Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Kultúra

60 év gramofonlemezeit hallgathatjuk meg az Országos Széchényi Könyvtár legújabb online adatbázisában

Bő fél éven belül az ötödik online tartalomszolgáltatását indítja el az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK). Ezúttal több mint 2600 digitalizált hangfelvétel válik elérhetővé a nagyközönség és a kutatók számára a Hangtár nevű digitális adatbázisban. A régi gramofonlemezek előadói között ott találjuk Blaha Lujzát is.

A magyar kultúra napján, vagyis január 22-én startolt az oldal, a több mint 150 órányi archív hanganyagot tartalmazó Hangtár. A könyvtár Színháztörténeti és Zeneműtár gramofonlemez-gyűjteményének anyagából válogattak, és a válogatás folyamatosan bővül. A böngészni vágyók tíz kategória közül válogathatnak, a tájékozódást pedig gazdag tárgyszókészlet, részletes bibliográfiai adatok és jó minőségben digitalizált címkefotók segítik. A fókuszban a zenei műfajok állnak, de prózai hangdokumentumok is helyet kaptak a válogatásban. A könyvtár gyűjteményében az 1904 és 1962 közötti időszakban megjelent, hazai gyártású lemezek találhatók – bár vannak köztük külföldön kiadottak is (ezeket 1902 és az 1950-es évek vége között rögzítették).

A most indult honlapon többségében 1926 utáni, már mikrofonnal készült és emiatt jobb minőségű felvételeket hallgathatunk meg, de a korai, akusztikus hangrögzítési eljárással rögzítettek is képviseltetik magukat. A legkorábbi felvételen a legendás Blaha Lujza hallható – ez 1902-ben készült, Budapesten. A gramofon egyébként a 19. század végén jelent meg, széles körben pedig a két világháború között terjedt el, és alapvetően változtatta meg a zenehallgatási szokásokat, a közízlést, és jelentős hatással volt a társas életre is.

Cimkék

Elérhetőségek

Hasonló tartalmak

Kultúra

365 Oldtimer Kiállítás

December elsején nyílt meg a különleges járműkiállítás, a 365 Oldtimer. Az egész évben látogatható rendezvény gazdag és változatos gyűjteményt kínál, az autóipar sokszínűségét megvilágítva, és kiemelt figyelmet szán az oktatásra is. A 365 Oldtimer Kiállítás büszkélkedhet három olyan autóval, amelyek közül csak egy-egy létezik a világon. A legkorosabb jármű a gyűjteményben, a Renault Skiff Labourdette Carrose éppen most 110 éves. Megtekinthető a Galambos József alkotta Ford T modell truck (1926) is, amivel régen még jeget árultak Amerikában, és ami idővel az autóipar egyik alapkövévé vált.

Kultúra

Macskafogó a Corvinban

December 9-én és 10-én minden idők legjobb magyar rajzfilmjét nézhetjük újra 15:30 órai kezdettel, a Corvin moziban. Ternovszky Béla rendező és Nepp József író 1986-ban készült, minden korosztály számára egyaránt szórakoztató rajzfilmje tökéletesen egyesíti magában a kaland-, a gengszter- és a kémfilmek legszebb hagyományait, és utánozhatatlan humorával egyúttal kacagtatóan parodizálja is ezeket a zsánereket.

Kultúra

Sárkány Éve Lampion Fesztivál a Biodómnál

A Sárkány Éve Lampion Fesztivál egy színes és varázslatos világba vezet, amely a fény és árnyék játékával vár bennünket december 16-tól február 24-ig. Az Állatkerti körúton lévő Biodóm kertjében a kínai kultúra iránt érdeklődőket mindenképp megszólítja, de a családosoknak is érdemes belépni ezen a mágikus kapun, hiszen bent 5-8 méteres installációk fogadnak, a sétányon haladva pedig karibi flamingókkal, sarkvidéki jegesmedvékkel, játékos csimpánzokkal, egzotikus állatokkal is találkozhatunk.

Kultúra

Tandori 85

December 9-én Tandori Dezsőre emlékeznek a Három Hollóban. A költő 85. születésnapja alkalmából szervezett összművészeti esten lesz Tandori gombfocitorna, kerekasztal olyan művészekkel, mint 6363, Simon Márton, Závada Péter, 19 órától pedig koncert zárja a programokat.

Neked ajánlott

A