Bár a hideg már erősen kopogtat, a nappalok pedig érezhetően sokkal rövidebbek, mi ennek ellenére ugyanúgy jobbnál jobb programokat válogattunk össze nektek, hogy nehogy elkapjon titeket a téli melankólia! A Budapest Essentials városi fesztiválon több napon át a zene, a gasztronómia és az építészet bűvös hármasát élvezhetitek, a Prémium Art Fair dizájnvásáron pedig 40 hazai kiállító művész izgalmas munkáival ismerkedhettek meg. December 5-én 2021-ben utoljára gördül ki a kerti vasút a Magyar Vasúttörténeti Parkban, ahol a gyerekek a Téli Szezonzáró Fesztivál keretében a Mikulással is találkozhatnak. Továbbá elmaradhatatlanok a különböző karácsonyi tematikájú vásárok, mint a Montázs vására vagy a Paloma karácsonyi kiadású bolhapiaca, de részt vehettek akár egy exkluzív adventi brunchon is a SOLID Budapestben.

December 2., csütörtök

Bullás József: Rolling Colors

Bullás József a magyar kortárs festészet egyik legelismertebb alakja. A Deák Erika Galériában most bemutatott alkotásai egy négy évtizeden át folytatott kimeríthetetlen festészeti vizsgálódás legújabb darabjai. Festészetének egyedi hangvétele a bátran kísérletező és folyamatosan megújuló alkotói szemléletmódjából fakad, amelyet mesteri szintre fejlesztett festészettechnikai megoldásai tesznek utánozhatatlanná.

A kiállítás apropóján Rieder Gábor művészettörténész beszélget a művésszel, a járványhelyzetre való tekintettel egy zárt körű esemény keretében, amelynek videódokumentációját a megnyitót követően teszik közzé a galéria online felületein.

További infók 

Budapest Essentials – Delicate Session 2021

Idén decemberben visszatér a Budapest Essentials városi fesztivál, amely ezúttal kis létszámú, ám annál különlegesebb bulikkal jelentkezik. A szervezők jól ismert, és eddig rejtett helyszíneket kapcsolnak össze december 2. és 5. között a zene, a gasztronómia és az építészet bűvös háromszögében. A legmenőbb klubok mellett az Essentials kinyitja olyan intézmények kapuját is, amelyek közül több már évtizedek óta meghatározza Budapest ízét és zamatát, viszont sosem adtak még helyet ilyen jellegű rendezvénynek. Valamint megjelennek olyan friss terek is, amelyek csak most kelnek életre és minden bizonnyal fontos szerepet vállalnak majd Budapest kulturális színpadán.

További infók 

TEDxLibertyBridgeWomen 2021: Aki lép, aki nem

TEDxLibertyBridgeWomen eseménye idén, 2021-ben is a jelenre reflektál. A Katona József Színházba érkező előadók olyan művészek, tudósok, ismert emberek, civilek, gondolkodók, példaképek, akik ugyanabban a kiszámíthatatlanságban élnek, mint mi mindannyian. A kérdés nem is az, hogy mennyire ingoványos most a talaj a lábunk alatt, hanem hogy ki-ki milyen megoldást választ, hogyan éli meg ezt a változékony és sokszor tétova időszakot.

További infók 

Karácsonyi Vásár x Montázs Art Café

December 2-án és 3-án karácsonyi vásárt rendeznek az Etele úti Montázs Art Caféban, ahol 15 magyar tervező egyedi, kézműves termékeivel találkozhatunk, s választhatjuk ki közülük a kedvenceinket a fa alá.

További infók 

Schwéger Zsófia: Limit

Bár az idei Esterházy-díjra jelölt Schwéger Zsófia mostani kiállítása legtöbbünk közös élményéből, a 2020-21-es hosszas bezártság tapasztalatából táplálkozik, az otthon, a belső terek témája távolról sem új művészetében. Csakhogy míg a korábbi munkák esetében a lakóik nélküli szobák, enteriőrök döntően az emlékezet, a hiány által megmutatott, valamikori beéltség helyei, a most bemutatott, legújabb munkákban a kényszerű helyhez kötöttségből, a napi cselekvések állandó ismétlődéséből és a látvány változatlanságából fakadó unalom fordul át az azt elűző, feloldó játékba. A Limit című kiállítást január 28-ig nézhetjük meg az INDA Galériában.

