A következő hét nap izgalmas kikapcsolódási lehetőségeket ígér nektek: a Kistehén utolsó klubkoncertjét élvezhetitek az A38 színpada előtt, továbbá egy érdekes szemszögből csodálhatjátok meg a LOVE fotókiállítás keretében a szeretet és a szerelem sokféleségét. A Winter Food Fest pedig végre egy igazi karácsonyi gasztromesevilágot varázsolt nektek a Fröccsteraszra, ahol Budapest öt ikonikus gasztrohelyének ízeit kóstolhatjátok végig. Természetesen most sincs hiány különböző karácsonyi workshopokból, vásárokból, ahol ajándékokat készíthettek vagy szerezhettek be szeretteiteknek.

December 9., csütörtök

Kistehén – utolsó klubkoncert

Kistehén tagjai 2020 elején döntöttek úgy, hogy külön utakon folytatják a zenélést, és egy búcsúkoncertekkel töltött nyár után, december 9-én az A38 színpadától is elköszönnek.

Kollár-Klemencz László
 zenekara az elmúlt közel két évtized alatt hét albumot jelentetett meg, turnézott Európában és Amerikában egyaránt, és olyan slágereket köszönhetünk neki, mint a Szájbergyerek, az Ezt is elviszem magammal, a Virágok a réten, a Jó csávó a Markó, vagy legutóbbi nagylemez címadó dala, a Bocsánat.

További infók 

Resident Art Fair 2021

Negyedik alkalommal nyílik meg a Resident Art Fair, a téli időszak páratlan művészeti seregszemléje, ahol a közel 120 művésztől kiállított 330 műalkotás nemcsak megtekinthető, de megvásárolható is. Ezúttal új helyszínen, a Resident ART Factory-ben rendezik meg a vásárt, amely nemzetközi kitekintéssel és világhírű alkotókkal érkezik december 9-én. A műveket megtekinthetjük előzetesen az online katalógusban.

További infók 

Múzeum+ Benczúr

Az ünnepek felé közeledve a december 9-i Múzeum+ est középpontjában Benczúr Gyula életműve áll. A festőművész a 19. századi magyar akadémikus történelmi festészet kiemelkedő alakja volt, akinek alkotásaival számos reprodukció formájában találkozhattunk már gyermekkorunktól kezdve, és a Magyar Nemzeti Galériába érkezőket is grandiózus remekműve, az 1896-os Budavár visszavétele című festmény fogadja.

További infók 

Nar Gourmet x Stőhr Gréta – Török vegán vacsoraest

A mai Törökország gasztronómiáját számos nemzet formálta, és az egyes vidékek konyhája fantasztikusan változatos gazdagságot mutat. Sokan azt gondolják, hogy a török konyha nem áll másból, mint kebab és döner, valamint joghurt és sajtok, pedig elképesztően kreatívan használják a növényi alapanyagokat is.

December 9-én Stőhr Grétával, Magyarország egyik legismertebb vegán szakácsnőjével alkothatunk együtt! Gréta több tízezer embernek adott ihletet az elmúlt években nem csak a növényi étrenden alapuló táplálkozáshoz, de az egészségesebb, harmonikusabb, békésebb életmódhoz is. A Nar Gourmet és Stőhr Gréta által ismerhetjük meg a török konyha gazdagságát és azt, hogy vegák és vegánok is csodás ízeket fedezhetnek fel a világnak ezen a táján.

További infók 

Szabó R. János: Történetek az Öreg-Túr mentén

December 8-án, este 18:00-kor nyitották meg Szabó R. János Történetek az Öreg-Túr mentén című kiállítását a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban, amely január 30-ig tekinthető meg.

További infók 

December 10., péntek

Othernity – Modern örökségünk újrakondicionálása

Ludwig Múzeum december 10-től megnyitja a Velencei Építészeti Biennále magyar kiállítását, mely január 16-ig lesz látogatható. A Biennálé központi kérdése: Hogyan fogunk együtt élni? – arra keresi a választ, hogy a modern építészet sokat vitatott, több szempontból elavult öröksége milyen lehetőségeket tartogat a jövő építészei számára. A kurátorok 12 kelet-közép-európai építészirodát kértek fel arra, hogy gondoljanak újra 12 ikonikus budapesti modern épületet, ezzel egy lehetséges utat mutatva múlt és jövő építészetének összeegyeztetésére. 

