A számos nemzetközi díjat besöprő budapesti Opera gin első próbafőzése december 2-án ünnepli 5. születésnapját. Az újpesti látványfőzde és kóstolóterem sikerén felbuzdulva az Andrássy út exkluzív környezetében álmodták meg Dámosy Bálinték a Sfinxet, ami a századforduló decens világát ötvözi kortárs művészek alkotásaival, miközben a modern bárkultúrához passzoló, koktélpárosításra tervezett ételkínálattal és egyedi borválasztékkal próbál utat mutatni a – nagyobb belterű – bárvilág közösségi élménnyé tétele közben.

Az Andrássy úton eddig csak két szfinxről tudtunk, ám 2021. december 1-jén lehull a lepel egy harmadikról is. Az Első Magyar Gin Manufaktúra csupán pár lépésre az Operaháztól, a Hotel Moments Budapest földszintjén nyitja meg első flagship barját, ahol a Red Dot dizájndíjas és a röviditalok Oscarjának nevezett IWSC aranyérmet szerzett Opera London Dry típusú gin köré épül a bárélet és a gasztronómia is. Magyarországon eddig elsődlegesen sörmárkák taproomjait ismerhettük meg, spirit ilyen volumenű saját bárral még sosem debütált.

A flagship bar (elsődlegesen egy termékcsoport átfogó bemutatására hivatott „zászlóshajó”) koncepciója akkor fordult meg Bálinték fejében először, amikor a folyamatos telt házakkal működő újpesti főzdeközpont mellett a főváros belső részében is szerettek volna konzekvensen megjelenni. 

Az Opera termékek mellett széles spirit- és borválasztékban, valamint hozzájuk passzoló bárételek megalkotásában gondolkodtak, és rájöttek, hogy ez a kombináció hazánkban egyelőre szinte kizárólag néhány komoly szálloda hotelbárjában érhető el

A hangsúlyos gasztronómia Kiss Mariann jóvoltából valósult meg. A világlátott séf stílusával és ételeivel már Jeremy Ironst és Brad Pittet is elkápráztatta, most végre a magyar közönség is találkozhat vagány bar food kínálatával. 

A hangsúlyos gasztronómia Kiss Mariann jóvoltából valósult meg. A világlátott séf stílusával és ételeivel már Jeremy Ironst és Brad Pittet is elkápráztatta, most végre a magyar közönség is találkozhat vagány bar food kínálatával. 

Az ételek tekintetében „small plate” fogásokról beszélünk, melyekből két-három elfogyasztása akár egy teljes értékű vacsorát is helyettesíthet. 

A kacsamájat Balassa István tokajiaszú-hordójában érlelt ginben pácolták, és a savanyított retekkel, algával, chilivel együtt egyszerre füstös, csípős, édes és savanyú ízkavalkádot sikerült elérni, amit a koktélpár inkább kiegészít, mint ledominál. A hamburger spring roll (kvázi tavaszi tekercs) burgerhússal és háromféle sajttal töltve, három izgalmas mártogatóssal érkezik, ki nem hagynánk legközelebb sem!

A médiumra sült hamburgert az Opera gin fűszereivel ízesítették és raclette-tel tálalták. Máshol a csöpögős, gitáros burgereket részesítjük inkább előnyben, de egy bárban komfortosabb érzés tisztának maradni, pláne ha remek ételt kapunk közben. Sokaknak talán lényegtelennek tűnhet, de külön gratulációt érdemel a sült burgonya, ami nemhogy nem mirelit, hanem három ütemben készül, hogy a tökéletes állagát megkapja. Nem túlzás, hogy az utóbbi idők legjobb hasábját sikerült megkóstolnunk a Sfinxben – és ha ehhez hozzávesszük a végén kóstolt, egyedi ízvilágú struccszeleteket is, akkor kijelenthetjük, hogy az ételkínálat simán hozza a spiritek és a borok eleve magas színvonalát.

A gasztronómiai koncepció fontos része, hogy mind a signature-koktélok, mind Kiss Mariann kozmopolita kreációi az Opera ginből vagy annak alapanyagaiból építkeznek, de van 25-féle egyéb gin is az érdeklődőknek, mindez pedig egy 65 tételes, válogatott nemzetközi és magyar borlappal egészül ki. Jól láthatóan nem a fiatal húszasoknak, sokkal inkább a harminc-harmincöt felettieknek szól a Sfinx, ahova nemcsak a koktélok és a borok, hanem a vagány ételkínálat miatt is vissza fogunk térni!

Címkék

Elérhetőségek

Sfinx Gin & Wine Bar 1061 Budapest, Andrássy út 8. Facebook-oldal