Nem nagyon kell bemutatni a korábban a Városligetben működő, szép múltra visszatekintő Kertemet, hiszen aki szereti a laza, romkocsmás hangulatot, biztosan mondott már itt okosakat két sör után, vagy lazulgatott gyerekek, kutyák és a barátai körében. A hangulat ugyanaz, csak a helyszín változott, Kőbányán nyitottak újra.

2008. június 6-án éjjel ismeretlen fiatal férfi tűnt fel a frissen nyitott városligeti romkocsmában. A pultosok és az üzletvezető azonnal látták, hogy jó bőbeszédű gyerek lehet, szóba is elegyedett mindenkivel. Ahogy előrehaladt az este, előkerült a kocsma nevének kérdése, merthogy az nem nagyon volt. A fiú ekkor azt mondta, „ez egy nagyon jó kis hely, épp olyan, mintha a saját kertemben ülnék. A rejtélyes férfit ugyan soha többet nem látták, viszont így született meg a legendás Kertem, ami a Liget-projekt miatt most az eddigi helyszín helyett Kőbányán nyitott újra.

A korábban Északi Járműjavítóként ismert területen jelenleg az Operaházhoz tartozó Eiffel Műhelyház található, illetve a Dízelcsarnok, ahova a Közlekedési Múzeum költözött be. Utóbbiban egy szuper mozdonykiállítás található, első osztályú családi programként a kiállítást akár össze is köthetjük egy délutáni sörözéssel az új Kertemben. A nagy fákkal és régi ipari épületekkel körülölelt árnyas placc nagyon pihentetően bújik el terület hátsó részén, már a parkon átsétálva elkezdhetünk felkészülni a teljes lelazulásra.

Merthogy arra éppen úgy kiváló lehetőség nyílik, mint eddig a Városligetben és ahogy érzékeltük, ez pont elég. A törzsközönség éppen olyan jól, ha nem jobban, érzi magát itt, mint a régi helyen, meg egyébként is: ha egy évtizedes hely, amivel sokan együtt nőttünk fel helyszínproblémákkal küzd, majd ezt sikerül megoldani, akkor ennek örülünk és még az is lehet, hogy kicsit elfogultak vagyunk.

A retró berendezés amúgy az egyik tulajdonos gyűjtőszenvedélyét dicséri, ennek köszönhetően találnak a Kertemben új otthonra régi kocsmák asztalai és székei, a pult díszítésében masszív szerepet vállaló hanglemezek pedig egy Nyugati pályaudvar melletti boltból származnak, ott gyűjtötték őket a Kertem számára. Szóval minden szépen, nyugodtan megtalálja itt a helyét tegyünk mi is így.

Délután rúgjuk le a cipőnket és tegyük föl a lábunkat a székre egy szörppel, vagy verjünk be egyet a korrekt, nagy húst, nagy bucival kombináló balkán burgerből, élvezzük a különböző méretű botokat rágcsáló kutyák és a mezítlábas gyermekek társaságát, mert ez a hely mindig is arról szólt, hogy a nagy alapterület miatt a legkülönbözőbb társaságok voltak képesek egymás mellett, békében elférni.

Este pedig beindul a zene, fölkapcsolnak a füzérek, megjönnek a haverok, nő a zaj, mi pedig a pultnál rátölthetünk valami erősebbet a délutáni limonádéra. Valószínűleg nemcsak mi vártuk vissza amúgy kedvenc, nyári törzshelyünket, hanem ők is a törzsvendégeket, mert az árak megegyeznek a két évvel ezelőttiekkel (a balkán burger 1950 Ft-ba, a borok decije 250 és 450 Ft-ba, egy korsó csapolt Borsodi 690 Ft-ba, az üveges Staropramen 790 Ft-ba kerül), a romkocsma pedig minden nap déltől éjjel 1-ig van nyitva.

Ne ijedjünk meg az új helyszíntől sem, Kőbánya csak elsőre tűnik messzinek, a Városligettől csak 10 perc átbiciklizni, de mi például a nyitóest után Budára mentünk haza, és ez sem tartott vészesen hosszú ideig. Szóval szerintünk az új Kertem jó kis hely. Be kell azért még járatni, de hát majd bejáratjuk. Úgyhogy menjetek el ti is ide szórakozni nyugodtan, mert jó lesz!

Címkék

Elérhetőségek

Kertem 1101 Budapest, Kőbányai út 30. Facebook-oldal