További infók 

Bánkitó kompakt

Marom Budapest Egyesület, a Bánkitó és az Auróra megálmodó és alapító szervezete idén ünnepli 20. születésnapját. A Marom már 20 éve evez kitartóan, ha kell, az egyre erősödő hullámokkal szemben is, miközben fedélzetén helyet ad mindenkinek, akinek fontos a civil aktivizmus. Támogatásával és az Aurórába szervezett pénteki támogatóbulin való részvétellel segíthetünk, hogy "hajójuk a nehéz időszakokban is szárnyra tudjon kapni".

További infók 

LOVE // Martin Wanda és a DÜSK Budapest közös fotókiállítása

LOVE. Szerelem. Szeretet. Két nagyon közeli, személyes érzés, ami mindenkié, így a miénk is. Hegedűs Dóra, a DÜSK Budapest tervezője Martin Wanda fotográfussal együtt izgalmas párosokon keresztül mesél a szeretet diverzitásáról és varázsolja a fotókiállítást egyben ünneppé is, ami a sokszínűséget helyezi a középpontba. A klasszikus modellfotókon túl teljesen egyedi világot álmodott a tervező-fotós páros, ahol kilenc, alternatív körökben ismert és saját területükön formabontó párost fotóztak, vegyítve a dokumentarista és a divatfotók világát.

A LOVE-fotósorozat összefogó ereje maga a szeretet és a szerelem sokfélesége: ennek tükrében szerepelnek a képeken barátok, szerelmespárok, testvérek, de egy apa-lánya páros is feltűnik a fényképek között. A sorozatban többek között Beck Zoli és Beck Zaza, a 30Y testvérpárja, László Zsolt és lánya, László Panna színészek, Ian O'Sullivan és Kaptay Annamari mutatják meg a szeretet sokszínűségét.
 
További infók 

Folyamat 30

Idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját a Folyamat Társaság. Első kiállításuk 1991 decemberében Barlangkultúra címmel nyílt meg a Budapest Galéria Szabadsajtó úti kiállítótermében. A Hegyvidék Galériában e jelentős jubileum alkalmából december 10. és január 22. között rendezett kiállítás a társaság tagjainak alkotásaiból válogatva mutatja be a művészcsoport elmúlt három évtizedének munkásságát.  

További infók 

December 11., szombat

FIKSZ iparművészeti szalon és vásár

December ezüst hétvégéjén rendezik meg a Független Iparművészeti Kortárs Szalon első nyilvános, kiállítással egybekötött vásárát. Közel 70 kiállítót, a hazai keramikusok, üvegművészek, ékszerészek, textil - és bőrművesek prominens képviselőit találhatjuk meg az impozáns, belvárosi Károlyi-palota emeleti termeiben. Páratlan alkalom, hogy egy káprázatos miliőben személyesen találkozhassunk a magyar iparművészet kiválóságaival! 

További infók 

Napturbina: LavaLava, Kornél Kovács

Decemberben folytatódik az októberben indult Napturbina, vagyis a Turbina Kulturális Központ nappali bulisorozata, hogy még este tíz előtt kitáncolhassuk magunkat. Ezúttal a LavaLava rezidens Dj-i, illetve a magyar-svéd Kornél Kovács ütemeire tehetjük ezt meg. A stabil LavaLavás fiúk mellett újoncokat is hallhatunk: a kolozsvári származású Dodo warmuppol majd, de a kistermet is érdemes lesz figyelni.
 
További infók 

Aron Andras & The Black Circle Orchestra

Áron András Artisjus- és kétszeres Fonogram-díjas előadó és dalszerző nagyzenekari projektje a Black Circle Orchestra, amit hosszú idő után 2020 nyarán hívott életre. A tőle megszokott country és blues hangzású szóló dalait, december 11-én, több hangszerrel kiegészítve, még színesebb hangzásvilággal adja elő az Akvárium Klubban, olyan neves zenészekkel együtt mint a Blahaluisiana zenekar énekesnője Schoblocher Barbara és billentyűse Pénzes Máté, a The Qualitons ritmus szekciója Hock Ernő és Boros Levente, továbbá a The Pontiac zenekar gitárosa Kiss Péter.

