Évtizedek óta húzódik Budapest legmeghatározóbb városképi eleme, a Citadella – és vele együtt a Gellért-hegy – sorsa. Speciális karaktere, múltja és a hozzátapadt megannyi jelentésréteg kihívás elé állítja a szakmát, a politikát és a közvéleményt is. A mindannyiunkat évek óta foglalkoztató „Mi lesz veled, Citadella?” kérdés azonban nyáron eldőlt: az épületet felújítják, és a magyarság szabadságküzdelmeire emlékező múzeumot alakítanak ki benne.

Hiába szerepel a város kitüntetett helyén, hiába van minden turistáknak írt bakancslista élén, a Citadellával valahogy nehezen jutunk egyről a kettőre. Ebben persze benne van az a rengeteg jelentés és funkció, ami a hosszú évtizedek – évszázadok – során a Citadella volt, de a helyzetet az is nehezíti, hogy lehetséges hasznosításáról is megoszlanak a vélemények. Legalábbis megoszlottak sokáig, ahogy ezt több szakmai vita és ötletpályázatok is mutatják, azonban, ahogy nyáron mi is megírtuk, kormánydöntés született arról, hogy a magyarság szabadságküzdelmeire emlékező múzeumot alakítanak ki a Citadella épületében, és rendezik, parkosítják a környékét is.

Jelenleg a megújítás előkészítése zajlik, vagyis az épület állapotfelmérése és a terület átfogó régészeti kutatása, ennek köszönhetően rengeteg izgalmas emléket és leletet találtak a szakemberek. Ilyen az egykor a Gellért-hegyen álló, 1815-ben József nádor kezdeményezésére épült egyetemi csillagvizsgáló falmaradványa, ami a maga korában Európa legkorszerűbb csillagvizsgálója volt. 

De a feltárás során egy első világháborús, a Monarchiában készült légvédelmi ágyútalp is előkerült. Emellett kelta kerámiaanyagot, római kori éremleleteket, valamint török kori érmét és kerámiatöredékeket is találtak, ezek a korábbi térrendezésekhez használt, feltételezhetően a hegy más részeiről idehordott földrétegekből kerültek elő.

A munkálatok a Citadella belső udvarában lévő második világháborús légvédelmi bunker elbontásával folytatódnak. A fejlesztés első üteme várhatóan 2022-re készül el, mely során megújítják az erőd belső udvarát, rendezik a külső falait és a körülötte lévő környezetet. 

Címkék