Heti programajánlónkban ismét kiválogattuk nektek az online programok legjavát, a színházi előadásoktól a koncerteken át a beszélgetésekig. Emlékezhetünk Cseh Tamásra, jön a magyar kultúra napja, téli kiárusítást tart a Typo Showroom, első ízben rendez operát Vecsei H. Miklós, a Múzeum+ Light témája pedig El Greco lesz.

Január 21., csütörtök

Múzeum+ kissé átalakulva, igazodva a körülményekhez, M+ Light címmel a biztonságos online térbe költözött. A januári téma El Greco, „A Görög”, a spanyol manierizmus legnagyobb mestere, aki a korszakalkotó Tizianótól tanult, de többet akart, mint a valóságot mesterfokon másolni, a megrendeléseket tökéletesen kivitelezni. Magánélete legalább olyan izgalmas volt, mint munkássága. Január 21-én izgalmas tárlatvezetésekkel, előadással, beszélgetéssel, könyvbemutatóval mutatja be a Szépművészeti Múzeum El Greco életét.

További infók 

Az Esti Kornél és a Pegazusok Nem Léteznek zenekarokból ismert testvérpár duója 1992-ben alakult, amikor Domokos után három évvel Ágoston is világra jött. Akkor még nem sejtették, hogy később Lázár tesók néven fognak együtt színpadra állni. Melankolikus, akusztikus, minimál-hangszerelésű dalaikból 2020 őszén, Hullámtörés címmel jelent meg első nagylemezük, amelynek január 21-én lesz az egyetlen – online – budapesti lemezbemutató koncertje. Intim, családias, tesós és komoly hangulatú estet ígérnek.

További infók 

Január 21-én 19 órakor a Mészöly-centenáriummal indítja irodalmi szezonját a Várkert Irodalom Aposztróf sorozata. A januári esten Mészöly Miklós élete, munkássága és Polcz Alaine-nel kötött, 53 évnyi házassága is megelevenedik irodalmi művek, levelek tükrében. „Ilyen szép emberpárt még sohasem láttam” – mondta róluk Örkény István. Az este közreműködői Rujder Vivien és Adorjáni Bálint színművészek, Kukorelly Endre író és Surányi András filmrendező, a házigazda pedig Juhász Anna lesz.

További infók

A sorozatok aranykorát éljük, de miért hódítanak ennyire? Filmötletek születése, történetmesélés, saját fejlesztésű, eredeti magyar sorozatok, a forgatókönyvtől a gyártáson, forgalmazáson át a nézettségig és azon túl. A METU által szervezett beszélgetés segítségével beleshetünk a kulisszák mögé is, milyen izgalmas háttérmunkák, folyamatok húzódnak meg egy-egy produkció mögött: minden, ami a vásznon nem látható. A beszélgetés során olyan kérdések is teret kapnak, mint hogy a hazai filmes képzésekben ma mennyire jelennek meg a sorozatok vagy a képernyős műfajok, hogyan készülnek fel erre a jövő filmesei. Meghívott vendégek: Pokorny Lia színésznő, Kapitány-Diószegi Judit producer, kreátor, Kapitány Iván rendező, kreátor, Závorszky Anna executive producer, HBO Europe, Beleznai Márk rendező. A beszélgetést Gyárfás Dorka, a WMN magazin újságírója vezeti.

További infók 

Pintér Dia új kiállítása a Horizont Galériában egy, a konfliktusokra elhárító mechanizmusokkal reagáló fiktív ember pszichodinamikai terébe enged betekintést. A képek vizuálisan  kívánják összegyűjteni az énvédő viselkedésmotívumok egy részét, amelyek árnyképként, a háttérből torzíthatják a valóságérzékelést.

A munkák a tárgyalt mechanizmusokkal nemcsak a klasszikus vadászjelenetekkel állítanak fel analógiákat és építenek motívumkészletet, hanem felelevenítődnek különböző korok különböző szereplői is. Így mintha más-más idősíkokból szemlélnénk a jelen időben ezen jelenségeket.

További infók 

Január 22., péntek

Január 22-én lenne 78 éves Cseh Tamás. Páratlan alkotói és dalszerzői munkásságára a Kelet-nyugati pályaudvar című koncertszínházi előadás élő közvetítésével emlékezik a Vígszínház. Vizi és Ecsédi történetét írta meg Bereményi Géza és adta elő Cseh Tamás két részletben, két Magyarországon: 1979-ben (Frontátvonulás), valamint 1992-ben (Nyugati pályaudvar).

A történetet egybeolvasztotta és új köntösbe bújtatva adja elő három fiatal színész: Orosz Ákos, Tóth András és Zoltán Áron. A koncertszínházi előadás az alkotók műhelymunkája Bereményi Géza dramaturgiai segítsége mellett.

