Ha igazi pörgős, vidám esték után áhítozunk, ha hiányzik a népzene, ha nem vagyunk nagy népzenerajongók, de megismerkednénk vele szívesen, a szabad ég alatt, barátságos környezetben múlathatjuk az időt a Benczúr Kerti Esték népzenei sorozatán, hat estén át. Az első három koncertet a Facebook-oldalunkon élőben közvetítjük!

A Benczúr Kert hűsítő italokkal, grillterasszal és pompás talpalávalóval várja a koncertek és a zene szerelmeseit júliustól szeptemberig tartó programsorozata során. Az idei első koncerten, július 1-jén a Branka Trio áll színpadra Básits Branka, Junior Prima-díjas énekesnővel. Branka magyar-szerb származású zenész, ezekből a tradíciókból merítkezik, a hallgatót egy fel nem fedezett, örökérvényű igazságokkal teli absztrakt univerzumba repíti.

Július 15-én a magyar táncházmozgalom egyik izgalmas csapata, a több mint tíz éves zenei múltra visszatekintő Korinda lép fel. Bár a fő irányvonalat a zenekar számára a moldvai csángó népzene jelenti, foglalkoznak gyimesi, barcasági, valamint székely és román területek zenéjével is, melyek szintén a repertoárja részét képezik.

Július 29-én a hazai népzenei élet meghatározó képviselője, a Zagyva Banda zenél. Családi gyökereik a Galga vidékéről erednek, éppen ezért különösen a szívükön viselik a Galga mente népzenei kultúrájának megőrzését, ápolását, népszerűsítését. Repertoárjukban az otthonról hozott népzenén túlmenően a Kárpát-medence magyarságának és más nemzetiségének népdalai és táncmuzsikái is szerepelnek.

Augusztus 19-én a Dalinda a’capella együttes autentikus és modern hangzással és indaszerű játékossággal adja elő a magyar népi dallamokat. A koncertet követően a fiatal, de tapasztalt zenészekből álló Bazseva húzza a talpalávalót, a koncertek után pedig táncházzal várják az érdeklődőket.

Szeptember 2-án az átható hangú énekesnő, Lakatos Mónika tolmácsolja az oláh cigány dallamokat, a Romengo zenészeivel és a Lakatos Mónika és a Cigány hangok formáció énekeseivel. Az utolsó estét szeptember 9-én szervezik, Koncz Gergely és barátai töltik meg népzenével a Oktogontól néhány perc sétára lévő kerthelyiséget.  

A koncertekre a belépő egységesen 1000 Ft, érdemes időben lecsapni rájuk a korlátozott kapacitás miatt! Ha esetleg lemaradtok, az eseményeket a Halmos Béla Program Facebook-oldalán is élőben követhetitek majd, illetve az első három alkalmat a Facebook-oldalunkon is!

Címkék