Idén 19. alkalommal, a tavalyi bezártság után ismét a régi formájában élvezhetjük a Múzeumok Éjszakáját. Június 26-án, a Szent Iván-éjhez legközelebb eső szombaton végre megtapasztalhatjuk, hogy nemcsak nekünk hiányoztak a kulturális intézmények, hanem mi is nekik. Az est idei témája a nyári napforduló és az újranyitás miatt: a fordulópont. Országszerte 250 múzeum vár bennünket izgalmasabbnál izgalmasabb eseményekkel. Tíz budapesti helyszín programjai közül szemezgetünk, a teljesség igénye nélkül.

Magyar Nemzeti Múzeum

A jövő év egyik legjobban várt hazai kiállítása a Magyar menyasszony, amely a változó női szerepeket és párválasztási szokásokat mutatja majd be. Ebből kaphatunk ízelítőt a „Magyar menyasszony”-ok éjszakája című kerekasztal-beszélgetésen, ahol néhány csodás esküvői kelléket, ruhát is megtekinthetünk. Még több izgalmas női sors tárul föl a múzeum Családi titkok 1–2 című tárlatvezetésén, míg a Nőknek való vidék? című előadáson a  népvándorlás korának asszonysorsaiba nyerhetünk betekintést, az Apponyi Geraldine életét bemutató beszélgetésen pedig a viharos időszakban élt albán királyné történetét ismerhetjük meg. 

Teljes program 

Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum

Az elmúlt időszak egyik legizgalmasabb tudományos módszertani újdonsága a hálózatkutatás és a vizualizáció volt, amelynek segítségével társadalmi jelenségeket, például a képzőművészek és a múzeum kapcsolatát is vizsgálhatjuk. A Ludwig Múzeum éppen a Múzeumok Éjszakáján búcsúztatja Barabási Albert László fizikus, hálózatkutató munkásságából rendezett kiállítását. Ezenkívül többfajta rendhagyó tárlatvezetésen is részt vehetünk, betekinthetünk a múzeumi munka kulisszái mögé, de Beck Zoltánnal (30Y) és a Momentán Társulattal is kalandozhatunk a gyűjteményben.

Teljes program 

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ

A világhírű fotográfus, André Kertész életében olyan fontos szerepet töltött be gyermekkorának helyszíne, Szigetbecse, hogy élete alkonyán egy saját kezűleg készített fotóválogatást is ajándékozott a településnek. A fotográfusnak ebből a nagyon szubjektív, személyes anyagából nyílik most kiállítás a Capa Központban. A most nyíló tárlat mellett számos egyéb érdekes program is várja az érdeklődőket.

Teljes program

Aeropark Repülőmúzeum

Mindannyian nagyon szeretnénk újra fesztelenül utazni, azonban úgy tűnik, erre az élményre még várni kell. Ha már nehezen bírjuk az otthon ülést, a Múzeumok Éjszakáján ellátogathatunk a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közelében található Aeroparkba, ahol megismerhetjük a légi közlekedés legfontosabb feladatköreit, pilótának és stewardessnek képzelhetjük magunkat vagy gyönyörködhetünk a reptéren évtizedekig szolgáló Volvo és Zsiguli oldtimerek és egy különleges, régi tűzoltóautó brummogásában is.

Teljes program  

Petőfi Irodalmi Múzeum

Szabadság, barátság, összhang a természettel, harc az erősebb ellenféllel; ezeknek az értékeknek több generáció számára az indiánregények voltak a szimbólumai. Ma már nehezebb megértenünk azt az élményt, amelyet ezek az ifjúsági olvasmányok jelenthettek, a mostani járványidőszakban leszűkült életterünk és szociális hálónk miatt mégis jól tudunk kapcsolódni a világukhoz. Ebből a szempontból is telitalálat a „Rézbőrű volt az alkony” című kiállítás, amelyhez tárlatvezetések, koncert a leghíresebb magyar indián, Cseh Tamás dalaiból, valamint Károlyi-kerti éjszakai séta kapcsolódik. Ha pedig még nagyobb szerencsénk van, akkor bejuthatunk az Édes Anna / Kosztolányi kiállításhoz kapcsolódó valamelyik rendhagyó tárlatvezetésre is, ahol Törőcsik Franciska színművész, dr. Hevesi Krisztina pszichológus és más érdekes előadók mutatják be nekünk személyes olvasatukat erről a páratlanul sokszintű regényről.

Teljes program 

Állatorvos-történeti Gyűjtemény

Senki sem tudhat eleget az állatokról, de az Állatorvos-történeti Gyűjteményben kültéren és beltéren, komolyabb állategészségügyi előadásoktól a gyermekeknek szóló játékos szabadtéri programokig mindenki a maga szintjének megfelelő információt kaphat a felelős állattartásról, a kutyákról és egyéb háziállatokról vagy arról, hogy kinek való az állatorvosszakma. Őszinte és informatív program kétlábúaknak.

Teljes program 

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Tárlatvezetések és minden, ami szem-szájnak ingere. Cukrászeszközök, vendéglátás-történet és az ezzel összefonódó korai reklámszakma, Krúdy, gasztrofotók és Fiume, a Monarchia kedvenc nyaralóhelye is bemutatkozik a múzeumban, ahol mindezek mellett izgalmas épülettörténeti kalandozáson is részt vehetünk.

Teljes program   

Mesemúzeum és Meseműhely

Fantáziadús programok gyerekek és örök gyerekek számára. Rumini, Maszat, La Fontaine és Szélkirálynő biztatnak bennünket arra, hogy egy estére lépjünk ki a valóságból és alkossuk meg saját mesénket írott történet, kézműves-foglalkozás vagy gyermekelőadás formájában.

Teljes program 

Magyar Nemzeti Galéria

Igazából el sem tudunk képzelni szebbet és összeillőbbet a Múzeumok Éjszakájára, mint a preraffaelita festmények és a csodálatos városi panoráma párosát alkonyfényben. Az MNG emellett még exkluzív tárlatvezetésekkel és zenei programokkal is várja a látogatókat.

Teljes program 

Vívómúzeum – OSC vívóterem

A vívómúzeumban pár órára mi is d’Artagnannak érezhetjük magunkat, de ha nem vágyunk ilyen babérokra, akkor is csodálatos fegyverekkel és olimpiai bajnokokkal ismerkedhetünk. Betekintést nyerhetünk egy igazán szép sport történetébe is.

Teljes program 

Egyéb tudnivalók:

Egyes programok látogatása előzetes regisztrációhoz kötött. A rendezvényeken előre megvásárolt karszalaggal vehetünk részt, amelynek díja 1500 Ft (6–18 éves korig 800 Ft). A belépőket a jegymester.hu rendszerén keresztül, illetve a programhelyszíneken lehet megvásárolni. A rendezvények az aktuális vírusvédelmi szabályozásoknak megfelelően látogathatók.


Címkék

Elérhetőségek