Van abban valami különös vonzerő, amikor az üres, elhagyott és a pusztuláshoz közelítő épületek fotóit nézzük. Sokszor felfoghatatlan, hogy az egykor pompától ragyogó és élettel teli paloták ma sok esetben bedeszkázott ablakokkal, szmogtól fekete homlokzattal és omló falakkal állnak a város kitüntetett pontjain – még akkor is, ha ezek műemlékek.

Az elmúlt időszakban szerencsére csökken ez a tendencia, hiszen épített örökségünk megőrzése egyre hangsúlyosabbá válik. Ilyen fontos és hányattatott sorsú örökség a neobarokk Adria-palota is. Szilágyi Gergő fotós a napokban megörökítette mostani állapotában, miután utolsó lakója is elhagyta az épületet.

A Szabadság téren, a Tőzsdepalotával szemben álló neobarokk épület eredetileg az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Részvénytársaság székháza volt, azonban a II. világháború után államosították. Ahogy a palota történetéről korábban megírtuk, irodák, lakások, sőt a Heim Pál Gyermekkórház fogszabályozási osztálya is kapott itt helyet. 

Az 1902-ben átadott épületet Meinig Artúr tervezte, aki saját korában a magyar arisztokrácia kedvelt építésze volt. 

Az épület tereit a nagyközönség leginkább filmekben láthatta, itt forgatták például a Szárnyas fejvadász 2049, A kém és a Die Hard 5 egy-egy jelenetét is. Az Adria-palota felújítás előtt áll, a tervek szerint eredeti állapotában, a műemléki értékek restaurálásával állítják helyre, az elkészült épületben üzletek, irodák és lakások kapnak helyet. 

Szilágyi Gergő további fotóit itt találjátok.

Címkék