Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

Szabadidő

Sem sárkányok, sem koboldok nem lakják, csak télen a denevérek – A Szopláki-ördöglyuk

A misztikus nevű, különleges barlangrendszer egy sziklafal tövében nyílik, a Pilisszentkeresztről a Két-bükkfa-nyereg felé vezető turistaút mellett.

Szabadidő

10 izgalmas márciusi program 1500 forint alatt

Az a közös ezekben a márciusi programokban, hogy nem kell a zsebünk mélyére nyúlni a jegyárakért, mindegyik belefér egy maximum 1500 forintos keretbe!

Szabadidő Hírek

Pattanj biciklire, és nézd meg a város szecessziós csodáit az Iparművészeti Múzeummal!

Az elmúlt időszakban viszonylag ritkán jutottunk kultúrához a valós terekben. Noha a kisebb galériákba bejuthattunk megnézni egy-egy kisebb kiállítást, de a nagy múzeumok még mindig zárva tartanak – bár már nem olyan sokáig. Erre az átmeneti helyzetre izgalmas ötlettel rukkolt elő az Iparművészeti Múzeum: biciklivel letekerhető szecessziós útvonalat ajánl mindenkinek, aki kicsit is hiányolja a művészetet.

Noha kultúrafogyasztóként viszonylag könnyen átálltunk az online mozik, színházak és kiállítások világára, azért a múzeumok és a galériák gyűjteményeit még mindig sokkal jobb élőben megtekinteni, mint a monitorunk képernyőjén. Korábban írtunk már arról, milyen képzőművészeti kiállításokat lehet megnézni a fizikai térben a pandémia idején, ráadásul most az OFF-Biennále keretein belül is szuper kiállítások nyíltak Budapesten, de a múzeumok zárt ajtóit sajnos továbbra is csak a képernyőn tudjuk kinyitni. 

Erre az átmenetiségre talált ki egy remek programot az Iparművészeti Múzeum – amit egyébként 2022-ig még biztosan nélkülöznünk kell –, vagyis minden érdeklődőt kirántanak a lakásból és a monitor elől: egy szuper biciklis útvonalat javasolnak, telis-tele szecessziós épületekkel. Ehhez az apropót az április 18-i műemlékvédelmi világnap szolgáltatta. Az UNESCO nemzetközi műemlékvédelmi szervezetének kezdeményezésére 1984 óta ünnepelik világszerte a műemlékeket, aminek célja, hogy felhívják a figyelmet a műemlékvédelem fontosságára, szükségességére, lehetőségeire és a közös értékek megőrzésére. 

A biciklis felfedezés a VI. kerületből indulva a Városliget környéki utcákig terjed, a túra végén a Liget zöld gyepén vagy a rózsakertben üldögélve pihenhetünk. Az útvonal a főváros legelső szecessziós épületeitől – melyekről már mi is írtunk –, a Lindenbaum-házaktól indul, majd a VI. kerületi kis utcákon, impozáns házak között tekerve, elvezet a Lechner Ödön tervezte Földtani Intézet Stefánia úti épületéhez. Az első magyar tudományos kutatóintézeten érdemes megcsodálni a mázas Zsolnay tetőcserepeket és a homlokzat díszítéseit. Továbbtekerve a Thököly út 46. szám alatt található Szenes-házhoz érünk, ahol hamisítatlan magyaros szecessziós látványban lesz részünk: pártázat, tulipánok, pillangók.

Az útvonal egyébként simán teljesíthető bicikli nélkül is. Ha pedig a város titkos, kevésbé ismert szecessziós csodáira is kíváncsiak vagytok, érdemes elolvasnotok és végigjárnotok a We Love Budapest szecessziós városi sétáját is. 

Cimkék

Hasonló tartalmak

Szabadidő

Kiscelli To Go – Lajta Béla 150

A Kiscelli Múzeum négyalkalmas városi sétasorozat negyedik, egyben utolsó megállója a Rákóczi út és a Vas utca Lajta Béla által tervezett épületei: az egykori Budapest-Erzsébetvárosi Bank Székháza, ma a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány és a Vasedény épülete valamint a Vas utcai egykori Főváros VIII. kerületi felső kereskedelmi iskola, ma Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Széchenyi István Kereskedelmi Technikum épülete.

Szabadidő

A Buitenzorg-lak kertje nyomában

Március 8-án egy különleges sétán zarándokolhatjuk végig a kertben látható, szuvenírként hazahozott vagy utólag megrendelt keleti műtárgyakat, megismerve az Ázsiában őshonos növényeket, a kínai és japánkerti elemeket.

Szabadidő

Így cicáztunk régen Budapesten – Kedvenc képeink a Fortepanról

Legyen szó aranyos házi cicusokról, a macskakiállítás szépségeiről vagy éppen metrón utazó cicákról, a Fortepan bővelkedik a jobbnál jobb képekben.

Neked ajánlott

A