További infók

December 3., péntek

Wayne Eagling / Solymosi Tamás / Pjotr Iljics Csajkovszkij: A diótörő

Csajkovszkij Diótörője évtizedek óta a karácsonyi készülődés elengedhetetlen része. 2018 decemberében visszatért az Erkel Színház színpadára Oláh Gusztáv legendás díszlete és a klasszikus balett hagyományait követő, de a 21. század táncművészeti elvárásainak megfelelő új kiállítás. A klasszikus zenei anyagra egy igazi Diótörő-specialista, a nemzetközi hírnévnek örvendő Wayne Eagling és Solymosi Tamás koreografált új mesebalettet. A Magyar Nemzeti Balett életében fontos állomás, hogy ilyen világszerte elismert művész készített a társulat tagjaira szabott, belőlük ihletet merítő koreográfiát, amit december 3-án mi is megcsodálhatunk az Erkel Színházban.

További infók 

Virágzó textilek. Gyári textilmintatervezők és az 1930-as évek mintatrendjei – tárlatvezetés

Hogyan készült a több színben pompázó, festett, nyomott, mintás textil a textilgyárak és önálló iparművészeti műhelyek tervezőasztalain? Ki és hogyan rajzolta, tervezte meg őket, hogyan lett belőlük végül kész termék? Milyen mintatrendek, textilanyagok, stílus- és divatirányzatok voltak az 1930-as években az óbudai Goldberger-gyárban és Magyarországon?

Goldberger Textilipari Gyűjtemény december 3-i tárlatvezetésén ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a műtárgyak, mintakönyvek, tervezői hagyatékok segítségével, megidézve a Goldberger-gyárban is tervező iparművészeket: Lakatos Artúrt, P. Szabó Évát és F. Györffy Annát.  

További infók 

Filmszerész Filmklub extra: A világ legrosszabb embere – premier előtti vetítés

Joachim Trier legújabb alkotását nevezte Norvégia a 2022-es Oscar-díjátadóra. A filmet a kritikusok az elmúlt évek legjobb romantikus filmjének tartják, főszerepében az elbűvölő Renate Reinsve egészen lehengerlő alakítást nyújt. A világ legrosszabb embere című filmet december 3-án, premier előtt láthatjuk a Filmszerész Filmklub keretében, melynek ezúttal is a Művész Mozi ad otthont.  

További infók

December 4., szombat

Mikulás a Budakeszi Vadasparkban

December 4-én, szombaton megérkezik a Mikulás a Budakeszi Vadasparkba is! Hó hiányában szánját lovaskocsira, rénszarvasait peckes paripákra cseréli. Puttonyában mindenféle finomságot hoz, hogy a közös séta során megajándékozza a résztvevőket és a vadaspark lakóit is. A Mikulás távozásával a program tovább folytatódik, a Budaörsi Rendőrkapitányság interaktív, szórakoztató játékain lehet majd részt venni. A nap végét a Hónap Állata, Muci, az aranysakál zárja izgalmas bemutatójával.

További infók 

10. Prémium Art Fair

December 4-én már 10. alkalommal rendezik meg a B32 Galéria és Kultúrtéegész területén a 40 hazai kiállítót felvonultató Prémium Art Fair dizájnvásárt, melynek témája természetesen az advent lesz.

További infók 

Freakin' Disco Kamaraelektronika

A 2013 óta működő Freakin' Disco az improvizáció nyújtotta szabadság és a vegytiszta elektronika keresztezését tűzte zászlójára, és ezt az elszállós, space-es technót az elmúlt évek alatt tökélyre is fejlesztette a kvartett. Két nagylemez, egy rövidebb EP, filmzenés közreműködések, díjnyertes klipek után Müpa idén debütáló – jégpálya előtti – színpadán kifejezetten improvizatív műsorral, „kamaraelektronikával” kísérik a suhanást és teszik titokzatosabbá a téli atmoszférát.

