Újra a budapestieké lesz a Duna-part a ráckevei szakaszon, ahol jelentős környezetvédelmi beruházás indul a következő években.

A Kvassay- és a Tassi-zsilip között mintegy 57 km hosszú folyószakaszon javítják a vízminőséget és rendezik a partot, hogy a budapestiek és a környéken élők újra megközelíthessék, sőt újra lehetőségük legyen fürödni a vízben. A Ráckevei-Duna megújítása fontos a vízminőség, a vízi élővilág és a természeti környezet megőrzése miatt.

Ezen a szakaszon található Európa második legnagyobb úszólápja, ami majdnem 8 margitszigetnyi területet ölel fel. Az úszóláp hasonló, mint egy nádas, de nem a mederhez kapcsolódik, hanem lebeg a vízen, sőt úgy működik, mint egy víztisztító: kivonja a szerves anyagot a vízből, így a Duna vize folyamatosan tisztul. Viszont a fokozott algásodás és a túlburjánzó növényzet miatt a Ráckevei-Duna sok helyen elmocsarasodott, kevés az oxigén, ezért folyamatosan romlik a vízminőség. 

A tervek szerint a teljes szakaszon kikotorják a felgyülemlett iszapot, rendbe teszik a partfalat a Kvassay-zsilip és a Gubacsi híd között, de megoldják azt is, hogy a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep vize ne ömöljön bele a Dunába. A cél, hogy a Kis-Duna vize és partja ismét a budapestiek kedvenc helye legyen, ahol fürdeni, piknikezni, sportolni és horgászni is lehet.

Címkék