Otthon olvasni a vállalt karantén alatt szuper, de mit tegyen az, akinek nincs több száz kötetes könyvtára a polcon, és a jelenlegi helyzetben azt se teheti meg, hogy tízerekeket feccöl a kedvencei megvásárlásába? Ezeken a magyar és külföldi oldalakon legálisan juthatunk hozzá több ezer kötethez, legyen az kortárs magyar irodalom, Rejtő-összes vagy művészeti album.

Magyar Elektronikus Könyvtár

A legismertebb oldal a Magyar Elektronikus Könyvtár, az OSZK online adatbázisa, ahol többféle formátumban is letölthető elképesztően sok könyv. Az ötlet még a 90-es évek közepén született, mára pedig az egyik legnagyobb online magyar nyelvű gyűjteménnyé nőtte ki magát. A MEK-ben csak magyar nyelvű vagy magyar, illetve közép-európai vonatkozású, tudományos, oktatási vagy kulturális célokra használható dokumentumok kapnak helyet, lassan 20.000-hez közelít a virtuális állomány. Ha a régóta halogatott igazi klasszikusokat akarnánk elolvasni, itt megtaláljuk, legyen az Tolsztoj Anna Karenina vagy Jane Austen Büszkeség és balítélet című műve.

De jó helyen járunk, ha a kedvenc meséinket keressük, mint Lázár Ervin Négyszögletű kerek erdője vagy Karinthy Tanár úr kéreme. A kötelezők is fent vannak, valamint Rejtő és Verne számos klasszikusa is, ezeknék tökéletesebb kikapcsolódást el sem tudunk képzelni, a humor és a messzi tájak biztos elfeledtetik velünk, hogy a négy fal között ülünk napok óta. Hangoskönyvek is vannak fent – összesen 358 mű, a gyűjteményében jelentős számú kötelező olvasmány nem csupán olvasható, hanem hangoskönyv formájában meg is hallgatható, ezek mind mp3 formátumban le is tölthetőek. Belevághatunk Thomas Mann Varázshegyébe vagy stílusosan Boccaccio Dekameronjába is. 

Digitális Irodalmi Akadémia

A Petőfi Irodalmi Múzeumhoz tartozó DIA, vagyis Digitális Irodalmi Akadémia igazi kincsesbánya annak, aki a kortárs magyar irodalomra éhezik. Itt olyan műveket találunk, amelyek ugyan szerzői jogi védelem alatt állnak, az olvasók számára mégis szabadon hozzáférhetőek. 
 
Itt ingyen elolvashatjuk Bodor Ádámtól a Sinistra körzetet vagy Esterházytól a Kis Magyar Pornográfiától a Hasnyálmirigynaplóig a kedvenceinket, de Nádas Péter, Krasznahorkai László, Moldova György, Szabó Magda megannyi remekműve is fent van, költők közül Kányádi, Nemes Nagy, Pilinszky, Tandori kötetei feledtethetik velünk a négy fal közé zártságot.

Arcanum Kézikönyvtár verstára

A most egy hónapig ingyenesen hozzáférhető Arcanum igazi kincsesbánya minden kutatáshoz, de szépirodalmat is találunk itt. A Kézikönyvtár verstárában talán legtöbbeknek a nagy 20.századiak izgalmasak, de Tinódi Sebestyéntől Arany Jánoson át Dsida Jenőig ívelnek az ingyen elérhető kötetek. 

Agave könyvek

A Könyves magazin írta meg, hogy az Agave Könyvek több szerzője úgy döntött, hogy a következő két hétre ingyenesen letölthetővé teszi a könyveit, valamint Kondor Vilmos a Facebook-oldalán jelentette be, hogy két hétre ingyenesen meghallgatható a Budapest Noir hangoskönyv változata, amelyen Németh Kriszta felolvasásában hallgathatjuk meg a regényt.

Novellák, versek

Aki rövidebb lélegzetvételű irományokat olvasna, az már egy ideje ingyen szemezgethet az Élet és Irodalom publikálta novellák, kritikák, versek közül. Az Index is igyekszik feltámasztani a tárcanovellák hajdan oly népszerű változatát, az oldalon már többször publikált Krusovszky Dénes, Szvoren Edina, Háy János, Grecsó Krisztián vagy Mán-Várhegyi Réka is, a kortárs irodalom és az elmúlt évek dúsan díjazott szerzői. A Litera Mese járvány idején címmel indított felhívást, kortárs írók rövidebb alkotásait publikálják mindennap – eddig olvashatunk Szilasi Lászlótól, Garaczitól, Láng Orsolyától – de az alábbi oldal folyamatosan frissül és bővül. De ne feledkezzünk el azokról az online irodalmi lapokról is, mint a Műút, JelenkorFÉLonline, Apokrif Online vagy Tiszatáj Online, ahol rengeteg vers, novell, slam poetry, interjú, kritika és esszé közül válogathatunk.

