Csepel ugrásszerű fejlődésének záloga a Budával és a szomszédos kerületekkel való gyors és közvetlen összeköttetés megteremtése – ezt szolgálja az új Duna-híd építése is, amelyen nemcsak kerékpárút és járda, hanem kétvágányú villamosvonal is lesz. Most ennek tervezése indul el.

Az új Duna-híd megépítésének célja a belváros forgalmának csillapítása, a rozsdaövezetekkel teli Dél-Budapest, valamint a Duna főmeder és mellékág menti területeinek fejlesztése. A híd tervezésére 2017-ben kiírt nemzetközi pályázatot a holland UNStudio és a brit Buro Happold Engineering alkotta tervezői konzorcium nyerte. A híd irányonként két új forgalmi sávon kapcsolja majd össze a déli kerületeket és városfejlesztési övezeteket, lehetővé téve a forgalomcsillapítást. A hídon széles kerékpárút, kényelmes gyalogosjárda és új villamosvonal is épül.

„A tervezett vonal a budai Fehérvári úttól Észak-Csepelen keresztül a pesti Gubacsi útig tart majd. Öt, akadálymentes megálló lesz az új vonalszakaszon. Az új villamosvonal a Budai Fonódó villamoshálózat vonalait tudja majd összekapcsolni Újbuda felől a dél-pesti vonalhálózattal és a Határ úti metróállomással” – írja Vitézy Dávid a Facebook-oldalán. A villamosvonal a híddal együtt épül meg, tanulva a Rákóczi híd vonalának példájából, ahová két évtizeddel a híd megépülése után került fel a villamos. Ráadásul ezzel a szakasszal kerül először villamos a szigetre.

A kapcsolódó úthálózat városias jellegű lesz, a villamosok fasorok és zöldfelületek között haladnak majd. Az új vonalról a H6-os (ráckevei) és a H7-es (csepeli) vonalra is át lehet majd szállni. A szakaszon öt akadálymentes megállót alakítanak ki: Fehérvári út–Andor utca csomópont, Szerémi út, Budafoki út, Weiss Manfréd út, Soroksári út.A legvalószínűbb egy olyan villamosjárat, amely a Határ út metróállomástól indul és a Határ úton, illetve a Gubacsi úton éri el az új szakaszt. A két hídon és Csepelen áthaladva a Fehérvári úton északra kanyarodik, becsatlakozva a meglévő Budai Fonódó villamoshálózatba, majd Újbuda központ, a Móricz Zsigmond körtér, a Villányi út, a BAH-csomópont, az Alkotás utca, a Széll Kálmán tér felé közlekedik tovább Budán” – írja Vitézy.

Címkék