További infók 

Leyla Ceramics Pop-up

leyla.ceramics első pop-up vására december 11-én lesz a Szabad bisztróban, ahol olyan kézzel készített egyedi kerámiákat vásárolhatunk, amelyek célja, hogy megjelenésük révén elkülönüljenek a mindennapi megszokott ingerektől. Az alkotó mégis használható tárgyakat kreál, melyek hétköznapjaink részei lehetnek például egy kosár, váza vagy bögre formájában.

További infók 

Bolygóbarát Budapest – Interaktív séta

Újbuda dinamikusan fejlődő központja a Bartók Béla út, ahol egyre másra nyílnak a kávézók, galériák, designerműhelyek – legtöbbjük jövőtudatosan. Kortárs designbolttal összekötött adománybolt, csomagolásmentes bolt, közösségi kert: december 11-én többek között ezeknek a helyeknek eredhetünk nyomába egy interaktív séta során, Lénárd Anna képzőművész és Péczely-Kozák Zsuzsanna művészettörténész vezetésében. Emellett felfedezhetünk egy spontán grillezőt és szociális „jacuzzit” a Gellért fürdő tövében, és ha megéheznénk, végigkóstolhatjuk a vegán fagyit, hamburgert és kürtőskalácsot.

További infók 

Adventi kárpitos workshop

december 11-ei adventi kárpitos workshopon az ünnepekre hangolódva elkészíthetjük egyedi kisbútorunkat, amellyel feldobhatjuk otthonunkat, de akár ajándékba is adhatjuk. A workshopon egy kisméretű puff/lábtartó kivitelezése során megismerkedünk a kárpitos szerszámokkal, munkafolyamatokkal, bemutatják nekünk a különböző anyagokat, szivacsokat, ragasztást, majd a kiválasztott bútorszövetet méretre vágjuk, megvarrjuk és rögzítjük. Olyan skilleket is elsajátíthatunk, mint a mélytűzés és gombbehúzás technikája és a díszszegezés.  

További infók 

3 éves a fankapanka

December 11-én megalakulásának 3. évfordulója alkalmából együtt ünnepelhetünk fankapankával az előző napon (december 10-én), a Dohány utcában megnyíló stúdiójában. Ha lemaradtunk a karácsonyi rendelésről, itt tudunk vásárolni bőséggel, de beszélgethetünk, örülhetünk, koccinthatunk is a márka létrejöttének örömére.

További infók 

December 12., vasárnap

Vegan Sunday Christmas Market

December 12-én a Vegan Sunday Marketon egy teljes napig ámulva süröghetünk-foroghatunk a számtalan kiállító között. Lesznek finom ételekkarácsonyi desszertek és édességek, kézműves mittymüttyökházilag készített szappanok és ékszerek, valamint mindenféle ajándéknak való, természetesen minden szigorúan vegánul, hogy az állatoknak is kellemes legyen a karácsony!

További infók 

Skandináv karácsonyidísz-készítő műhely

December 12-én, vasárnap skandináv karácsonyidísz-készítő műhelyen vehetünk részt Harrach ÁgnesselPiros-fehér klasszikus skandináv szíveket fonhatunk egy olyan speciális technikával, hogy a végén kis kosárkákat kapunk. Ezeket az általában piros-fehér szívecskéket a skandinávok karácsonyfára teszik, amelyekbe egy-egy szem cukorka vagy dió, néhány szem mazsola vagy mogyoró kerül.

További infók 

Családi vasárnap Szinyei Merse Pállal

Játékos családi programra invitál a Magyar Nemzeti Galéria, ahol szülők és gyerekek együtt vehetnek részt, új kiállításokat és műalkotásokat felfedezve, sőt együtt is alkothatnak.

