A Marinus Homes Kft. egyedülálló építészeti innovációs fejlesztésének eredményeként ezek az épületek képesek reagálni a vízszint változására: annak megemelkedésekor felúsznak, majd az apadást követően visszatérnek az eredeti helyükre.

Budapest első szabad vízi strandján, a BudaParton lévő, nemrég megnyílt SHO Beachen a dunai strandot kiszolgáló, úgynevezett felúszó épületeket valósított meg a Marinus Homes Kft., amely a projekt-előkészítéstől a tervezésen és a gyártáson át a helyszíni kivitelezést is végezte.

Budapest jelenleg egyik legnagyobb városrészfejlesztésének részeként telepítették a két felúszó épületet a Kopaszi-gát homokos partjára. A kihívást az jelentette, hogy az épületek elhelyezésükből – nagyvízi meder – fakadóan egyedi üzemeltetést igényelnek, amely a csatlakozó környezetre és közművekre is kiterjed. A Duna vízszintjének rendeltetésszerű mozgásából adódóan a terület víz alá kerülhet, egy árvíz esetén ez tovább fokozódhat, és a víz megemelheti az épületeket. Ennek megfelelően a BudaPart felúszó házai a Marinus Homes úszóházakra kifejlesztett technológiai innovációjával készültek, különlegességük, hogy a dunai árvízre reagálva, a vízszintváltozással felúszva állnak ellen az áradásnak, lehetővé téve azt, hogy ne kelljen a park területéről daruval kiemelni őket az őszi, téli időszakban – ezáltal három évszakos közvetlen vízparti életet biztosítva az adott partszakasznak.

Felúszáskor az épületek üzemen kívül vannak, emberek tartózkodására nem tervezettek. A Marinus Homes által tervezett, gyártott és kivitelezett BudaPart Strand kiszolgálóépületeinek így nem okoz gondot a Duna áradása. A cég egyedülálló építészeti innovációs fejlesztésének eredményeként az épületek képesek reagálni a vízszint változására. Annak megemelkedésekor felúsznak, majd az apadást követően visszatérnek az eredeti helyükre. 

A házak funkciójukat tekintve a park vízparti kiszolgálóegységei: egy bisztróépület – a SHO Beach csapatával mint üzemeltetővel – személyzeti helyiségekkel, orvosi szobával és nyitott vendégterasszal, egy vendégépület mosdóblokkokkal és öltözőkkel, illetve az arculathoz illeszkedő kisebb, mobil portaépülettel. A házak a BudaPart arculatához lettek tervezve. A formai kialakítás egységes, mégis változatos homlokzati mintát mutat, anyaghasználatukban a Marinus Homes-típusokra jellemző kétféle homlokzati anyaggal valósultak meg, thermowood-lécezéssel és elemes alukompozit homlokzati panelekkel. 

A bisztróépület egyedi, motorosan felnyíló kapuival saját árnyékolását megoldva készült; a kiszolgálópult is az arculathoz illeszkedő, egyedi falécezéssel készült bútor, mely a kapuk felnyitásakor teljes homlokzati megnyitással válik láthatóvá. A belsőépítészeti kialakítást tekintve magas minőségű, közületi terekben használatos burkolatok, lámpatestek és beépített bútorok, szerelvények kerültek fel.

Helyszín:
Budapart 5., Kopaszi-gát, Lágymányosi-öböl
Budapest XI. kerületében, a Lágymányosi-öböl környezetében elhelyezkedő, Budapest XI. kerület 4042/142. helyrajzi szám alatt

Generáltervező:
Marinus Homes Kft.
Vezető tervező: Kiss-Gál Gergely okl. építésztervező művész (MA)
Építészmunkatárs: Krausz Zsolt okl. építészmérnök (MSc)
Projektvezető: Glavatity Luca okl. építésztervező művész (MA)

Generálkivitelező/fővállalkozó:
Marinus Homes Kft.

Címkék