Augusztus 27. és szeptember 5. között Budapesten a zsinagógáké és a szórakoztató kulturális és gasztronómiai programoké lesz a főszerep, ugyanis ekkor rendezik meg a Zsinagógák Hete programsorozatot, ahol az évtizedekkel ezelőtt bezárt terézvárosi zsinagóga is kinyitja kapuit. Családi programokkal és gasztronómiai utazással vár majd a Sóletfesztivál, láthatunk izgalmas színházi ősbemutatót, és koncertet ad Alex Clare soulénekes, dalszerző, valamint először érkezik Magyarországra Nissim Black afroamerikai haszid zsidó rapper.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) idén a Zsinagógák Hete nagyszabású eseménysorozattal vezeti fel az őszi zsidó ünnepeket. Az idén szeptember 6-án beköszöntő zsidó újév, a Ros Hásáná előtti két hétvégét magában foglaló ünnepségsorozat nem csak a zsidó közösség számára kínál vonzó programokat.

Az eseménysorozat apropója augusztus 27-én a Terézváros évtizedekkel ezelőtt bezárt, parányi zsinagógájának ünnepélyes újranyitása, mely a tradicionális zsidó közösség tagjainak nyújt majd felemelő spirituális élményt. Augusztus 29-én pedig különleges gasztronómiai élményben lehet része a szélesebb közönségnek, ugyanis ekkor rendezik meg az egész napos Sóletfesztivált. A Budai Parkszínpad ölelésében négy ország különleges sóletjét is megkóstolhatjuk majd. Emellett gyerekfoglalkozások és izgalmas kulturális programok is várnak ránk, az estét pedig két sztárfellépő zárja. Nissim Black amerikai haszid zsidó rapper először ad koncertet Magyarországon, és a Sziget Fesztiválról is ismerős, londoni születésű soulénekes, dalszerző, Alex Clare produkciója is igazi zenei csemegének ígérkezik.

A Zsinagógák Hete további érdekes programokat is tartogat, ilyen például augusztus 29-én a Bocskai úti zsinagóga újranyitása. A programsorozat másik sarokköve pedig Budapest legrégebbi zsinagógája köré szerveződik. A fennállásának 200. évfordulóját idén ünneplő Óbudai Zsinagógában szeptember 2-án különleges színházi ősbemutatót láthatunk majd. Hollós Csaba az évforduló alkalmára meghirdetett pályázat győztes színművének, a Mose Munz lajtorjája szerzője, melyet Fodor Orsolya rendez. A Zsinagógák Hetét végül az átalakított és jelentősen kibővített újlipótvárosi ZSILIP megnyitójához kapcsolódó családi nap zárja majd, szeptember 5-én.

További információkat, valamint a koncertekre és a színdarabra jegyvásárlási lehetőséget a Zsinagógák Hete honlapján találtok.

Címkék