Angol nyelvű e-könyvek, hangoskönyvek

Aki pedig angolul olvasna, nos itt is bőven van honnan válogatni. A járvány idejére bezárni kényszerült amerikai New York Public Library e-könyv kölcsönzést indított, amihez tagsági regisztrációra és egy ingyenesen iOS-ra és Androidra is letölthető applikációra (SimplyE) ugyan szükség van, de utána 300.000 könyvhöz kapunk hozzáférést. A nagy érdeklődést miatt a köcsönözhető e-bookok száma most három, és van olyan, amire várólista van.

Ha ez sem lenne elég, érdemes kipróbálni a SCRIBD-et, itt regisztrációkor az első hónap ingyenes, és több ezer könyv, hangoskönyv, magazin közül válogathatunk. Kereshetünk kategóriák, népszerűség és ajánlások szerint is.

A Metropolitan Museum több száz művészeti könyve érhető el ingyen, csak győzzük végignézni a kínálatot. Ha elsőre nem célozottan keresünk valamit, érdemes a Collection/Department alatt felsorolt kategóriákat végigpörgetni, és innen választani – pillanatok alatt eljutunk a minket érdeklő topikokig. A Getty Publications oldalán is 300-nál is több könyvük érhető el digitálisan és ingyen, festészet, építészet, restaurálás, fényképezés témakörben. Végül pedig az Open Culture oldalon is keresgélhetünk, itt 800-nál is több e-bookot és majdnem 1000 hangoskönyvet gyűjtöttek össze.

Újabb oldalak és elérhető tartalmak:

Még tovább bővült az online ingyen elérhető könyvek száma és műfaja. Mindenki számára hozzáférhetővé vált április 23-ig a tizenkét kiadó kiadványait tömörítő SZAKTÁRS (Szakkiadók Társulása) adatbázisa. A mintegy 15 ezernyi könyv egy jelentős része friss, magyar nyelvű szakkönyv változatos témákban: történelem, művészettörténet, pszichológia, kommunikáció, filozófia, film, szociológia, de rengeteg szépirodalmi mű is fent van az oldalon, magyar és külföldi szerzőktől is. A 2018-as Nobel-díjat elnyerő írónő, Olga Tokarczuk több műve, mint a Nappali ház, éjjeli ház, Őskor és más idők is olvashatóak, de Bartis Attila: A séta, Péterfy Gergely: A golyó, amely megölte Puskint, Hazai Attila: Budapesti Skizó regényei is fent vannak, vagy a tavalyi Libri közönségdíjas Krusovszky Dénes esszéket, kritikákat tartalmazó kötetete is elérhető, ahogy Simon Márton: Dalok a magasföldszintről verseskötete is.

Egy másik hatalmas idegennyelvű netes adatbázis is megnyílt ideiglenesen, és az korábbiaknál sokkal szélesebb rétegek számára. Az online könyvtárként is működő Internet Archive is feloldotta a példányszámhoz kötődő korlátozását – eddig a rendszer úgy működött, hogy a regisztrált olvasók digitális másolatot kölcsönözhettek a könyvtárból, de csakis annyian, ahány fizikai példány volt az adott könyvből az Internet Archive könyvraktárában. Ezt a korlátozást törölték most el, létrehozva vele a Nemzeti Vészhelyzeti Könyvtárat (National Emergency Library, NEL) 2020. június 30-ig – írta meg az Index. Regisztráció szükséges az oldalhoz, de utána szabadon lehet keresgélni az, 1,4 millió könyv között. A Mai Manó Ház blogja például össze is szedte azonnal az elérhető legérdekesebb fotótörténeti írásokat, szakkönyveket, amelyeket most mindenki szabadon olvashat, de több tucatnyi téma közül lehet válogatni: dizájn, építészet, gyerekkönyvek, sci-fi, csak győzzünk dönteni.

Címkék