Mit eszik a Majális piknikező társasága? Hova száll a Léghajó? Kit ábrázol a Lila ruhás nő? A program során játékosan ismerkedhetünk meg Szinyei Merse Pál, a magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású mesterének munkáival, majd saját léghajót készíthetünk.

További infók 

Krampusz Tribal Market

Tribal Market karácsonyi kiadásával december 12-én dupláznak, és a belváros szívében rendezik meg, pontosabban a Gödör Klubban. Az alkotók ezen a napon is szép számmal sorakoznak majd, így aki lemarad a szombati eseményről, jöhet a ráadásra.  

További infók 

December 13., hétfő

Winter Food Fest

Az Erzsébet tér nemcsak nyáron pezseg, de az adventi időszakban sem áll meg az élet, már a nyáron is az átalakulás jeleit mutató Fröccsterasz a télre nagy dobással készült, és egy igazi karácsonyi gasztromesevilágot varázsoltak nekünk. A Winter Food Fest elhozza nekünk a vásári ételek új generációját. Budapest öt ikonikus gasztrohelye, a Mazel Tov, a Tereza, a Smoke Riders, a 101Bistro, desszertfronton pedig a Chimney Cake összefogott, hogy olyan karácsonyi street food fogásokat készítsenek nekünk, amiket még biztos sokáig fogunk emlegetni. Úgyhogy intsünk is gyorsan búcsút a kihűlt töki pomposnak, és üdvözöljük a 101 signature Tainani levesét, a Mazel Tov itt debütáló Reuben szendvicsét, a Tereza melengető chili con carnéját vagy a Chimney Cake pisztáciás kürtősét.

További infók 

Anna Karenina befejezetlen története – Love is the answer

Lev Tolsztoj azonos című regénye alapján a Trojka Színházi Társulás bemutatja Anna Karenina befejezetlen története - Love is the answer című darabját, amelyet december 13-án láthatunk a KuglerArt Szalon Gallery and Shopban.

További infók

December 14., kedd

Vinnai András: Szarvasnak gyermeke

December 14-én mutatja be a Táp Színház Vinnai András Szarvasnak gyermeke című darabját, amit láthatunk este 19:00-tól a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban.

További infók

Góbi Rita Társulat: Sziget – táncmonológok fényfürdőben (premier)
 
Valahol a tánc és a képzőművészet határán található két sziget, melyekre a Nap kikerülhetetlenül árasztja az életet adó melegét. Saját univerzumukba zárt, magányos lények lakják ezeket a szigeteket: az óceán partjait őrző mozgó szobrok, akik a nyughatatlan keresésnek és a mágneses vonzódásnak kiszolgáltatva sodródnak egymás felé. Az előadásban két szigetbe zárt lény egymás körüli bolyongása, a fizika törvényeinek való kiszolgáltatottság, az összeolvadást megelőző ütközés fájdalma jelenik meg egy geometriai pontosságú, lecsupaszított mozgásrendszeren keresztül.

Az izgalmas produkciót december 14-én nézhetjük meg a Trafóban. (x)

További infók 

December 15., szerda

Feldmár Filmklub: Külön falka

December 15-én a Külön falka című filmet nézhetjük meg a Bem Moziban. A film után a Feldmár Filmklubban beszélgetőpartnereink lesznek: Heves Andrea pszichológus, Huszár Annamária biblioterapeuta, Kőszegi Mária színésznő, Krámli András, Novák Alexa pszichológus, Sas Norbert filmbarát.

További infók 

Borsón álmodott álmok

december 15-én megnyíló Borsón álmodott álmok című, Horizont Galériában megvalósuló kiállítás többek között az organikus elemekből építkező, olykor folklorisztikus vagy bibliai utalásokat tartalmazó, kísérletező alkotások valódi készítőjének a bemutatására tesz kísérletet. Párhuzamosan a kiállításnak az is célja, hogy szemléltesse Szilágyi Mária hagyatékának egyes domináns elemeit, amin keresztül betekintést nyerhetünk a sérülékeny életművébe, amely a hetvenes évek végén, a művész halálával ugyan lezártnak tekinthető, azonban máig tud aktualitásokkal szolgálni.

További infók 

Címkék