További infók 

Bolhapiac magyar tervezőkkel – karácsonyi kiadás

Két év kihagyást követően, december 4-én ismét tervezői bolhapiacot rendeznek a Paloma művészudvarban. A karácsonyfa alá tervezett alkalmi fogások mellett most is böngészhetünk majd a hazai dizájnerek kifutó darabjaiból is.

További infók 

December 5., vasárnap

Soharóza – Jónás Vera Experiment: MOST 0.0 – A nyolcas sáv (lemezmeghallgató játékest)

MOST egy olyan előadás, aminek programját a nézők érkezése előtti órákban alkotják meg. Játékok, ötletmorzsák, kísérletezések és imprók – egyszóval egyfajta nyitott próba és betekintés abba, hogy a Soharóza énekeseinek és alkotóinak fejében épp mi van. A nulladik MOST-est egyben A nyolcas sáv premierbulija is lesz december 5-én, a Turbina Kulturális Központban.  

További infók 

Téli Szezonzáró Fesztivál

December 5-én 2021-ben utoljára gördül ki a kerti vasút a Magyar Vasúttörténeti Parkban, ráadásul a Téli Szezonzáró Fesztivál keretében a Mikulás is tiszteletét teszi itt a gyerekek legnagyobb örömére. Lesz továbbá kincskeresés, arcfestés, adventi kézműves foglalkozások, népi játékok és bűvész show is.

További infók 

Modern Art Orchestra ft. Pocsai Kriszta, Harcsa Veronika – Our Daily Moods

Modern Art Orchestra a hazai és nemzetközi jazz és a kortárs zene kiemelkedő társulata feledhetetlen, könnyed estét varázsol december 5-én az ünnepi készülődésbe Pocsai Krisztina és Harcsa Veronika énekesnők vendégszereplésével. Ismert, legendás jazzdalok nagyzenekari hangszerelésben szólalnak meg Pocsai Krisztától, aki a leghitelesebben tudja tolmácsolni Ella Fitzgeraldot a hazai énekesnők közül. Harcsa Veronika megismételhetetlen hangzásvilága olyan kortárs darabokban egészül ki a Modern Art Orchestra válogatott hangszeres csapatának játékával, mint Fekete-Kovács Kornél, a nemzetközi kritika figyelmét is felkeltő Foundations című lemezének darabja, vagy egy kortárs megzenésítésben elhangzó Ady-vers.

További infók 

Adventi Brunch

Az adventi időszakban ünnepi brunchcsal készül vasárnaponként a SOLID Budapest csapata. A Hotel Rum a la carte fogásai mellett csak ezeken az alkalmakon lesz elérhető a SOLID konyhájának French Toastja és bundáskenyere, így érdemes lesz betérni egy kis év végi lassulásra, legközelebb december 5-én.

További infók 

Karácsonyi vásár a Telepen

Három alkalommal is rendeznek magyar tervezői karácsonyi vásárt a Telep galériáján, az elsőre december 5-én kerül sor. A kínálatban egyebek mellett printeket, táskákat, kirakósokat, ékszereket és kutyás kiegészítőket is lelhetünk majd.  

További infók 

December 6., hétfő

Európai Moziéjszaka 2021 – Nem hagytak nyomokat

December első hetében Európa számos pontján megrendezik az Európai Moziéjszakát. Az európai filmkultúra sokszínűségét ünneplő esemény budapesti helyszíne – ahogy 2019-ben is – az Uránia Nemzeti Filmszínházahol december 6-án egy kivételes alkotást láthatnak az érdeklődők, jóval a magyarországi premier előtt.

A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában bemutatott, Nem hagytak nyomokat című lengyel filmdráma egy olyan fontos történelmi eseményt dolgoz fel művészi igényességgel, amelynek híre az egész régiót megrázta a nyolcvanas évek elején. A díjmentesen, regisztrációval látogatható vetítés díszvendége a film főszerepét alakító Tomasz Zietek lesz.  

