Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

látnivalók és kultúra

szerkesztés

Arisztokrata pompa és kortárs megoldások – így fest a felújított Károlyi-Csekonics-palota

Szerzők

  • Jász Annamária

2020. 09. 16. 15:42

Különleges épületegyüttes a Károlyi-Csekonics palota, ahol az eredetileg is kettős építészeti jelleg a felújítást követően csak erősödött. A két szélsőséget képviselő architektúra ezúttal izgalmas és indokolt is: ma már nem egy grófi család és személyzete, hanem sok száz egyetemista fogja napi szinten használni, szeptembertől a Károli Gáspár Református Egyetem veszi birtokba az épületet. Bejártuk a műemlékvédelmi szigor és a bátor kortárs belsőépítészeti megoldások kontrasztját ötvöző, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a Nemzeti Múzeum szomszédságában található egykori úri rezidenciát.

A telek már az 1840-es évek óta a Csekonics család birtokában volt, Csekonics Margit pedig nászajándékba kapta szüleitől. Férjével, gróf Károlyi István országgyűlési képviselővel 1891-ben adtak megbízást a családi rezidencia megtervezésére Ferdinand Fellnernek és Herman Helmernek, akik a színházépítés specialistáinak számítottak: ők tervezték a bécsi Volkstheathert, a pesti Vígszínházat, a szegedi és a kolozsvári Nemzeti Színházat és a kecskeméti Katona József Színházat.

A Károlyi-Csekonics palota egyszerre található a Múzeum utca 17. és a Reviczky utca 6. szám alatt, két szárnya eredetileg is elkülönült egymástól fizikailag. A grófi család a Múzeum utcai részben lakott, míg a személyzet a mellette lévő, Revicky utcai kiszolgálóépületben, ahol az istálló is helyet kapott.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

A neobarokk rezidenciát kocsifelhajtó kötötte össze az egyszerűbb, Reviczky utcai szárnnyal, melynek (jelenleg aulaként) funkcionáló terében haladt át a lovaskocsi, hogy a díszes kapuban kiszállhassanak az úri népek. A két épületet ezen a részen ma egy bezöldített udvar köti össze, alatta pedig vízgyűjtő vasbeton medence rejlik.

Az aula

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

A Múzeum utcai épület az udvar felől

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Az egykor rangos társasági eseményeknek és báloknak helyet adó Múzeum utcai palotát szigorú műemlékvédelmi szempontok szerint rekonstruálták. Csekonics Margit és férje valószínűleg el lenne ragadtatva, ha végigsétálna a minőségi anyagokból, archív fényképek, képeslapok, régi tervrajzok alapján, művészettörténészek közreműködésével újjávarázsolt termeken. Felújították és helyreállították a Thék Endre műhelyében tölgy- és hársfából készült, gyönyörűen faragott, immár világos színben pompázó körlépcsőt, az emeleti szalonok enteriőrjét és díszeit. A hallban és az ebédlőben az eredetihez hasonló, világos árnyalatú feszített textilekkel dekorálták a falakat, míg a szivarszobában a helyszínen talált tapétafoszlány alapján tervezték meg a látványos dombornyomott burkolatot.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

A szivarszoba mintái

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

A legnagyobb attrakció a bálterem, ahol Lotz Károly korábban teljesen megsemmisült, Bacchus diadalmenetét ábrázoló mennyezetfreskóját alkották újra: a festmény témája enyhén pikáns ambivalenciát hoz a református egyetem hangulatába. Az elmúlt évtizedekben teljesen máshogy festett a bálterem (korábban vetítőteremnek használták), a felújítási munkálatok során az archív fotóanyag mellett a padlóból előkerülő aranyozott gipszdarabok, műmárvány és festéknyomok segítették a művészettörténészeket.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Méltó módon hasznosították újra a palota különlegességét, a maga korában ritkaságnak számító modern elemet, a falikürtőkből és padlócsatornákból álló légfűtéses rendszert: néhány helyen sikerült helyreállítani a régi járatokat, és a jelenlegi technikai elvárások szerinti szellőzőrendszert telepítettek bele. A befúvási pontokat a hall és az egykori ebédlő díszes falburkolatában kell keresni.

A palota reprezentatív termei a dékáni hivatal, az egyetem vezetősége és a tanárok otthona lesz, míg a diákság a gyökeresen más építészeti stílusú Reviczky utcai épületben éli majd mindennapjait.

Rekonstrukció szabadabban értelmezve

A Károlyi-Csekonics palotának számtalan funkciója volt az évtizedek során: Csekonics Margit halála után a Baross Szövetség Kereskedő Iparos és Rokonszakmák Egyesülete működött itt, majd otthont adott nagykövetségeknek, az Országos Műszaki Könyvtárnak, hallgatói információs központnak, legutóbb a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal irodáinak. 2015-ben született kormányzati döntés arról, hogy az épület a felújítás után a Magyarországi Református Egyház tulajdonába kerül.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

A történelem és a tulajcserék hátrahagyták ujjlenyomataikat az épületegyüttesen, leginkább a Reviczky utcában, ahol egyrészt világháborús károkkal is számolni kellett, másrészt olyan drasztikusak voltak az 50-es évekbeli szintráépítések, hogy a pinceszinti tartófalak már a töréshatáron voltak. Az aulában az eredeti nyílásrendet és architektúrát követve építették újra az oldalszárnyakat, melyek hófehér színükkel szándékosan elkülönülnek az eredeti, homokszínű falaktól. Ezt rögtön a kapun az aulába lépve szemrevételezhetjük. Innen nyílik egy kis lépcsőház, amelyet műemlékvédelmi szempontok szerint újítottak fel, akárcsak a külső homlokzatot. Ezeket leszámítva szabad kezet kapott a FormiConcept-Cubo tervezőcsoport, akik a tervezés során igyekeztek olyan kompromisszumokat kötni, melyek tiszteletben tartják az épület múltját, de megfelelnek a kor és az oktatási funkció kihívásainak is.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Egy modern, kortárs belsőépítészeti megoldásokkal kialakított, világos tónusú, kényelmes és praktikus egyetemi tér jött létre a legkorszerűbb gépészeti és világítástechnikai megoldásokkal. A pincében és földszinti részen egy 198 fő befogadására alkalmas konferenciaterem és egy 120 fő befogadására alkalmas előadóterem épült, a pincerésztől felfelé egy látványos zöldfal húzódik a magasba a szinteket összekötő függőleges térben.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Az emeleteken kisebb előadókat, tantermeket és tanári szobákat alakítottak ki, illetve zöldtető és kis pihenőterasz is helyet kapott fent. A régi fényképek alapján rekonstruált, világháborúban elpusztult toronysisakok is visszakerültek a helyükre. Egyszerű halandó az utcán járva mindebből a Reviczky utcai bejárat homlokzatát veheti szemügyre, mely szerényebb ugyan, mint a neobarokk Múzeum utcai társa, de így is jólesik megcsodálni így, végre kordonok nélkül.

Hasonló tartalmak

Admin mode