Miss KK közel 13 éve foglalkozik street arttal, a divat iránti kötődés nem véletlen, hiszen textiltervezőnek tanult, 2014 óta pedig a Sugarbird grafikusaként dolgozik. Első munkáját a Clark Ádám téren a 19-es és 41-es villamos megállójában helyezte ki, babái azonban mára világhírre tettek szert: hírességek fotózkodnak munkáival, a megmintázott sztárok pedig sorra osztják meg munkáit a közösségi platformokon.

We Love Budapest: Alkotásaid legfőbb szereplői különböző celebek, akik emlékeztetnek az öltöztetőbabákra. Honnan jött ez az ötlet? Emlékszel, hogyan született meg az első „baba”?
Miss KK: Szakközépiskolában el kellett készíteni egy választott téma alapján saját magam által tervezett és varrt ruhát, amihez divatrajzot, vagyis egy illusztrációt is kellett csatolni. Idő hiányában összevagdostam különböző anyagdarabokból és magazinokból egy montázst. Mivel már előtte is érdekelt a graffiti és a street art vonal, tudtam, hogy egyszer ezzel fogok foglalkozni, és valami saját, egyéni karaktert szeretnék megalkotni, de még nem volt meg az irány. Miután elkészült ez a bizonyos „divatrajz”, egyből összeállt, hogy mit fogok ragasztani az utcán.

WLB: Kiket ábrázolnak a babák? Miből merítesz ihletet vagy inspirációt?
Miss KK: Először mindig az idézetek fognak meg, olvasok vagy hallok valamit, ami éppen akkor jellemző a saját életemre is, és egyből megragad. Utána arra építem a ruhákat, az arcot és a baba hangulatát.

WLB: Volt valamilyen emlékezetes sztorid a munkáid kihelyezésével kapcsolatban?
Miss KK: Nagyon körültekintő vagyok, ezért nem volt még komolyabb összetűzésem. Az, mondjuk, vicces volt, hogy amikor Josh Brolin (Thanos a Bosszúállókból) Budapesten volt a családjával, lefotózta egy babámat, amire amúgy valaki ráfirkálta, hogy hülye kurva. Dua Lipa húga is fotózta már le babámat Londonban, illetve tök menő, hogy egyre több tervező és modell – akik szerepelnek a babán – osztja meg a munkáimat a saját oldalán.  

WLB: A Sugarbird grafikusaként dolgozol, munka mellett mennyire jut időd a street artra?  
Miss KK:
Hét éve tervezek grafikákat a Sugarbirdnél, sőt vannak olyan termékek, melyek csupán egy-egy grafikai munkának indultak, de mára rendszeres, visszatérő kollekcióvá fejlődtek: ilyen a Queen és a Czukormadár témák. Továbbá én tervezem a Disney-, a Zsolnay- és a Frida Kahlo-kollekciók grafikai irányát is. A Sugarbird 80%-ban grafikázott termékekre épül, ezért ez a munka teljes embert kíván. Viszont havonta minimum egyszer mindig el tudok menni ragasztani is.   

WLB: Magyarország első női street art művészeként tartanak számon. A munkáidon is sokszor megjelennek hol ironikus, hol megfontolandó Girl Power-mondatok. Hogy állsz ehhez a kérdéshez?
Miss KK: Olyan mezőnyben könnyű első számúnak lenni, ahol egyedül vagyok. Nem tudok mondani most hirtelen más női street artost itthon. A versengéstől és az összehasonlítástól egyébként teljesen kivagyok, bár én is mindig összehasonlítgatom magam másokkal szakmai téren. Őrület.  

WLB: Miért pont paste-up (felragasztós) munkákat készítesz? Milyen sajátosságai vannak ennek a műfajnak?
Miss KK: Számomra azért ideális, mert addig készíthetem és tervezhetem a babát a számítógépen, ameddig csak akarom. Nem a kihelyezése pillanatában készül, mint a graffiti. Természetesen a helyszín is ad hozzá, de a fő elemen addig tudok dolgozni, amíg teljesen meg nem elégszem vele.  

WLB: Mi alapján döntöd el, hova kerülnek a munkáid? Előre kinézed, vagy random teszed ki őket?
Miss KK:
Fontos, hogy sokan lássák, forgalmas hely legyen, és időtálló. Belváros, pezsgő, nyüzsgő helyek. Sokat sétálok, és jellemző, hogy előre kinézem a célpontot, de mindig viszek magammal több babát, és ha menet közben meglátok egy-egy ígéretes helyszínt, akkor ragasztok oda is.  

WLB: Tudsz mondani pár helyet (környéket), ahol meg lehet nézni a legfrissebb munkáidat?
Miss KK: A legfrissebb munkám nem illegál, hanem egy izgalmas együttműködés a Jägermeisterrel. Hét magyar művész tervezett saját címkét, és egy-egy bár kirakatát dekorálhattuk ki. Az én installációm a Király utcában látható, a Csipesz Barban. De babákat a Madách tér környékén mindig találni, például a Központ, a Telep és a Konyha mellett.

WLB: Milyen a viszonyod Budapesttel? Mi a kedvenc helyed a fővárosban?
Miss KK: Nyitott kapcsolatban élek Budapesttel, de időről időre beleszeretek Barcelonába is. Azt viszont butaságnak tartom, hogy „külföldön mindig minden jobb”, szerintem mi alakítjuk a környezetünket és minden mást is magunk körül. A legkedvencebb hely nekem mindig az otthonom, de ha mondani kell valami mást is, akkor legyen a Füvészkert.  

Címkék