Május 27. és június 2. között rendezik meg idén 9. alkalommal a Friss Hús fesztivált. A 2013 óta létező rövidfilmes seregszemle fő helyszíne a Toldi mozi, de lesznek egyéb, szabadtéri helyszínek is. A nemzetközi versenyprogramba rekordszámú, 27 film került, míg a magyar válogatásba 31 új rövidfilm. Külön öröm, hogy egyre több a magyarok között is a női rendező, idén tizenketten mutatják be rövidfilmjüket az egy héten át tartó fesztiválon.

Az idei Friss Hús nemzetközi programja több szempontból is figyelemre méltó. Először is ott a minőség, ami minden évben nagyon erős, 2021-ben azonban ráadásul rekordszámú film is érkezett, melyek között Oscar-díjra jelölt munka is szerepel. Újdonság az is, hogy a filmeket tematikus blokkokba sorolták a szervezők: Találkozások, Furcsaságok, Családban marad, Felnövéstörténetek és Határesetek. Ez utóbbi csoportba azok a filmek kerültek, melyeket külhoni (vagy tiszteletbeli) magyarok készítettek és a hazai válogatásba nem fértek bele. 

Nemzetközi díjnyertes alkotók új filmjei

Olyan, többszörös díjnyertes alkotók vadonatúj filmjei is láthatóak lesznek majd, mint a lengyel–magyar Tomek Ducki (Plantarium) vagy a Varga Katalin balladája és a Berberian Sound Studio tiszteletbeli magyarnak számító angol rendezője, Peter Strickland (Cold Meridian). A szlovéniai születésű Horváth Botka Áron Bits című filmje pedig azért is ígérkezik izgalmasnak, mert az egyik főszereplője sokak kedvence, Nagy Zsolt. Az idei Friss Húson bemutatják a rövid animációs Oscarra jelölt Genius Loci című filmet, amit Adrien Merigeau készített, valamint a Berlinale rövidfilmes programjában díjat nyert My Uncle Tudort, ami a Színház- és Filmművészeti Egyetem DocNomads-programjában készült, a rendezője pedig Olga Lucovnicova. Leonardo van Dijl filmje, a Stephanie a cannes-i filmfesztivál rövidfilmes programjában szerepelt, a Georgi M. Unkovski rendezte Stickert pedig a Sundance Filmfesztivál válogatta be a programjába, ahol Serhat Karaaslan munkája (The Criminals) forgatókönyvírói díjat nyert. Lesz a fesztiválnak visszatérője is: Ivar Aase 2017-ben elvitte a nemzetközi fődíjat, most új filmjével, a Cam Boyjal próbálkozik.

Magyar alkotások

A magyar programba is izgalmas alkotások kerültek. A Berlinben élő magyar rendező, Nagy Borbála filmje, a Pannónia dicsérete a German Short Film Awardon elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó díjat, és számos rangos fesztiválon is szerepelt már korábban. Márton Dániel (aki „civilben” a Ricsárdgír zenekar frontembere) új filmjében (Liga) tizenéves szuperhősök próbálják megmenteni a világot. Rudolf Olivér X-Kryptonit projekt című filmjében a tavalyi legjobb színésznő, Széll Viktória a főszereplő. Vermes Dorka egyedüliként két filmmel (Quarantine set és Ebrovás) is szerepel a versenyprogramban.

Animációs filmek

Az animációs filmek között is számos fesztiválsikert találni. Mostoha Marcell Avant (MOME) és Szegedi Adél Jelszó a *********-hoz (Illyés Művészeti Akadémia) című kisfilmjét idén beválogatták az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál diplomafilmes versenyprogramjába, ami Európa legnagyobb és legfontosabb animációs eseménye. Ulrich Gábor Dűne című filmje is ott volt több A kategóriás fesztiválon (Annecy, Ottawa, Hirosima). A Maestróval az Oscar-díj közelébe került M. Tóth Géza új animációja, a Matches egy 7 éves gyerekkel készített interjú alapján készült. Magyarországon a fesztiválon látható először a Bagatelle, Csáki László animációs filmrendező és képzőművész kevert technikájú kísérleti rövidfilmje az orrfújás viszontagságairól, Petri György azonos című verse nyomán. 

Neves színészekben sem lesz hiány a Friss Húson. Schwechtje Mihály filmjében (Ballagási cipő) Kizlinger Lilla a főszereplő, aki a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medve díjat nyerte az idei Berlinalén. Vörös András Dettó című filmjében Sodró Eliza, Fülöp Péter Digicicájában Osvárt Andrea, míg Kőváry Dániel Diszkó Diktátor című filmjében pedig Ónodi Eszter, valamint a zenész Paizs Sickratman Miklós. A Friss Hús történetében először nagykövete is van a fesztiválnak: Péterfy Bori. Számos rövidfilmben és első filmes alkotó munkájában szerepelt, most a zsűri tagjaként dönt majd a díjak sorsáról is. A magyar versenyprogramban díjazzák a legjobb magyar élő szereplős rövidfilmet, a legjobb magyar animációs rövidfilmet, a legígéretesebb 30 év alatti rendezőt, a legjobb színészt és a legjobb színésznőt, és lesz több különdíj is. A nemzetközi versenyben a legjobb filmet díjazzák, különdíjat ad át a zsűri, és a közönség kedvence is elismerésben részesül az egyhetes program végén. 

A vetítésekről részletes információkat a Friss Hús honlapján találtok, a vetítésekre pedig már lehet elővételben jegyet váltani: itt

Címkék