További infók

Az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér több online programmal is készül a magyar kultúra napjára: január 22-én a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt kedveskednek majd. 10 órától Barna Zsombor előadásában lesz látható Kemény Henrik vásári mesekomédiájának feldolgozása, a Vitéz László menyecskét keres, majd 19 órakor Udvaros Dorottya és Beck Zoltán előadóestje érkezik a 100 éve született Pilinszky János emlékére, melyet Seres Tamás rendez.

További infók 

Romano Drom streamkoncertjével ünnepli a magyar kultúra napját a TRIP Hajó Webszínháza. A Romano Drom az egyik legismertebb kelet-közép-európai cigányzenekar, 1998-as alapítása óta a világzenei szcéna állandó szereplője. Koncertjeik minden alkalommal jókedvre és táncra sarkallják a közönséget. 

További infók 

Január 22–23-án érkezik a Typo Showroom hagyományos év eleji kiárusítása, ezen a két napon rengeteg nadrág, pulcsi és kabát is 30–50%-os kedvezménnyel lesz kapható, míg a dobozos szekcióban pár ezer forintos darabok közt is lehet majd válogatni.

További infók 

Január 23., szombat

Nincs még egy olyan hely a világon, mint Olaszország: az itáliai életérzést a napsütés, a tenger sós íze, a citrusok és a kávé illata, a csábító pillantások és a szenvedélyes, semmihez sem fogható dallamok teszik felejthetetlenné. Ezt a hangulatot örökíti meg Az én Itáliám című, személyes hangvételű koncertfilm, amelyben a világhírű tenor operacsillag, Jonas Kaufmann rója le tiszteletét az olasz kultúra előtt – a színpadon és azon kívül egyaránt. A jegyvásárlók a Pannonia Entertainment jóvoltából január 23-án 18 órától 24 órán át tekinthetik meg a koncertfilmet.

További infók

Az izgalmas történet – itt éppenséggel ifjú szerelmesek küzdenek, hogy kiszabaduljanak a szerájból – önmagában is a színpadi művek sikerének egyik kulcsa. A huszonéves Mozart változatos, frissességével és némi keleties jegyekkel tűzdelt zenéje azonban végképp ellenállhatatlanná teszi a Szöktetés a szerájból című daljátékot. Első operarendezésére készül a mozarti ifjúságú Vecsei H. Miklós. A produkció frissességét, az operai hagyományokat olykor fricskázó előadásmódot a Kiégő Izzók vetítőcsapata és Varró Dániel új fordítása is garantálja. A járványhelyzetre való tekintettel az évadban egyetlen alkalommal megtekinthető előadás főszerepeit Miklósa Erika, Balczó Péter, Gábor Géza, Rácz Rita, Szerekován János és Wunderlich József alakítják, az Operaház együtteseit Halász Péter vezényli. Az online premier január 23-án 19 órakor kezdődik.

További infók 

Január 23-ánVaskakas Bábszínház grandiózus látványvilágú, nagyszínpadi Vuk-feldolgozása hívja a képernyők elé a gyerekeket és szüleiket. Megható történet egy különleges kis róka felnőtté válásáról, aki a rögös utat bejárva a Simabőrű Ember méltó ellenfele lesz.

További infók

Január 24., vasárnap

A világon egyedülálló hangszeres felállással bíró Swing à la Django zenekar és Tompos Kátya, többszörös díjnyertes színművész- és énekesnő közös produkcióját közvetíti a Budapest Jazz Club január 24-én, amelyben francia sanzonok, valamint orosz mű- és népdalok olvadnak össze a francia manouche swinggel.

További infók 

„Mi lenne, ha Örkény István egy nap újra megjelenne, egy színészben, egy színházban, egy este, leülne, venne egy lélegzetet, mesélni kezdené – olykor felállna – az életét, azután megint eltűnne?” Január 24-én 20 órától az Örkény István saját szavaiból összeállított, Azt meséld el, Pista! című előadást láthatjuk az eSzínház felületén, Mácsai Pál prezentálásában.

További infók 

14. Jazz Showcase tehetségbörzéje a pandémia árnyékából igyekszik kitörni, de alkalmazkodik is hozzá, így január 24-én összesen hat fiatal együttes bemutatkozó előadását kísérhetjük figyelemmel a Fesztivál Színházból a Müpa honlapján és YouTube-csatornáján – ez alkalommal a megszokott élő koncertek helyett felvételről. A Showcase házigazdája ismét Novák Péter lesz, akinek köszönhetően az előadók személyét is jobban megismerhetjük. Ez alkalommal is illusztris személyekből álló nemzetközi zsűri választja ki a legizgalmasabb, leginkább figyelemre méltó csapatot, de a nézők online szavazataira is számítanak az ifjú tehetségek.

