A sok évtizedes hagyományra visszatekintő szakmai pályázaton immár harmadik éve családi ház és lakóépület kategóriában is fődíjat oszt ki a zsűri. Idén az Archikon tervezésében felújított Budai Vigadó és egy hűvösvölgyi családi ház (melynek tulajdonosa maga is építész) nyerte el a díjat. A két fődíj mellett hét különdíj és kategóriánként egy-egy közönségdíj is gazdára talált.

Az Év háza pályázat az elmúlt évek alatt kinőtte magát a szűk szakmai keretek közül, és ma már a nagyközönség számára is ismert elismerésnek számít. A pályázat kiírásában olyan szakmai szervezetek vesznek részt, mint a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara és a Magyar Építőművészek Szövetsége, míg a zsűrizésben Ybl-díjas építészek vesznek részt. Idén 20 középület és 33 családi ház került a döntőbe, közülük két fővárosi épület hozta el a díjakat.

Talán a mai napig kevesen tudnak arról, hogy a Pesti Vigadó mintájára 1900-ban Budán is épült egy. A második világháború során a Budai Vigadó épülete súlyosan megsérült, csak részlegesen állították helyre, a 2007-es felújtás csak a homlokzatra koncentrált, így a belső terek és a gépészet folyamatosan pusztult. Az Archikon tervezésében megvalósuló rekonstrukció során azonban egy tágas, világos tér jött létre, az előtérben pedig pompásan előbukkantak a csodaszép kora szecessziós díszítések is. A Budai Vigadó épületében ma a Hagyományok Háza működik. 

A Jakabfi-Kovács Boglárka és Gyürki-Kiss Pál tervezésében megvalósult hűvösvölgyi lakóház frappáns telepítésével, utcafelőli zártságával, izgalmas tereivel, meg persze a realitásra és józanságra való törekvésével nyerte el a zsűri tetszését. 

Címkék