A kormány Budapesten is feloldja a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozást és a főváros mindig két hét késéssel követi majd a vidéket – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, a Facebookon közzétett felvételen.

Orbán Viktor elmondta, hogy az elmúlt napokban történő szakmai egyeztetések után úgy döntöttek, hogy a csökkenő új megbetegedések számát látva Budapesten is feloldják a kijárási korlátozásokat. A további enyhítések kapcsán az is kiderült, hogy az újabb lazítások mindig két héttel fogják követni a vidéki szabályozásokat.

A miniszterelnök felhívta továbbá a figyelmet, hogy Budapesten különösen fontos a felelősségteljes magatartás és a védőtávolság betartása továbbra is, illetőleg a polgármesterektől azt kérte, hogy ne vegyék félvállról az intézkedéseket, különös tekintettel az idősotthonokra.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az M1-en közvetített bejelentésben kiegészítette Orbán Viktor szavait, a korlátozás enyhítése május 18-án, hétfőtől lép életbe. A másfél méteres távolság megtartása és a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön, valamint a üzletekben továbbra is kötelező lesz, de a közterületek, a parkok és a játszóterek, illetve a vendéglátóhelyek teraszai is megnyithatnak. Korlátozás nélkül látogathatók lesznek a strandok, fürdők, állatkertek, a szabadtéri múzeumok, misék és istentiszteletek is, mindezek mellett pedig az esküvőket és temetéseket is meg lehet tartani, június 15-től a 200 fő alatti lakodalmak is zöld utat kapnak. Érvényben marad ugyanakkor, hogy a 65 éven felüliek csak 9 és 12 óra között mehetnek a boltokba, ez alól kivételt képeznek a piacok, ahol a helyi önkormányzatnak kell kijelölnie az idősek számára fenntartott idősávot.

Címkék