További infók 

Január 25., hétfő

Január 25-én 18 órától a 75 éves Bereményi Géza életművéről, pályájáról, prózáról és líráról, dalokról, regényekről és az Azóta is élek című új kötetről Bárány Tibor és Szegő János beszélget a Líra Könyv Facebook-oldalán.

A korábban megjelent könyvekből maga a szerző válogatta a mostani kötet anyagát, helyenként új címeket adott a novelláknak. Az olvasó pedig eredendő mozgásában, eleven hullámzásában érzékelheti és láthatja a Bereményi-mitológia alakulástörténetét, bizonyos motívumok és figurák megszületését és továbbformálódását, a kiválás és az elvegyülés gesztusait, az otthonvesztés és a hazatalálás következményeit.

További infók 

A pszichológia különböző területeinek kérdései egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a mindennapokban is. Egyre kíváncsibbak vagyunk, egyre többet akarunk tudni arról, hogyan tehetnénk jobbá életünket, kapcsolatainkat, önmagunkat. Elvárások arzenálját sorakoztatjuk fel másokkal és önmagunkkal szemben, így könnyedén saját magunk és környezetünk legszigorúbb bíráivá válhatunk és kemény ítéleteket hozhatunk.

Problémáink megoldását legtöbbször kívülről várjuk vagy keressük, de ezzel nem biztos, hogy a jó irányba indulunk el. Befelé, önmagunk felé ritkán fordulunk, félve attól, mit találunk ott, pedig a megoldás nagy eséllyel bennünk van. Önmagunk értékelése, elfogadása és szeretete felnőttként azonban többnyire más forrásból várható. A Be Smart Klub január 25-i előadásában most rövid ideig egy másik irányt próbálhatunk ki, amelyben Mogyorósi Rebeka pszichológus lesz segítségünkre.

További infók 

Január 26., kedd

2021-ben folytatódik a Várkert Irodalom népszerű sorozatának harmadik évada, a Nagy Magyar Versek, azaz az ENEMVÉ. Minden hónapban más a szervezőgondolat, amelyet összefűz három ismert színész és egy népszerű zenész játéka.

Januárban a versek, a dalok álcákról, kendőzött arcokról szólnak. Maszkok mögé bújtatott mosolyokról, vigyorokról, bánatról, jelmezbe burkolózó lelkekről. Igazi telet-havat űző líra, irodalmi maszkabál várja a közönséget Kovács Patrícia, Trill Zsolt, Nagy Ervin és Pásztor Anna főszereplésével, ezúttal még az online térben.

További infók 

Január 26-án, a Szépművészeti Múzeum egyórás online tárlatvezetése során az érdeklődők a gótika, a reneszánsz és a manierizmus művészeti emlékeinek bemutatásával nagyívű időrendi áttekintést kapnak a napfényes Itália festészetének történetéről. A különböző iskolák, korok és műfajok olyan festőóriások művein keresztül bontakoznak ki, mint Ghirlandaio, Giorgione, Raffaello és Bronzino.

További infók 

Január 27., szerda

Az idén 70 éves Magyar Állami Népi Együttes nagy sikerű előadásainak (Kincses Felvidék, Megidézett Kárpátalja, Kolozsvári piactéren, Ezerarcú Délvidék) tematikus válogatása a Kárpát-medence antológia, amely azt a Bartók által megfogalmazott igazságot erősíti, mely szerint az itt élő népek művészetének évszázadokon átívelő kölcsönhatása egyetemes, elválaszthatatlan kultúrát hozott létre. Az előadásban így a magyar mellett helyet kapnak a szomszéd népek táncai és zenéi is. A közvetítés január 27-én 20 órakor kezdődik.

További infók 

Január 27-én 20 órától Roman Polanski 2017-es thrillerét, az Igaz történet alapján című filmet vetíti a Budapesti Távmozi. A Delphine de Vigan regényéből készült film egyik főszereplője Eva Green, aki utoljára 2004-ben szerepelt francia nyelvű filmben.

A Párizsban élő Delphine szinte fürdik a sikerben, hiszen első regénye azonnal bestsellerré vált. Következő könyve viszont várat magára, hiszen az írónő hamar alkotói válságba került. Mindezt névtelen levelek is tetézik, amelyekben családját fenyegetik. Az egyik dedikáláson egy rejtélyes nő jelenlétére lesz figyelmes, aki gyönyörű, intelligens, és úgy tűnik, lehetetlen neki ellenállni. Elle teljes mértékben elcsavarja Delphine fejét, ezzel felborítva az asszony életét, aki számára minden kétségessé válik, ami mindaddig biztosnak tűnt…

További infók 

Címkék