A tavalyi csendes ünneplés után ma délutántól újra vásárolhatunk és forralt borozhatunk Budapest legrégibb és legnépszerűbb karácsonyi vásárában, a Vörösmarty téren. Közel 50 kézműves portékája mellett különleges ételekkel, programokkal, fényfestéssel is várják az érdeklődőket.

Az Adventi és Karácsonyi Vásár azért is különleges, mert még Európában sem minden ország ünnepli ilyen lelkesen a karácsonyt, az egyedi hangulat pedig az ajándékozás mellett legalább ennyire a csillogásról, a hideg, sötét téli idő ellen fényekkel és békés együttléttel való védekezésről is szól. A Vörösmarty téri vásáron a vásárlás izgalma mellett mindezt megtapasztalhattuk, ezért is öröm, hogy idén, a tavalyi évvel ellentétben újra megrendezik. Sőt, idén különös figyelmet fordítottak arra, hogy a családok, budapesti látogatók igényeit is kielégítsék, így a kézművesek kiválasztása során és az ételeknél is találhatunk kifejezetten pénztárcabarát megoldásokat. 

A vásáron közel ötven alkotó munkái közül válogathatunk: vannak textilesek, bőrösök, fafaragók, ékszerészek és keramikusok is, a kiállítók pontos listája ide kattintva olvasható. A megjelenő művészeket pályázat útján választották ki, bemutatkozásukban műhelyfotókat is mellékelniük kellett, így biztosak lehetünk abban, hogy nem tucatáru, hanem valóban egyedi kézműves termék kerül a kosarunkba. A teljesség igénye nélkül az Ezüsterdő Mesebolt külön kis világot megjelenítő babaházikói, a Bomo Art írásra csábító papír termékei, a Ginkgoside organikus formavilágú ékszerei vagy a Shawl Bay csodálatos, kézzel szőtt sáljai, és a Berényi Textil abroszai és méteráruja is megjelenik a kínálatban. Valóban gondoltak idén a vékonyabb pénztárcával érkezőkre, hiszen az 1500-5000 forintos kategóriában is bőven találunk kisebb, ízléses ajándékokat.

A gasztronómiai felhozatal is a hagyományosabb ízekre vágyóknak kedvez. Kürtőskalács, gesztenye, lángosok és más melengető fogások várják a hidegben megéhezőket. A vásár egyik újítása, hogy ezentúl speciális családi menüt és 1500 forintos egytálételeket is fogyaszthatunk, a forró italokhoz pedig idén is vehetünk különleges karácsonyi bögrét. Fontos, hogy a járvány miatti fertőzések elkerülése, egészségünk védelme érdekében az ételekért idén csak kártyával tudunk majd fizetni, míg a kézműveseknél marad a kézpénzes vásárlási lehetőség is. A készpénzzel érkezők a vásár területén két helyen válthatnak Festipay kártyát, így ők is használhatják az étkezőhelyek szolgáltatásait.

A vásárt a legkisebbek és legnagyobbak számára is érdekes programok kísérik. December 1. és 26. között, 17 órától mindennap félóránkénti fényfestéssel készülnek a szervezők a Gerbeaud-ház falán, az adventi hétvégéken pedig közös gyertyagyújtás lesz. A vásár 3 méteres angyalától mi egy kicsit megijedtünk, de a december 5-én a helyszínre látogató igazi lappföldi Mikulástól bizonyára nem fogunk.

A vásárt beléptető kapun át, csak védettségi igazolvánnyal látogathatjuk. Magyar állampolgároknak védettségi igazolványt, külföldi állampolgároknak pedig uniós digitális Covid-igazolványt kell bemutatni, illetve személyazonosságunkat is igazolni kell. Negatív teszt tehát nem elegendő a belépéshez. A vásár november 19. és december 31. között tart nyitva. Hétfőtől csütörtökig 10 és 21 óra között, péntektől vasárnapig 22 óráig látogatható, az kézművesek minden esetben egy órával az étkezőhelyek előtt zárnak. A vásár a közbeeső ünnepnapok alatt rövidebb nyitvatartással várja a látogatókat.

Címkék