Friss heti programajánlónkat a március 4-én bejelentett újabb korlátozások figyelembevétele mellett állítottuk össze, így néhány kivételtől eltekintve szinte kizárólag online programokból válogattunk nektek. Ezek között találhattok színházi bemutatókat, nőnapi programokat és neves fesztiválokon díjazott filmeket is, de – a filmeknél maradva – a következő napok egyik legjelentősebb eseménye, a Budapesti Építészeti Filmnapok is helyet kapott ajánlónkban.

Március 4., csütörtök

A március 4. és 13. között zajló, 13. Budapesti Építészeti Filmnapok fő témái ezúttal az újrakezdés és az újrakapcsolódás: az egyén és a közösség újra egymásra találása, a szolidaritás, a másokkal szembeni empátia, a természettel való tudatosabb, érzékenyebb viszony, a környezetszennyezés nélküli utazás, valamint a fenntartható fejlődés víziója. Az idei hívószavakra több mint egy tucat, díjakkal már elismert és újonnan debütáló film reflektál a program keretében.

Kortárs Építészeti Központ szervezésében megvalósuló fesztivál küldetése, hogy évről évre körképet adjon a világot, a régiót és Magyarországot aktuálisan foglalkoztató építészeti kérdésekről, valamint találkozási pontként szolgáljon építészek, filmkedvelők és érdeklődők számára egyaránt. Az építészetet és a városfejlesztést közös ügynek tekinti, ezért célkitűzése, hogy párbeszédet kezdeményezzen az épített és a nem épített környezetről, továbbá gondosan válogatott programjával gondolkodásra és cselekvésre ösztönözze közönségét.

További infók 

A Stereo Akt és a Füge Produkció Ex Katedra című közös új előadása a szereplők személyes történeteire épül, amelyek egy különleges korszakot idéznek fel: az iskola első napjától a kamaszkor kezdetéig tartó időszakot.

A szereplők ma ugyan egy színpadon állnak, ám sokféle háttérből érkeztek. Van köztük, aki vidéken, van, aki külvárosban, és van, aki Budán nőtt fel. Van, akinek a családját tönkretette a ránk köszöntő kapitalizmus, és van, akinek meghozta a szerencséjét. Van, aki alternatív iskolába járt, van, aki keményvonalas, poroszos rendszerben tanult. A történetek olyan, sokak által megtapasztalt jelenségeket mutatnak be, mint az iskolai bántalmazás és rasszizmus, tiltott szerelmek és legjobb barátságok, versengés és kudarcok, beilleszkedési nehézségek és tanári önkény.

Az Ex Katedra online premierje március 4-én 19 órától lesz látható, a SzínházTV felületén. 

További infók 

Március 4-től ismét mindennap látogatható az Alcsúti Arborétum, így még elcsíphetjük a minden évben rendkívül látványos hóvirágszezont. Az arborétum hétfőtől péntekig 10 és 18 óra között látogatható a hatályos járványügyi szabályok betartása mellett.

További infók 

Március 5., péntek

Március 5-én 20 órától a Honeyland című északmacedón dokumentumfilmet vetítik a Budapesti Távmoziban. Tamara Kotevska és Ljubomir Stefanov egy csendes és varázslatos világú esztétikai felkiáltójelet tett nekünk okulásunk érdekében mozivászonra, ami jelzi, újra meg kell tanulnunk a természettel együtt élni. A filmesek erőfeszítését a Sundance Film Festival 2019-ben több díjjal jutalmazta, 2020-ban pedig Oscarra is jelölték a legjobb dokumentumfilm kategóriában.

További infók

Március 6., szombat

Történelmi kulisszák között, 1568-ban játszódik Schiller nagy klasszikusa, a Don Carlos, amelyben II. Fülöp spanyol király az inkvizícióra támaszkodva próbálja összetartani a világ legnagyobb keresztény birodalmát. Miközben az uralkodó rendszer a zászlójára tűzött értékrendet céljai érdekében önkényesen kiforgatja és a cselekvés lehetőségétől a másként gondolkodó fiataljait teljesen elzárja, Németalföldön már készülődik az a szabadságmozgalom, amely majd kirobbantja Európa első polgári forradalmát. Egy zárt rendszer totalitásában, ahol a társadalmi szolidaritás leépült, a változtatás lehetőségébe vetett hit elveszett, néhány fiatal úgy dönt, nem éri be azzal, amit készen kap. Eszméik, vágyaik, öntudatuk hajtja őket, hogy nekifeszüljenek az őket és embertársaikat személyes szabadságukban korlátozó világnak. Szembekerül egymással király és alattvaló, férj és feleség, apa és fia. Társadalmi szerepeik és személyes viszonyaik összekeverednek a konfliktusokban – a Don Carlosban elválaszthatatlan egymástól a politikai, a családi és a szerelmi tragédia.

