Az ünnepek hónapja, december közepére ismét sokféle programot gyűjtöttünk össze nektek – részt vehettek online koncerteken, például a Margaret Islandén, amely a Várkertben tartja akusztikus streamkoncertjét, vagy ajándékbeszerző körútra is indulhattok a Kiskertpiacra és a Vegan Saturday Christmas Marketre, de akár a csillagokhoz is közelebb kerülhettek a Galaxis Útikalauz Az év legütősebb meteorhullása című előadásával.

December 10., csütörtök

Csütörtökön Hegymegi Máté rendezésében online nézhetünk meg egy olyan előadást, amely az orléans-i szűz történetét meséli el. A Jeanne d'Arc egy alig 19 éves lányról szól, akit megölnek, elevenen elégetnek. Egy olyan országban, amely darabjaira hullhatott volna, ha ennek a lánynak a hite és a megszállottsága nem táplálja az emberekben a reményt, hogy igenis képesek kiállni egy közös ügyért. De akkor miért kellett meghalnia? Ideológiai viták áldozata lett? Miért tagadta meg az az ország, amelyikért heroikus küzdelemmel harcolt? Átfordulhat az eltökélt hit fanatizmusba, a kiválasztottság érzése önhittségbe?

További infók

Csütörtökön még egy érdekes előadást láthatunk, No Exit címmel, amely Jean-Paul Sartre egyik legismertebb darabjából, a Zárt tárgyalásból inspirálódik. Három ember össze van zárva. Próbálják kitalálni, hogy miért kerültek oda, és miért pont ezekkel a személyekkel zárták őket egy helyiségbe.

Hogy érezheti magát az az ember, akit egy ismeretlen helyen összezárnak két vadidegennel? Feszélyezve? Bizalmatlanul? Kételyek között? Az előadás lélektani tükröt állít az ember elé, amely megfontolásra, odafigyelésre érdemes. Hiszen ki ne követne el bűnöket az életében, ám ezek, ha akarjuk, ha nem, visszaköszönnek ránk.

További infók 

December 11., péntek

Pénteken a Dollár Papa Gyermekei társulat Otthon című előadásának teljesen újragondolt, otthoni különkiadása látható, a Dogma-filmek stílusában. Nem stream, nem konzerv. Film.

Ördög Tamás és Kiss-Végh Emőke figyelmének középpontjában kezdetek óta a család, a családi kapcsolatok és viszonyok állnak. Személyes és nagyon intim, közvetlen hangvételű előadásaik fő célja a néző és a színész, valamint a színész és a szerep közötti határ eltörlése.  

További infók 

December 11. és 13. között adventi pop-up vásárt tartanak az ENIHORN Showroomban. Az ENIHORN bőrtáskák és bőrdíszműves termékek mellett Horváth Lóczi Judit festményei, Tóth-Vásárhelyi Réka kézzel festett kokeshi babái és könyvei, Edőcs Márta ékszerei és Koós Daniella Corian-gyűrűi és fa fülbevalói közül is válogathatunk előzetes bejelentkezést követően.

További infók 

Történetében először az Örkény Színház olyan előadást mutatott be, amelynek főszereplői nem színészek. A társulat tagjai mellett hétköznapi hősök lépnek színpadra. Elhivatott szakemberek, akik munkája nélkül pillanatok alatt leállna az ország. A gondoskodó szakmák képviselői, akik kitartóan, de láthatatlanul dolgoznak értünk – és legtöbbször helyettünk. Szociális munkások, gyermek- és idősgondozók, egészségügyi szakemberek, otthon ápoló édesanyák. Végigkísérik életünket születésünktől a halálunkig, mégis alig tudunk róluk valamit. Munkájuk létfontosságú, mégsem becsüljük őket eléggé. Olyan területekre merészkednek, ahova közülünk nagyon kevesen. Ki gondoskodik arról, aki nem tud saját magáról?

A Kiváló dolgozók az ő történeteikre és a színészek alkotó közreműködésére épülő dokumentarista előadás, amely evidenciának vélt társadalmi működésekre kérdez rá: lokális és globális problémákra, a színház szerepére, a segítségnyújtás értékére és kollektív emberképünkre.

További infók 

Rainer Werner Fassbinder Berlin, Alexanderplatz című alkotása a 20. század végi filmművészet jelképévé vált, és sokan Fassbinder nagyszabású, a humanitásról szóló látomásának tekintik. Ez a filmsorozat egy olyan könyv adaptációja, mely – ahogy a rendező fogalmaz – beleivódott a szellemébe, a húsába, a testébe és a lelkébe.  

Goethe Intézet a vetítéshez kapcsolódóan egy online beszélgetést is szervez Király Edit irodalmár és Stőhr Lóránt filmtörténész részvételével. Moderál: Lányi Dániel.

További infók 

December 12., szombat

December 12-én egy olyan előadást nézhetünk meg, amely egy megrázó őszinteségű blogból született, először könyv lett belőle, majd pedig színházi előadás. Az Egyasszony igaz történet az élet fájdalmas titkairól, amelyekről nem szokás beszélni. Tragikus és egyben felemelő példázat, melynek különlegessége, hogy bár a rettenetet beszéli el, mégis rendíthetetlen életöröm sugárzik belőle.

