Elgondolkodtató a Térügyek / Spatial Affairs kiállítás a Ludwig Múzeumban, ami a térről való gondolkodás elmúlt száz évét öleli fel. Mit jelentett a tér a számítógép megjelenése előtt, és hogyan vált a virtuális tér a mindennapjaink részévé. A kiállítás installációkon, videókon és a művészek manifesztóin mutatja be a fizikai és a digitális jelenlét egymásrautaltságát, miközben egy VR-szemüvegen keresztül akár csótányokra is vadászhatunk.

Térügyek (Spatial Affairs) kiállítás célja a fizikai és a digitális jelenlét kapcsolatának és egymásrautaltságának elemzése modern, konceptuális és kortárs műveken, valamint manifesztumokon keresztül. Lehet, hogy első olvasatra ez megfoghatatlannak tűnik, de a tárlat tereit bejárva kitisztul a kép. Lényegében arról szól, hogyan gondolkoztak a képzőművészek a térről, hogyan változott a tér fogalma az elmúlt száz évben, különösen azóta, hogy a számítógép és az internet a mindennapjaink részévé vált.

Érdekes, ahogy a modern technológia megjelenik a kiállításon, a tárgyak között van egy hatalmas kő, ami a természetes és a digitális közötti kapcsolatot mutatja be. Ezt a digitális technológia segítségével alkották újra, lényegében lemásolták az eredetit, és mögötte (a falon) a számítógép nyelvére lefordított kódok olvashatók. De az is érdekes, ahogy a MoMA – New York-i Modern Művészeti Múzeum – kiállítótereinek egy kis szeletét klónozzák a Ludwigban, így bárki, aki beáll a fal elé, egy kicsit a manhattani épületben érezheti magát. 

A tér és annak megfoghatóvá tétele mindig is izgatta a művészeket, míg korábban a tér lehetséges bemutatása volt a lényeg, addig mára a kortárs művészeket sokkal jobban foglalkoztatja az, hogyan módosítja a térről való gondolkodásunkat a számítógép és az általa létrehozott digitális tér.

Ma már egyre több kiállítás ösztönzi a látogatót interakcióra, így a Térügyeken is hozzáérhetünk a tárgyakhoz, sőt, némelyiket még át is rendezhetjük, mint az építészeti szoftverek formáival bevont habszivacs szobrot. De VR-szemüvegen keresztül a kafkai kastélyhoz vezető útvesztőt is felfedezhetjük, egy másik installációnál pedig csótányokra is vadászhatunk. A kiállításhoz egy online verzió is tartozik: A tér világlása, ahol multi-user-környezetben net.art- és böngészőalapú digitális műveket reprezentáló mozgó figurák és a látogatók avatarjai keverednek. 

A Térügyek / Spatial Affairs kiállítás június 27-ig látogatható a Ludwig Múzeumban.

Címkék