Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

budapest

Animált Fortepan-fotókon kelnek új életre Budapest egykori, már nem létező épületcsodái

Az Animatiqua stúdió Eltűnt Budapest című sorozatának első filmjében jól ismert budapesti városrészek múltbeli arculatát ismerhetjük meg.

Az Animatiqua stúdió olyan videósorozatot indít, amiben a régmúlt Budapestje ébred új életre: ma már nem létező terek, utcák, szobrok, kutak és épületek. A koncepció a stúdió alapítójától, Kondacs Andrástól származik, aki bár nem a fővárosban született, de Budapest szerelmese. Azt már régóta tudta, hogy mennyire megváltozott a város képe a II. világháború után, és amikor utánaolvasott ennek, akkor vált számára világossá, hogy az idők során mennyi szépség tűnt el Budapestről. Ekkor döntött a sorozat elkészítése mellett, melyhez Fortepan-fotókat használtak fel, és ezeket animálták meg a minél nagyobb átélhetőség kedvéért.

Érdekes, hogy amikor a filmet nézzük, elsőre gyakran nem is tudjuk, hol járunk, pedig azonnal elárulja a felirat, viszont egyes városrészek tényleg annyit változtak az évtizedek során, hogy szinte rájuk sem ismerni. Az első részben jól ismert városrészekben barangolunk: többek között az Erzsébet hídnál, a Dísz téren és a Duna-korzón. 

Cimkék

Hasonló tartalmak

Illusztrációkon mutatjuk, hogyan fejlesztené Rákosrendező barnamezős területét a Főváros

?>

Illusztrációkon mutatjuk, hogyan fejlesztené Rákosrendező barnamezős területét a Főváros: tó, patak, rengeteg zöldfelület és lakóházak.

A Budapest150 bemutatja: Budapest hősei

?>

A főváros egyesítésének 150. évfordulóján a Budapest Hősei projekt keretében olyan szakembereket ismerhetünk meg, akiknek hálásak lehetünk minden nap.

Budapest

Emlékek arról a bizonyos 1987-es budapesti hideg télről

?>

A nagy 1987-es tél a mai napig különös nosztalgiát ébreszt azokban, akik átélték.

A II. kerületre hagyta lakóházát, egy kikötéssel

?>

Őrsi Gergely II. kerületi polgármester Facebook-oldalán adott hírt két bölcsődefejlesztésről, melyek egyike különösen kedves történet.

Neked ajánlott

A