2020 meglepően jól alakult a sétacégeknek, hiszen egy szabadtéri vezetett séta még mindig biztonságos kultúrprogramnak számított a tavasztól őszig tartó időszakban. November óta már ők sem szervezhetnek rendezvényt, de a Sétaműhely kitalált egy megoldást, ami szabadságszeretőknek, sportos érdeklődőknek különösen ajánlott.

A gyülekezés-, érintkezés- és beszélgetésmentes sétákat csupa rejtély övezi. Az érdeklődők röviddel a program kezdete előtt, e-mailben kapják meg, hogy hol találják meg a fülhallgatót, amin keresztül hallgathatják majd a sétavezetőt, illetve egy feladatot, amelynek megoldására 30 perc áll a rendelkezésükre. A sétavezető kicsit messzebb jár majd előttük, de ha a résztvevők megakadnak vagy segítségre szorulnak, utolérhetik és kérdezhetnek tőle. Amúgy pedig kényelmesebben szétoszolhatnak az útvonalon, hallgathatják a vezető meséit, a végén pedig felakaszthatják a füleseket a kijelölt pontokra.

Természetesen más ezeknek a sétáknak a  tematikája, mint a korábban megszokottaké. Nincsenek megállók, folyamatosan mozgásban van az ember. Míg korábban egy adott épület előtt megállt a csoport, és sorra vették egy épület részleteit, addig a gyülekezésmentes alkalmakon általánosabb kulturális-történelmi információk hangoznak el a város vagy az adott városnegyed egészéről. Eddig az Andrássy úton, a Margitszigeten és a pesti Duna-korzón szerveztek ilyen, egy-másfél órás sétákat, a következő alkalom pedig március 21-én lesz, Újlipótvárosban és Angyalföldön, a Pozsonyi úton.

A Sétaműhely meghirdetett több kültéri sétát is márciusra és áprilisra, egyelőre optimisták, és várják, hogyan alakulnak a március 1-je utáni rendelkezések. Ha továbbra sem engedélyezik a szabadtéri rendezvények ezen formáját, akkor újabb gyülekezésmentes sétákat fognak hirdetni. A város teljesen önálló felfedezésére szolgáló Önjáró Sétalapok körét is bővítik majd a következő hetekben. 

Címkék