További infók 

Romengo & Lakatos Mónika: Folk utca – lemezbemutató

Romengo hivatása 2004-es alapítása óta változatlan: saját dalokon keresztül bemutatni a magyarországi oláh-cigányzene ezerarcú szépségét szerte a hazában és a világon. December 6-án az új lemezüket mutatják be a Hagyományok Háza színpadán. A Folk utca dalai is főzés, takarítás, baráti összejövetelek, utazások közben születtek, és Lakatos Mónika hangja köré épülnek. Rostás Mihály „Mazsi” éneke is hangsúlyosan megjelenik, sőt a közösen végigzenélt, végigélt két évtized örömére ezúttal minden tagtól megszólal egy-egy dal. A lemezen a magyar népzene mellett a spanyol gitárzene is helyet kap, és szó esik a szülők és testvérek szeretetéről, az együtt töltött idő fontosságáról, illetve arról, hogy egy cigány közösségen belül milyen törvényeknek kell megfelelnie a férfiaknak és a nőknek.

További infók 

A tehetséges Mr. Ripley

A tehetséges Mr. Ripley színpadi változatát Magyarországon először a Művészetek Völgye mutatta be, a fesztivál első saját előadása dupla telt házzal debütált. A csavaros pszichológiai thriller most újra színpadra kerül, december 6-án, a 6színben

További infók 

December 7., kedd

Kárpáti–Stork–Zsótér: A nagy kapituláció

„Zsótér Sándort felkeresi a lakásán Stork Natasa. De azt is mondhatnánk, hogy van egy rendező, akit meglátogat egy színész, csokit és pisztáciát visz, de nála van Pilinszky János Beszélgetések Sheryl Suttonnal című könyve is, próbálni fognak. Időnként úgy tűnik, Pilinszkyt és Sheryl Suttont alakítják. Színházról, szakmáról csevegnek, miközben a Trafó díszlettelen nagytermében bejárják a megnevezett budapesti lakás tereit…” (– Revizor) (x)

További infók 

15. Román Filmhét

Hét új alkotással érkezik idén a Román Filmhét, amely ezúttal a védjegyévé vált újhullámos munkák mellett kosztümös drámát, természetfilmet és Mexikóban játszódó túsztörténetet is bemutat. A Budapesti Román Kulturális Intézet és az Uránia Nemzeti Filmszínház együttműködésében, a Román Nemzeti Filmközpont (CNC) és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló rendezvényen komoly díjakkal elismert alkotásokat láthatunk, amelyek többsége csak most, egyszeri alkalommal kerül itthon mozivászonra – természetesen egytől egyig eredeti nyelven, magyar felirattal.

További infók 

December 8., szerda

ULE támogatói buli – Szabó Benedek, Nóvé Soma és a Ricsárdgír

December 8-án nagyszabású támogatói bulit rendez a Turbinában az Utcáról Lakásba Egyesület, melynek tagjai hajléktalan embereknek és lakhatási szegénységben élőknek segítenek szociális bérlakásba jutni, illetve szociális munkával támogatják őket. A bulin három jól ismert hazai előadó akusztikus koncertjét hallgathatjuk meg, Szabó Benedek (Galaxisok), Nóvé Soma (Middlemist Red, Mordái) és a Ricsárdgír zenekar is színpadra lép. Az egyesület munkáját többféle támogatói jegy vásárlásával is segíthetjük.  

További infók 

Avishai Cohen Trio (IL)

Avishai Cohen közmegegyezés szerint a nagybőgő egyik kortárs zsenije, nevéhez fűződik a 21. század egyik legelismertebb jazzalbuma, a 2008-as Gently Disturbed. Az izraeli származású zenész már háromszor varázsolta el a Müpa közönségét, és december 8-án harmadmagával ismét színpadra lép: változó felállású triójának tagjai Elchin Shirinov zongorista, aki legfrissebb Cohen-stúdiólemeze mellett magyar vonatkozásairól is ismert lehet, a dobos pedig Roni Kaspi, fiatal izraeli tehetség, egy éve koncertezik közösen Cohennel.
 
A három zenész közötti interakció nagy érzelmeket képes megjeleníteni, az Arvoles lemez anyaga mellett ezt a terebélyes Avishai Cohen-életmű régebbi darabjaival is bizonyítják majd. Sőt, a nagybőgős 2021-es Two Roses című legújabb, a Göteborgi Szimfonikusokkal közös albumáról is hallhattok majd kompozíciókat.

További infók 

Címkék