A Radnóti Miklós Színház előadásának online bemutatójára március 6-án 20 órakor kerül sor, a SzínházTV-n.

További infók

Az ellenállhatatlan humorú, A vérszipoly című zenés rímdráma Seholsincs országban játszódik, félkegyelmű grófok, melléküzemági bunkó és a rémirodalom főhősei: boszorkány és vámpír a szereplők. És persze főszerepben a nő, a kielégíthetetlen feleség, a fehérmájú grófnő , akinek fixa ideája, hogy vágyait egy vámpír elégítené ki a legjobban. Az öregecske gróf a problémát egy álvámpír felbérlésével orvosolná, akit a tervek szerint a helyi téesz egyik parasztja „alakítaná”, ám ekkor színre lép az igazi vámpír... A két szerző vagy harminc évvel megelőzte korát. Vér, szex és klasszikus vígjátéki elemek működtetik a darabot, melynek online premierjét szintén március 6-án tartja a Centrál Színház, 19 órától.

További infók 

Március 7., vasárnap

Különleges ízkombinációjú pizzák sülnek március 7-én, vasárnap a budaörsi Major fatüzelésű kemencéjében. Ezúttal a magyar konyha klasszikus főzelékeinek ízvilágát csempészik hosszú kelesztésű, vadkovászos pizzatésztáikra.

További infók

Nőnap alkalmából olyan filmek kerülnek terítékre a Budapesti Távmoziban március 7-én és 8-án, melyek nőknek vagy nők által készültek, illetve a nőkről szólnak. Ismét elérhető lesz online például a Portré a lángoló fiatal lányról, a Mustang, a Fűzfa, Szobalány és a Manifesztum című film is.

További infók 

A Magyar Nemzeti Múzeum a nemzetközi nőnap előestéjén, március 7-én 19 órakor új, virtuális kiállítást nyit, Nőnek való vidék? címmel. A múzeum Facebook-oldalán közvetített online megnyitón a kiállítás régész kurátorai és Oltai Kata művészettörténész, kurátor beszélgetnek arról, hogyan jelennek meg a múzeumok gyűjteményeiben és kiállításaiban a különböző korok asszonyainak, lányainak a tapasztalatai, emlékezete.

További infók 

Március 8., hétfő

A korábbi évek hagyományának folytatásaként nőnap alkalmából tavaszi virágokkal és egyedi kompozíciókkal várja a vásárlókat a Grajnai pop-up virágbutik a Czakó Kertben. A virágok mellett házi fánkkal lehet majd kiegészíteni a nőnapi köszöntéseket, melyet a Czakó Kert saját főzésű lekvárjával kínálnak.

További infók 

Március 9., kedd

Regényein nemzedékek nőttek fel, jellegzetes, fanyar humorát és abszurd fordulatait ezer közül is felismerjük. Rejtő Jenő március 9-én az A38 Hajón köt ki – életművét Radó Denise, Harsányi Gábor színművészek elevenítik fel Thuróczy Gergely szövegválogatása alapján. Az estet az A38 YouTube-csatornáján közvetítik.

További infók

Március 10., szerda

Az egyiptomi forradalmat megelőző hetekben Noredin, a korrupt kairói rendőrség egyik nyomozója egy bárénekesnő meggyilkolásának ügyét vizsgálja a Nílusi Hilton Szállóban. Az ügyről, amely eleinte egyszerű gyilkossági esetnek tűnik, hamarosan kiderül, hogy egy egyre nehezebben felgöngyölíthető, szerteágazó bűncselekmény-sorozat része, amelyben az egyiptomi felső tízezer is érintett. Noredinnak szembe kell szállnia az egész rendszerrel és önmagával is.

A kairói eset című krimi 2017-ben elnyerte a Sundance filmfesztiválon a zsűri nagydíját, most pedig ismét vászonra kerül, még ha csak virtuálisan is. Március 10-én a Budapesti Távmozi felületén nézhetjük meg, 22 órától.

További infók

Címkék