További infók 

Az új MIMKA Stúdió egy alkotói műhely és kiállítótér, mely KreiszJanka és a Sertees lányok bázisa. December 12-én és 13-án, a karácsonyi nyitott stúdió ideje alatt vendégtervezőkkel is találkozhatunk itt: Stoyka, Soul Flower Design, KIS KAS Bags, Lili Veszpremi, Between, Studio Timrose. Az esemény különlegessége, hogy nemcsak vásárolhatunk az említettek termékeiből, de segítségükkel akár magunk is elkészíthetjük az ajándékainkat.

További infók 

A Diszkrét végtelen cím a matematikában használatos „diszkrét” – ami a folytonos ellentéte –, valamint a „végtelen” szó összekapcsolásából született. A két fogalom egymással ellentétes viszonyban áll, ám a két művész, Király András és Tranker Kata alkotásaiban ezek szoros szimbiózisa jelenik meg.

A diszkrét matematika véges dolgokkal, véges struktúrákkal foglalkozik. Olyan dolgokat tekintünk diszkréteknek, amelyek nincsenek egymáshoz közel, hanem rések vannak közöttük. És bár a matematikában úgy vesszük ezeket, hogy nem érnek össze, valójában mégis közel állhatnak egymáshoz, anélkül, hogy bármilyen ponton is kereszteznék egymás útját. Ez a szemlélet jelenik meg a két művész alkotásait illetően is: elsőre egymástól távolinak tűnik látásmódjuk, ám ha alaposabban beleássuk magunkat, rájövünk, több metszéspontot is találhatunk. 

További infók 

December 12-én és 13-án egész napos karácsonyi vásár várja az érdeklődőket a Dob utcai Vegan Gardenben hazai kézműves termékekkel, élelmiszerekkel, növényekkel, elviteles forralt borral, ajándékokkal és persze meglepetésekkel.

További infók 

December 13., vasárnap

Margaret Island akusztik – vasárnap jelentkezik idén utoljára élőben a Várkert Bazárból Lábas Viki, Törőcsik Kristóf és Füstös Bálint egy akusztikus streamkoncert erejéig.

További infók 

A hullócsillagokról mindannyiunknak az augusztus jut eszünkbe, hisz e hónap közepén egy csodálatos meteorrajt figyelhetünk meg a nyári éjszakában. A köztudat azonban nem igazságos, mikor csupán az augusztust említi a hullócsillagok hónapjának. A Svábhegyi Csillagvizsgáló interaktív online előadásából mindent megtudhatunk a decemberi Geminidák meteorrajról, amely valójában még a Perseidákat is felülmúlja.

További infók 

December 14., hétfő

Kiskertpiac karácsonyi pop-up vására december 14. és 23. között a MOM Park Csörsz utcai főbejárata mellett naponta változó kínálattal várja az érdeklődőket. A kínálatban mindenki találhat számára vagy szeretteinek kedves darabokat a fa alá, hiszen a kerámiáktól a hátizsákokig, az ékszerektől a növényekig terjed majd a skála.

További infók 

A Trafó Táncműhely című sorozatában olyan tánctanárok tartanak online órákat, akik egyedi technikájuk mellett többéves szakmai tapasztalattal is rendelkeznek, és a Műhely Alapítvány szervezésében már a járvány előtt is évek óta rendszeresen oktattak itt. December 14-én Bakó Gábor kerül sorra, aki a Hotel Menthol, az Evita, a Miss Saigon, a West Side Story, a Hello Dolly, az Aida, a Légy jó mindhalálig, a Hair, a Sztárcsinálók, a Jövőre, Veled, Itt!, a Grease, a Made in Hungária, a Marica grófnő, a Csárdáskirálynő, a La Mancha lovagja és még számtalan musical és színpadi mű koreográfusa. Jelenleg a Magyar Táncművészeti Főiskola tanára, Jeszenszky Endre-növendék, aki a technikai tánc elemeit alkalmazva vezet a tánc világába.

További infók 

December 15., kedd

Palya Bea népdalénekes, előadóművész, Berecz András énekes, mesemondó és Berecz István néptáncos, koreográfus az élet mindennapi csodáinak megélésére hívnak bennünket december 15-én a Várkert Irodalom karácsonyi élő közvetítésében, és bensőséges hangulatot teremtve a családról, az összetartozásról, a szeretetről mesélnek, énekelnek, táncolnak. Az este két háziasszonya Juhász Anna és Ugron Zsolna.

További infók

Kedden újabb workshopot tart a PINKPONILO csapata, ahol ezúttal a Cocoon Manufaktúra képviseletében Romhányi Andrea segítségével készíthetünk natúrkozmetikumokat. A workshop elméleti és gyakorlati részt is tartalmaz, így minden lépést megismerhetünk, végül pedig teljes mértékben saját készítésű arckrémmel vagy tonikkal térhetünk haza.

További infók

December 16., szerda

Kodály és a kamarazene – akár ez is lehetne az idei emlékhangverseny címe, hiszen december 16-án 19:30-tól két zongoradarab kivételével csupa hangszeres vagy énekes kamaraművet szólaltatnak meg az este neves előadói. A műsor alatt hallható például Kodály Adagio, Szonatina és Cselló–zongora szonáta műve is.

További infók 

 

Brain Bar TribeWIRE Live című online sorozatának folytatásában Orbán Gábort, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatóját kérdezi majd Nagy Ildi arról, visszatér-e az élet a rendes kerékvágásba a vakcina nyomán, és hogy megfékezhetjük-e 2021-re a koronavírus-járványt. A beszélgetés interaktív, így a nézők kérdéseit is várják december 16-án 17 órától a Brain Bar Facebook-oldalán.

További infók 

Címkék