A Római-part sokáig „csak” egy népszerű hekkezőhely volt a városban, Óbuda Rómaifürdő városrészében, ám aztán a gasztroélmény kiegészült egyéb, itt elérhető élményekkel: evezés, később SUP, séta, vízparton ücsörgés, kutyasétáltatás, kerékpározás, és még sorolhatnánk. Évről évre egyre több hely lett a Rómain, és a folyamat még jelenleg is tart, a part Csillaghegy és Békásmegyer irányába nyújtózik. A nemrég megnyitott szabadstrand szomszédságában találjuk a legújabb vendégcsalogatót, a Garden Placcot.

Pár éve a római-parti sétány a helyek tekintetében véget ért a Fellinivel és a Nap bácsival. Továbbsétálni vagy -kerékpározni persze lehetett, és hely is akadt még, de a lényegnek, amiért az ember kiment a Rómaira, annak pontosan ott volt a vége. De a folyamatot, hogy a Római-parton további helyek nyíljanak és nyíljanak, nem lehetett már megakadályozni. 

Nemrégiben, már a Nap bácsin túl, szabadstrandot alakítottak ki, amely mellett megnyitott egy új hely, a Garden Placc, ami már messziről látszik meg hívogat a világoskék-fehér színeivel, az asztalokra boruló hűsítő árnyékkal és a békebeli hangulatával, ami némi eleganciát is ad a helynek. Egyáltalán nem lenne fura, ha egyszer csak felbukkanna egy kackiás bajszú férfi egy retró kantáros, csíkos fürdőruhában, evezőlapáttal a kezében. 

A Garden Placc nem a szabadstrandhoz tartozik, de maximálisan alkalmazkodik a kialakult helyzethez, és remekül kihasználja ezt az előnyt, így teljesen olyan érzésünk lehet, mintha a strandbüfében ücsörögnénk az italunkkal-ételünkkel. De ne egy mezei strandra és strandbüfére gondoljunk, mert a Garden Placcban a hangsúly a békebeli hangulaton van, ahogy a jelenből visszanézünk több mint 100 évvel ezelőttre, amikor a jól szituált polgárok kimentek a Duna mellé, hogy fürödjenek, napozzanak vagy sportoljanak. És lám, a Garden Placc nemcsak a víz látványát kínálja az étel-ital mellé, hanem számtalan programot és sportolási lehetőséget is. 

A Garden Placc, amit a Budapest Gardent is kitaláló csapat nyitott, kis túlzással multifunkcionális helynek is nevezhető – legalábbis ami a sportolást illeti. Soroljuk a lehetőségeket: kölcsönözhetünk bringát, bérelhetünk kajakot, kenut vagy SUP-ot, pingpongozhatunk, teniszezhetünk, tollasozhatunk, teqballozhatunk, sőt még kondigépek is vannak, ráadásul a gépparkot kifejezetten a vízi sportokra tekintettel állították össze. 

De arra is van lehetőség, hogy nagyobb baráti társasággal találjunk itt magunknak programot vagy kollégás csapatépítésen vegyünk részt: bérelhetünk 10 fős evezős hajót vezetővel, meg persze a SUP-ot és a kajak-kenut is lehet csapatban művelni. A csapatépítés itt azonban nem áll meg: grillkészletet és bográcsot is lehet bérelni, ha a cél mindössze a közös főzés és evés-ivás. Azt se felejtsük el, hogy gyerekkel is érdemes érkezni, merthogy játszótér is van a Garden Placc mellett.

A Garden Placc a szabadstrand tökéletes kiegészítője, ahol a strandolás, az úszás után meg tudunk pihenni, ehetünk és ihatunk. De lehet pihenőállomása a bringásoknak is, meg persze bárki leülhet itt, aki csak erre sétál. A hely mindennap nyitva tart, déltől este 11-ig, és árak tekintetében hozza azt, ami a Rómaira jellemző, attól se nem drágább, se nem olcsóbb a hely. Az ételkínálat elsősorban a Deep Burger street food burgereit jelenti, illetve a Deep Fried Chicken ízletes csirkefalatkáit, de persze könnyebb ételek, saláták is kaphatók. Fröccsel, limonádéval, kisüzemi sörökkel vagy akár koktélokkal is leöblíthetjük az elfogyasztott ételt – már ha enni is akarunk, nem csupán iszogatni, beszélgetni, a túlpartot és a vizet bámulni. A Garden Placc időtlen nyugalmat biztosít bármi mellé, amit a Duna mellett épp csinálni szeretnénk. 

Címkék

Elérhetőségek

Garden Placc 1039 Budapest, Kossuth Lajos üdülőpart 17. Facebook-oldal Weboldal