A kávétól a sajton és a borokon át a lekvárokig minden termék a Tokaj-hegyaljai borvidékről származik. Kardos Gáborék a közösségi marketing hiánya és a pandémia ellenére is jelzik, hogy Tokaj itt van, él, virul, és nem lehet csak úgy elmenni mellette.

Tokaj-Hegyalját a múltja és az adottságai egyértelműen a világ legkiemelkedőbb borvidékei közé sorolják, ez vitán felül áll. Az más kérdés, hogy ebből összességében mennyit tud jelenleg megvalósítani. Ám ez nem lehet cikkünk témája, hiszen ahhoz az utóbbi legalább 100 év társadalmi, gazdasági és politikai viszonyrendszerét kellene górcső alá venni. Az viszont biztos, hogy nem tömegborokra predesztinált területről van szó, hanem az egyedi, település-, dűlő- és parcellaszintű különlegességek termőhelyéről, aminek piaca nemhogy külföldön, hanem itthon sincsen méltón kiépítve. 

Eredményes közösségi marketing hiányában Tóbiás Adrienn, Butella László és a tősgyökeres mádi Kardos Gábor közel tucatnyi hegyaljai borásszal és helyi termelőkkel összefogva elhatározták, hogy a kezükbe veszik a saját sorsuk és ikonikus borvidékünk fővárossal való megismertetésének irányítását. 

A Tokaji My Love egy barátokból álló, értékmentő és értékteremtő társulás története.

A Tokaji My Love egy barátokból álló, értékmentő és értékteremtő társulás története.

A kivételes tokaji borok jelentős részét ugyanis nem a nagy pincék, hanem sokszor a kisebb termelők állítják elő. Azonban mi is számít Hegyalján nagynak? A világ első zárt borvidékén (1737 óta!) jelenleg mindössze nem egész 6000 hektár van betelepítve, ami önmagában is elenyésző a világszinten ismert nagy nemzetközi pincészetek területeihez képest. A név, a hagyomány és a minőség azonban kötelez. 

A néhány hete az I. kerület egyik legszebb utcájában nyílt pici üzlet nem kifejezetten borbár, hanem inkább egy állandó szortimenttel rendelkező kínálati platform, ahol nem kell külön rendelgetni a prémium tokaji termelőktől, mert egyben minden megtalálható, és persze azért kóstolásra is mindig van lehetőség. Önerőből hozták létre, és a vevőkkel, érdeklődőkkel való közvetlen kapcsolat kialakításán kívül a fő cél Tokaj-Hegyalja népszerűsítése borokkal, lekvárokkal, szörpökkel, csokoládékkal, borecetekkel, mézekkel, sajtokkal, mangalicahús-készítményekkel, Tokajban pörkölt kávéval, sörrel, könyvekkel és egyéb kiadványokkal vagy akár szállás- és programlehetőségek bemutatásával.

A falakat mádi kő díszíti, a plafonból tokaji borospalacklámpák lógnak, a szelfifal pedig úgy lett kialakítva, hogy évszakonként más-más fotó teremti meg a hely hangulatát. Így belépve úgy érezhetjük, mintha a Tokaji borvidéken sétálnánk, ezért a híres dűlőkről származó vulkanikus kövek fontos elemei az összképnek. 

Pár négyzetméternyi Hegyalja-életérzést nyújtanak a fővárosban.

Pár négyzetméternyi Hegyalja-életérzést nyújtanak a fővárosban.

Úgy gondoljuk, ezt a hegyaljai közösségi összefogást nekünk, budapestieknek is kötelességünk támogatni. Aki pedig nem feltétlenül olyan elhivatott a minőségi borok és az apró, de világhírű borvidékünk amúgy közel sem szűk keresztmetszetének termékei iránt, annak is azt javasoljuk, hogy nézzen be a Tokaji My Love delikátba, ha arra jár, és kóstoljon egy pohár furmintot vagy hárslevelűt.

Címkék

Elérhetőségek

Tokaji my Love 1014 Budapest, Lánchíd utca 11. Facebook-oldal Weboldal