A Naplás-tó és környéke a vadregényes erdővel, a patakkal, a mögötte elterülő mezőkkel és a mocsári teknősökkel meg a kuruttyoló békákkal sokáig rejtve volt a nagyközönség elől, leginkább csak a XVI. és a XVII. kerület lakosai jártak ide kikapcsolódni. Az elmúlt években komoly rehabilitáción esett át a környék, ennek legújabb eleme egy 22 méter magas kilátó.

Sokáig kellett várni, de végre látogatható a Naplás-tó mellett épített kilátó – derül ki a kilátó Facebook-oldalán.Pilisi Parkerdő Zrt. egyik kiemelt célkitűzése a városi erdők ökológiai és turisztikai értékének fejlesztése, ennek egyik eleme a Naplás-tavi kilátó is, ami a fővárosi Tér-Köz-projekt keretén belül valósult meg. A tó környéke az utóbbi évtizedekben vált ipari övezetből lakó- és pihenőövezetté, egyre népszerűbb kirándulóhellyé, ahol télen sok a korcsolyázó – már ha van olyan hideg, hogy befagyjon a tó, mint a 90-es években –, tavasszal és nyáron viszont horgászok, kirándulók és kisiskolások lepik el a terepet. 

A Robert Gutowski Architects tervezte, lucfenyőből készített kilátó koncepciójának kitalálása során figyelembe vették a helyszín adottságait, és nagyon fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. A kilátó környékén pihenőt és sütögető, bográcsozóhelyet is kialakítottak. 

Érdemes kilátogatni és megnézni a magasból is a Naplás-tó Természetvédelmi Területet, mert igazán különleges élményben lesz részünk. Az autót érdemes kerékpárra cserélni, mert a változatos terepen jól kiépített bringaút vezet végig.

Címkék