfigyelni, akkor jó, ha van távcsövünk vagy egy távcsővel rendelkező ismerősünk, ez igaz akkor is, ha a Jupiter holdjaira, felhősávjaira és -örvényeire is kíváncsiak vagyunk, nem beszélve a Hold sötét tengereiről. 

Bár december 10-én a leglátványosabb az együttállás, a holdsarló útját már december 6-tól megfigyelhetjük, január 4-én pedig a Merkúr is csatlakozik a három bolygóhoz. Távcső tényleg nem szükséges az együttállás megfigyeléséhez, de aki szeretne belefeledkezni a bolygókba, az a Svábhegyi Csillagvizsgáló legnagyobb távcsövén keresztül is megfigyelheti a jelenséget. 

Hasonló tartalmak

Admin mode