Egy, a Tilos az Á-hoz kötődő zenekarokról, emlékekről szóló Facebook-csoportban Györkefalvi Péter, Kováts Péter, Nemes Mihály, Pálffy András, Somogyi Zoltán aláírásával osztották meg a hírt, hogy eredeti helyén újranyitják a klubot – amint a járványhelyzet engedi.

A Tilos az Á 1990-ben nyitott meg a Mikszáth téren, a mai Zappa Bisztró helyén, és az underground kultúra fontos helyszínévé vált. Itt alakult meg a Tilos Rádió, a Táp Színház elődje, a Tilos az Á Performance, a Vákuum TV, a Rádió C. Több rendőrségi razzia is történt a helyszínen, 1995-ben pedig hatóságilag bezárták.

A posztban az áll, hogy idén tavasszal a Zappa Bistro helyén, a Mikszáth tér 2. alatt újranyit a kultikus hely. Megemlítik a közelmúlt történéseit, a Wichmann kocsma és a Márványmenyasszony elbontásának híreit. „Ez a hely mindig is Tilos az Á marad, bárki bármikor is próbálkozott korábban más elnevezésekkel. A Wichmann-kocsma és a Márványmennyasszony szétrombolása még erősebben ráébresztett minket felelősségünkre. Arra vállalkozunk tehát, hogy újraélesszük Budapest egy fontos kulturális emlékét. Mi, a Kuplung, a Zöld Pardon, az Instant egykori alapítói és gazdái, most újra életre keltjük a bennünk élő múltat, és átvezetjük azt a jövőbe.

Az új, zenés bisztró létrehozásával nem akarják egy az egyben „klónozni” a Tilos az Á-t és veszni hagyni azt a tudást és tapasztalatot sem, amit az elmúlt tíz évben a Zappa magára szedett. „Modern belsőépítészeti és berendezési megoldások használatával, valamint egy kulturális szervezői szemlélet alkalmazásával olyan közösségi életteret alakítunk ki, ahol mindenből sugárzik a zene, ahol a sokszínűség, az elfogadás és a nyitott gondolkodás friss érzései áradnak. Zenés bisztrót, ahol összeolvad a gasztronómiai és az esztétikai élmény. Ahol még hisznek a művészet erejében. Ahol az egyetemisták ugyanúgy otthon érzik magukat, mint az egykori rendszerváltók, a turisták pedig olyan közegbe és életérzésbe csöppenhetnek bele, amit máshol nem tapasztalhatnak meg Budapesten” – áll a levélben.

Címkék